18.11.2020- Σε καλή μεριά τα 2 δισ. και με προσοχή… – Δεν είναι τσάμπα λεφτά. Είναι δανεικά…

Σε καλή μεριά τα 2 δισ. και με προσοχή… (του Γιώργου Κράλογλου)

Καλώς ήλθαν τα 2 δισ. του SURE για την πανδημία. Στην ώρα τους και μπράβο στην Κομισιόν. Με προσοχή όμως τώρα. Και δεν το λέμε έτσι, για να το πούμε… Τα 2,7 δισ. (τελικό κονδύλι), από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν (αναγγέλθηκαν προχθές και εκταμιεύονται ήδη τα 2 δισ.) δεν είναι τσάμπα λεφτά. Είναι δανεικά.

  • Δανεικά, με ελάχιστο έως και μηδενικό επιτόκιο, αλλά όχι χάρισμα. Όχι αγύριστα.
    Θα επιστραφούν, μέχρι τελευταίας δεκάρας, μαζί με τα άλλα. Το εξωτερικό χρέος μας. Που έφθασε τα 363 δισ., αυξημένο κατά 7 δισ. το πρώτο εξάμηνο 2020. Ίσως και πάνω από το 200% του ΑΕΠ, αλλά εμείς ξεχνιόμαστε… Το ίδιο κάνουμε 10ετίες τώρα.

Οι δανειστές όμως απέδειξαν (το 2009-2019) πως δεν παίζουν με τα λεφτά των δικών τους φορολογούμενων. Δεν “χρηματοδοτούν” αριστερίστικες ελληνικές παπαρδέλες…, για ανεγκέφαλους.

  • Δεν έχουν καμία διάθεση να ρίχνουν τους δικούς τους φορολογούμενους για να χορεύουμε εμείς…, με τα τσάμπα επιδόματα και τα χαρτζιλίκια των επιδοματικών πολιτικών του κάθε λαϊκισμού, που παράγεται ασταμάτητα, σε όλα τα έδρανα της Βουλής.

Αλλά να γυρίσουμε στα δανεικά των 2,7 δισ. του SURE. Έχει ξεχωριστή σημασία ο ένας μοναδικός στόχος τους. Τόσο για την Κομισιόν όσο και για τη δική μας κυβέρνηση.

  • Τα δανεικά αυτά έρχονται να καλύψουν τη μεγάλη ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας μας να διατηρήσουμε όσο περισσότερες θέσεις απασχόλησης γίνεται για να εξισορροπήσουμε συνέπειες και επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdown.

Και εδώ επικεντρώνεται η ουσία. Τα δανεικά-βοήθειας, από την Κομισιόν (μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος), δεν πρέπει να μοιραστούν για να κρατήσουμε μόνο αριθμητικά και στατιστικά τις θέσεις εργασίας. Θα ήταν μέγα λάθος.

  • Κατά τη γνώμη μας πρέπει να αξιοποιηθούν για να συντηρήσουμε τις δουλειές που προφέρουμε στον τόπο μας. Για να ανακόψουμε τη δική μας μετανάστευση.Έρχονται για να καλύψουν τη μεγάλη χρονική απόσταση που μας χωρίζει από τα 22 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν για ενισχύσεις και τα 10 δισ. δανεικά (επίσης με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο) που θα φθάσουν στα ταμεία επιχειρήσεων, το καλοκαίρι του 2021.

Αλλά μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει στην οικονομία με τον κορονοϊό να χορεύει ακόμη. Γιατί του χρόνου το καλοκαίρι θα μετράμε μόνο αντισώματα από τα εμβόλια και όχι αφανισμό της πανδημίας.

  • Η κυβέρνηση λοιπόν και οι αρμόδιες αρχές έχουν υποχρέωση να παρακολουθήσουν τυχόν “παπατζηλίκια” εργοδοτών όταν διαχειρίζονται τα τσάμπα λεφτά που θα τους δώσει το κράτος, από το συγκεκριμένο Κοινοτικό πρόγραμμα.

Γιατί τα 2,7 δισ. έχουν στο “συρτάρι” τα λεφτά και για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Και για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή. Και για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων. Και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

  • Και -ας μη μας διαφεύγει- πρόκειται για τα δανεικά που θα καλύψουν (στον κορβανά και στα μαξιλάρια) τα λεφτά που βρήκαμε από τους φόρους μας. Αυτά με τα οποία περισώσαμε, μέχρι σήμερα, την κατάσταση.

Συνεπώς χρειάζονται σεβασμό. Αφενός γιατί είναι λεφτά από τις δικές μας τσέπες. Και αφετέρου γιατί θα επιστραφούν, πάλι από τις δικές μας τσέπες.

Αυτός είναι και ο λόγος που επανερχόμαστε ξανά και ξανά στην επισήμανση προς την κυβέρνηση (όπως και στο χθεσινό μας σημείωμα) να μην χαλαρώσει τα αυστηρά μέτρα διανομής των ενισχύσεων, των επιδοτήσεων και των διευκολύνσεων.

  • Καλά θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση να ακούσει και τους “γκρινιάρηδες” (υπουργείων και υπουργών) για (άρρηκτη θα λέγαμε εμείς) σύνδεση των ειδικών ενισχύσεων (SURE – Ταμείο Ανάκαμψης) με την αναχαίτιση της ανεργίας. Να μοιράζει λεφτά μόνο για να συντηρήσει τις θέσεις εργασίας.

Να ενισχύσει τις επενδύσεις μόνο αν εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας. Να συντηρήσει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, μόνο αν στηρίζονται οι εργαζόμενοι. Να κλείσει κάθε περιθώριο “πονηρού” που φροντίζει να μεταβάλει τις σχέσεις εργασίας του προσωπικού του με ένταξή τους στα προγράμματα ή (ακόμη χειρότερα) να σκαρφίζεται θέσεις για να εισπράττει τα επιδόματα. Δυστυχώς γίνονται και αυτά.

[email protected]