Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν

  • Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, αφού οι δημοσκοπήσεις μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές των έδειχναν σε απόσταση «αναπνοής» από την Μαρίν Λεπέν, που πολλές φορές κυμαινόταν στο 1%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 24,2% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

  • Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%.

  • Από την άλλη πλευρά, λιγότερο ικανοποιητικό είναι το αποτέλεσμα για την Λεπέν, ενώ εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι εξαιρετικά αρνητικό θεωρείται το αποτέλεσμα για τον Ερίκ Ζεμούρ.

Τέλος «καταστροφικό» είναι το αποτέλεσμα για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Η επόμενη μέρα…

Η εκστρατεία για τον β’ γύρο των εκλογών ξεκινά αύριο και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αποφασίσει να ψηφίσει στις 24 Απριλίου το 47% περίπου των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν είτε τον Εμανουέλ Μακρόν είτε τη Μαρίν Λεπέν στον α’ γύρο.

Προς το παρόν μόνο ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος συγκεντρώνει 7%, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Λεπέν. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εκτός από έναν, από τους κεντροδεξιούς έως τους σοσιαλιστές και τους πράσινους, κάλεσαν ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν – αλλά όλοι συγκεντρώνουν ποσοστό λιγότερο από 7%.

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος συγκεντρώνει περίπου 20%, δεν υποστήριξε τον Μακρόν, αλλά κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν υπέρ της Λεπέν. Το πόσοι από τους ψηφοφόρους του θα προτιμήσουν την αποχή αντί της ψήφου στον Μακρόν, θεωρείται κρίσιμος παράγοντας.