Σε εφήβους η επόμενη φάση των δοκιμών για το εμβόλιο της Moderna

Κλινική δοκιμή σε εφήβους αρχίζει η αμερικανική εταιρεία Moderna για το εμβόλιο mRNA-1273, το οποίο αναπτύσσει κατά της νόσου COVID-19. Στη συγκεκριμένη φάση (2/3) θα λάβουν μέρος 3.000 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ, ηλικίας από 12 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι πρώτοι εθελοντές έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις αρχές του νέου έτους.

Η νέα μελέτη διεξάγεται σε συνεργασία με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης  των ΗΠΑ (BARDA) και σκοπός της είναι να αξιολογήσει τη δυνητική ασφάλεια και ανοσογονικότητα του mRNA-1273 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Κάθε εθελοντής θα λάβει είτε εικονικό εμβόλιο είτε δύο δόσεις του mRNA-1273 και θα τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε τη φάση 2/3 για το εμβόλιο mRNA-1273 σε υγιείς εφήβους στις ΗΠΑ. Ο στόχος μας είναι έως την άνοιξη του 2021 να έχουμε εξασφαλίσει τα πρώτα δεδομένα που θα στηρίζουν τη χρήση του εμβολίου mRNA-1273 σε εφήβους εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο που θα προστατεύει τους εφήβους, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο στο φυσιολογικό πλαίσιο λειτουργίας του» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna.