Σε επιφυλακή ο στρατός μας από Έβρο έως Καστελόριζο

Η ξαφνική ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για έρευνες του «Oruc Reis» εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ νότια και ανατολικά του Καστελόριζου ενεργοποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από όλη την Ελλάδα έχει ανασταλεί όλες οι άδειες και έχει σημάνει γενικός συναγερμός σε Αιγαίο και Έβρο.

Η Navtex της Τουρκίας δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Η νέα αυτή πρόκληση που ξεπερνά κάθε όριο έρχεται την παραμονή της πρώτης παράνομης προσευχής μέσα στην Αγία Σοφιά, στις 24 Ιουλίου (επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης) και σε φορτισμένες μνήμες από την πρώτη εισβολή στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα η Αίγυπτος είναι έτοιμη να επέμβει στη Λιβύη αν οι τουρκολιβυκές τζιχαντιστές δυνάμεις του Σάρατζ φτάσουν στη Σύρτη.

Παράλληλα, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι η Navtex εκδίδεται ενώ στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και η χώρα του δηλώνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και τις προκλητικές ενέργειες.

Στην Αθήνα, με απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας οι Ένοπλες Δυνάμεις όλης της χώρας έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή.

Στο Αιγαίο, στον Έβρο ακόμη και στην ΑΣΔΕΝ.

Ανακαλούνται άδειες και όλα τα στελέχη πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα 20λέπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, παρατηρείται ήδη το μεσημέρι της Τρίτης μεγάλη κινητικότητα των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων στον Έβρο, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι παρατάσσονται κατά μήκος του ποταμού, ενώ τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια κίνηση στην τουρκική πλευρά.

Διαβάστε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ το ρεπορτάζ της εξελισσόμενης κρίσης πατώντας ΕΔΩ