Σε χρόνο… ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι πορείες και με μικρή συμμετοχή – Ανοιχτό το κέντρο

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι οι πορείες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες εργαζομένων βρέθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τους περισσότερους εξ’ αυτών να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία με τη σημαία του ΠΑΜΕ. Νωρίτερα μάλιστα υπήρξε ένταση στο Κολωνάκι μεταξύ συνδικαλιστών και Αστυνομίας, έξω από συμβολαιογραφείο.

Στις περίπου 12 το μεσημέρι ξεκίνησε και η πορεία της ΓΣΕΕ, ενώ νωρίτερα είχε ξεκινήσει από την Κλαυθμώνος η αντίστοιχη της ΑΔΕΔΥ. Αμφότερες ολοκληρώθηκαν λίγα λεπτά πριν τη μία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει στάση εργασίας, από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και κάλεσε καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία.

Μετά τις 10:30 το πρωί η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην Αμαλίας από το ύψος της Σταδίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Χίλτον και την Πανεπιστημίου για τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ σε Προπύλαια και Κλαυθμώνος αντίστοιχα.

Το ΠΑΜΕ είχε προκηρύξει, επίσης, εικοσιτετράωρη απεργία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

 

Στη συγκέντρωση το παρών έδωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας “το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που διαλύει περισσότερο τις συλλογικές συμβάσεις που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων”.

 

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. «Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το “όπλο” μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά.