Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ο κυριότερος επικριτής του Κρεμλίνου Αλ. Ναβάλνι

Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας μεταφέρθηκε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι από το σωφρονιστικό κατάστημα όπου εξέτιε την ποινή του, ωστόσο οι δικηγόροι του δεν είχαν γνώση ούτε για τη μεταγωγή ούτε για τη φυλακή στην οποία μεταφέρθηκε.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτοτορείο TASS που επικαλείται τον Σεργκέι Γιαζάν, πρόεδρο της περιφερειακής επιτροπής δημόσιας εποπτείας, ο φυλακισμένος πολιτικός μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μελέχοβο στην πόλη Βλαντιμίρ.

Ο Γιαζάν είπε χθες στο TASS ότι ο Ναβάλνι έφτασε στη φυλακή, ωστόσ η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, ανέφερε στο Twitter ότι παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η ομάδα του Ναβάλνι δεν είχε λάβει επιβεβαίωση για τη μεταφορά του στο Μελέχοβο.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο στο Λεφόρτοβο της Μόσχας καταδίκασε τον περασμένο Μάρτιο τον Ναβάλνι σε άλλα εννέα χρόνια φυλάκισης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για την κατηγορία της απάτης και ασέβειας προς το δικαστήριο. Σε ανάρτησή του στο Telegram τον Μάιο, ο Ναβάλνι χαρακτήρισε «αναμενόμενη κίνηση» τη μεταφορά του, γράφοντας ότι είχε ακούσει για μια «φυλακή μέσα σε φυλακή» να τον περιμένει στο Μελέχοβο.

«Η ποινή μου δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, αλλά οι κρατούμενοι από τη φυλακή αυστηρού καθεστώτος στο Μελέχοβο γράφουν ότι ετοιμάζουν μια “φυλακή μέσα στη φυλακή” για μένα» έγραψε.

Η Λιουντμίλα Ρομάνοβα, η επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή του Βλαντιμίρ και διαμεσολαβητής της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε στο TASS ότι η φυλακή έχει «καλή φήμη».

Οι δικηγοροί του δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται

Νωρίτερα χθες η νομική ομάδα του Ναβάλνι δήλωσε ότι δεν γνώριζε πού βρίσκεται ο κυριότερος επικριτής του Κρεμλίνου. «Μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας καθώς η ετυμηγορία (στη νέα ποινική υπόθεση) τέθηκε σε ισχύ, αλλά δεν ξέρουμε ποια» δήλωσε στο CNN η δικηγόρος του Όλγα Μιχαΐλοβα, προσθέτοντας: «Πού ακριβώς βρίσκεται μας είναι άγνωστο. Θα συνεχίσουμε να τον ψάχνουμε». Σύμφωνα με τη Γιάρμις, οι δικηγόροι του Ναβάλνι πήγαν στη φυλακή για να τον συναντήσουν και ενημερώθηκαν ότι δεν ήταν εκεί.