Σε καθεστώς χρεοκοπίας η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής

Αίτημα για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας λόγω των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού υπέβαλε η Latam Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής.

Το αίτημα, το οποίο υπεβλήθη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, προβλέπει την υπαγωγή στο Άρθρο 11 που επιτρέπει στην αεροπορική εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί όσο εκπονεί το σχέδιο αποπληρωμής των πιστωτών της.

Η αεροπορική εταιρεία που έχει έδρα το Σαντιάγο της Χιλής, ανακοίνωσε πως έχει διασφαλίσει δεσμεύσεις για χρηματοδότηση χρεοκοπίας ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων από μετόχους, όπως είναι οι οικογένειες Cueto και Amaro, αλλά και από την Qatar Airways.

Παράλληλα η Latam Airlines ανακοίνωσε ότι οι θυγατρικές της στην Αργεντινή, στη Βραζιλία και στην Παραγουάη δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω αίτημα.

Η Latam προχώρησε ήδη σε περικοπές περισσότερων από 1.850 θέσεων εργασίας στην Χιλή, την Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού τις τελευταίες εβδομάδες από ένα συνολικό δυναμικό 40.000 ατόμων παγκοσμίως, αφού περιέκοψε κατά 95% τις υπηρεσίες για επιβάτες.

Σε κάποια σενάρια πτώχευσης, μια αεροπορική εταιρεία μπορεί να αρνηθεί τις παραγγελίες αεροσκαφών και η Latam έχει πάνω από 20 που έχει παραγγείλει από την Airbus και 6 από την Boeing.

Η εταιρεία εξυπηρετεί περισσότερους από 70 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση ενώ διαθέτει περισσότερα από 300 αεροσκάφη.