Σε Hellenic Cables και Prysmian έργο 345 εκατ. ευρώ για καλώδια του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Φολεγάνδρου – Μήλου – Σερίφου

Ένα βήμα πιο κοντά φέρνει ο ΑΔΜΗΕ την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου με τη Σαντορίνη και το Λαύριο, μετά την ανάδειξη των οριστικών αναδόχων για το έργο της μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης των υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV AC.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο Όμιλος Hellenic Cables αναλαμβάνει το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος (Τμήμα Α’), συνολικού μήκους 170 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 195 εκατ. ευρώ.
  • Ο Όμιλος Prysmian αναλαμβάνει το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη (Τμήμα Β’), συνολικού μήκους 127 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ.

Οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν εντός του 2022 μετά την ολοκλήρωση των νόμιμων προσυμβατικών διαδικασιών.

Το έργο που θα ενσωματώσει τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο στο ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εντάσσεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και θα ολοκληρωθεί το 2024. Με τη λειτουργία της, η νέα διασύνδεση θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ηλεκτροδότησης σε ακόμη 7 άμεσα και έμμεσα διασυνδεόμενα νησιά των Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος, Ίος, Κίμωλος, Σίφνος και Κύθνος) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ θα επιτρέψει τη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων και παλαιάς τεχνολογίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν μέχρι σήμερα στη Μήλο και στη Σέριφο.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 103,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Ο ΑΔΜΗΕ έρχεται ακόμη πιο κοντά στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Τα καλώδια που ξεκινούν να κατασκευάζονται άμεσα στα εργοστάσια των αναδόχων, θα συνδέσουν τα μεγαλύτερα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων με την Αττική, δημιουργώντας έναν ακόμη ισχυρό βρόχο τροφοδότησης από το Σύστημα Υψηλής Τάσης. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ανάδοχες εταιρείες με την αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτουν σε απαιτητικά έργα υποβρύχιων διασυνδέσεων, θα φέρουν σε πέρας με τεχνική αρτιότητα και αυτό το σημαντικό ενεργειακό έργο».