Μετά τη χθεσινή ανοδική «ανάπαυλα», το ΧΑ επέστρεψε στη διορθωτική πορεία που ακολουθεί αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι αγοραστές δεν δείχνουν ακόμη διάθεση να δώσουν εντολές εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη αποσυμφόρηση των υπεραγορασμένων επιπέδων πολλών τίτλων.
Μπορεί να έκλεισε σε αρνητικά εδάφη, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε σημαντικές αντοχές στην ισχυρή πτώση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων του, παραμένοντας στο εύρος στο οποίο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες.
Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στις τράπεζες, με τις Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς να χάνουν πέριξ του 2%. Στα υπόλοιπα blue chips, οι πωλήσεις ήταν «μετρημένες», με τις ΟΠΑΠ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Viohalco – ΔΕΗ να διορθώνουν από τα πρόσφατα υψηλά. Από την άλλη πλευρά, η Mytilineos έδωσε «μάχη» για την ανάκτηση του οροσήμου των 33 ευρώ.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,74% στις 1.263 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.272,23 μονάδες και χαμηλό τις 1.260,74 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 106,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 38,2 εκατ. τεμάχια
Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τις θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων, βρέθηκε υπό την πίεση των πωλητών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο -1,82% και τις 977 μονάδες.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,7420 ευρώ, με πτώση -1%
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4965 ευρώ, με πτώση -2,6%
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7760 ευρώ, με πτώση -1,91%
Η Eurobank έκλεισε ωστα 1,47 ευρώ, με πτώση -1,80%
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,86 ευρώ, με πτώση -0,92%
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με άνοδο +0,30%
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,82% και 3.051 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ περιορίστηκε κατά περίπου 1% και «έπεσε» κάτω του ορίου των 16 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1,5% εμφάνισαν οι μετοχές των Autohellas, Quest, Viohalco και Ελλάκτωρ. Επιπλέον, οι μετοχές των Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ οπισθοχώρησαν ελεγχόμενα κατά 1%, με τη ΔΕΗ να μειώνεται κατά -1,1% και να χάνει τα 10 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos συνέχισε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, φθάνοντας αισίως έως τα 33 ευρώ (+0,6%).
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,41% και 1.937 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε αρνητικά στο -2% και τα 4,9 ευρώ, διορθώνοντας από το όριο των 5 ευρώ. Αρνητικά πρόσημα (άνω του 1%) κατέγραψαν και οι μετοχές των Dimand, Fourlis, Αλουμύλ, Entersoft, ΟΛΠ. Αντίθετα, σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε η μετοχή της Ideal Holdings, η οποία «πέταξε» στα 5,2 ευρώ, στον απόηχο του deal για τα Άττικα Πολυκαταστήματα.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 29 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 79 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες.
Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν
- Η μετοχή της Mytilineos συνέχισε τα διαδοχικά ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας και στα 33 ευρώ. Ώθηση από το report της NBG Securities, η οποία θέτει τιμή – στόχο άνω των 40 ευρώ. Στο +62% τα κέρδη του 2023.
- Η μετοχή της Alpha Bank απώλεσε το όριο του 1,5 ευρώ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 3ετίας (1,57 ευρώ). Η HSBC, σε σημερινό της report, τοποθετεί την τιμή – στόχο στα 2,2 ευρώ, προβλέποντας περιθώριο ανόδου 45%.
- Η μετοχή του ΟΠΑΠ αναδιπλώθηκε από τα πρόσφατα υψηλά 13ετίας, υποχωρώντας κάτω των 16 ευρώ. Στα 3,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στο +23% η μεταβολή από τις αρχές του έτους.
- Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία (υψηλό 13μηνου), καθώς έφθασε και στα 2,2 ευρώ. Σχεδόν στα 2 εκατ. ευρώ ο τζίρος των συναλλαγών.
- Η μετοχή της ΔΕΗ απώλεσε τα 10 ευρώ, απομακρυνόμενη ελαφρώς από το υψηλό έτους των 10,3 ευρώ. Στο +52% το φετινό ράλι, με την ημερήσια αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 5 εκατ. ευρώ.
Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι
- Alpha Bank -2,60% 24,9 εκατ. ευρώ
- Πειραιώς -1,91% 14,3 εκατ. ευρώ
- Eurobank -1,80% 10,1 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ -0,46% 7,8 εκατ. ευρώ
- Mytilineos +0,61% 7,4 εκατ. ευρώ
- ΔΕΗ -1,14% 5,0 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,00% 4,3 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ -0,93% 3,7 εκατ. ευρώ
- Motor Oil 0% 3,2 εκατ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή -0,48% 3,0 εκατ. ευρώ