Σε αρνητικό έδαφος το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Στο -0,008% η απόδοση στα 5ετή ομόλογα

Σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί εκ νέου το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με την απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου να διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 5ετούς βρίσκεται στο -0,008%, καταγράφοντας μείωση κατά 6,2 μονάδες βάσης, ως απόρροια της χθεσινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει και στο γ’ τρίμηνο τις αυξημένες αγορές κρατικών ομολόγων.

omologa-se-arnitiko-edafos-to-kostos-daneismoy-tis-elladas0

Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται και στο 10ετές κρατικό ομόλογο, το οποίο υποχωρεί κάτω του 0,75% και κυμαίνεται στο 0,74%, σημειώνοντας πτώση κατά 7,2 μονάδες βάσης. Πρόκειται μάλιστα, για το χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του 2021, όταν είχε βρεθεί ακόμη και κάτω του 0,7%.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά spreads (η απόκλιση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με των γερμανικών) κυμαίνεται οριακά σε τριψήφιο επίπεδο, καθώς ανέρχονται στις 102 μονάδες βάσης. Στα τέλη Μαΐου δε, είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω των 100 μονάδων βάσης, το χαμηλότερο σημείο από το μακρινό 2008.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν απόρροια της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει ως έχει τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος στήριξης PEPP, κάτι το οποίο συμπιέζει προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Μάλιστα, η διαβεβαίωση ότι οι αγορές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού «χαρίζει» στην Ελλάδα ακόμη ένα «ξέγνοιαστο» τρίμηνο, κατά το οποίο θα «βλέπει» το κόστος δανεισμού σε ιδιαιτέρως χαμηλά σημεία.

Μόλις την Τετάρτη, εξάλλου, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (με απόδοση 0,88%), μέσω της επανέκδοσης του κρατικού ομολόγου λήξεως τον Ιανουάριο του 2031, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ ζήτησης του περασμένου Ιανουαρίου.