Σε 50 χώρες ο κορωνοϊός – ΠΟΥ: Έχει τη δυναμική πανδημίας

Σε 50 χώρες ο κορωνοϊός – ΠΟΥ: Έχει τη δυναμική πανδημίας

  • Μέχρι τις 19.00 το απόγευμα της Πέμπτης, ο νέος κοροναϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε 2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Mακραίνει ο κατάλογος των χωρών στις οποίες εμφανίζονται κρούσματα του νέου κοροναϊού, την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας.

Κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε 50 χώρες του πλανήτη.

Η Μέκκα απαγορεύει την είσοδο προσκυνητών, σχολεία κλείνουν, Χρηματιστήρια καταρρέουν και η ανησυχία εντείνεται.

.

Οι τελευταίες εξελίξεις : Κρούσματα σε 50 χώρες και εδάφη

Μέχρι τις 19.00 το απόγευμα της Πέμπτης, ο νέος κοροναϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε 2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά 78.497 κρούσματα και 2.747 θανάτους.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 433 νέα κρούσματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν πάντως μόνο 29 θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θυμάτων σε μία ημέρα εδώ και περίπου έναν μήνα.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εντοπιστεί 4.063 κρούσματα και 66 θάνατοι.

Η εξάπλωση του ιού

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες (Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν), ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των χωρών και των εδαφών που πλήττονται από την ασθένεια.

Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα. Έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι.

Στο Ιράν έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι και έχουν εντοπιστεί 245 κρούσματα.

Στην Ευρώπη εντείνεται η ανησυχία, ενώ η  Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς.

Στη Γαλλία, οι νεκροί είναι δύο, σε σύνολο 38 κρουσμάτων.

Δείτε εδώ το χάρτη που απεικονίζει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού.

.

Ματαιώνονται προσκυνήματα και στρατιωτικά γυμνάσια

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων που θέλουν να κάνουν το «μικρό προσκύνημα» στη Μέκκα, το Ούμρα, που μπορεί να γίνει όλον τον χρόνο (σε αντίθεση με το Χατζ που φέτος θα γίνει την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου).

Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας για τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του σε δεκάδες αλλοδαπούς ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει.

  • Κλειστά σχολεία

Στην Ιαπωνία, θα κλείσουν από την Δευτέρα και μέχρι τις εαρινές διακοπές όλα τα δημοτικά σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια. Στη Βόρεια Κορέα, που δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα στο έδαφός της, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Οι ιρακινές αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους και καφενεία μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Στο Κουβέιτ, κλείνουν για δύο εβδομάδες οι στρατιωτικές σχολές.

  • Πλήγμα στον αθλητισμό και την οικονομία

Ο αγώνας ράγκμπι μεταξύ Ιρλανδίας και Ιταλίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο, αναβλήθηκε.

Οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι θα διεξαχθούν κανονικά στην Κορτίνα της Ιταλίας από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου, όμως χωρίς θεατές.

Στον οικονομικό τομέα, τα Χρηματιστήρια κατρακυλούν και η τιμή του πετρελαίου πέφτει.

Οι αεροπορικές εταιρείες πλήττονται ιδιαίτερα από την επιδημία. Η Air France ανακοίνωσε λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων.

.

  • Μέτρα στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης του κοροναϊού. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η κατάσταση «έχει επιδεινωθεί σημαντικά», ενώ ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πρόσθεσε: «θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί και στη Γερμανία».

Ο Ζέεχοφερ είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την προστασία του πληθυσμού. Το κυριότερο είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης της λοίμωξης από το εξωτερικό προς τη Γερμανία και εντός της χώρας. Ο Σπαν ζήτησε από τους ταξιδιώτες οι οποίοι επέστρεψαν στη Γερμανία από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, το Ιράν και την Ιταλία να δηλώσουν άμεσα τον τόπο διαμονής τους στις αρχές.

.

  • «Υψηλό το ποσοστό διάδοσης»

Το «Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποίησε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα και ότι το ποσοστό διάδοσης είναι υψηλό. «Γι ‘αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον περιορίσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του, ο Λόταρ Βίλερ, στην πρώτη από τις προγραμματισμένες καθημερινές ενημερωτικές συναντήσεις σχετικά με την κατάσταση και πρόσθεσε : «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο.

Δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε γνωρίζει κανείς ποιοι θεραπευτικοί παράγοντες θα βοηθήσουν. Το ποσοστό των θανάτων από τον κοροναϊό είναι υψηλότερο από αυτό της γρίπης.

Στη Γερμανία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από δώδεκα κρούσματα και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο ιός βρίσκεται υπό έλεγχο. Αναμένουμε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο, αλλά αν υπάρξουν νέες εξάρσεις, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί έτσι ώστε να γίνει ανεξέλεγκτη. Το καλό νέο είναι ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων που μολύνθηκαν είχαν ήπια συμπτώματα. Αλλά περίπου ένα 15% ασθένησε σοβαρά. Αυτό είναι μεγάλο ποσοστό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, περίπου το 1-2% των κρουσμάτων είναι θανατηφόρα. Αυτή είναι μια οξεία μορφή της νόσου».

Κατά τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοχ, «εάν είναι απαραίτητο, οι πολίτες πρέπει να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλεισθούν ολόκληρες πόλεις, όπως στην Ιταλία ή την Κίνα».

Ο Λόταρ Βίλερ τόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί φέτος εμβόλιο για τον Covid-19. Αυτό θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα το 2020 όμως θα πρέπει και να δοκιμαστεί. Ο Βίλερ δήλωσε πιο αισιόδοξος για τους θεραπευτικούς παράγοντες. Στην Κίνα διεξάγονται πολλές και πολύ καλές κλινικές δοκιμές, έτσι ώστε σύντομα να είναι δυνατές οι οδηγίες για το ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση του ιού. Γι’ αυτό και πρέπει να κερδίσουμε χρόνο, διότι κάθε μέρα αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι διαθέσιμο κάποιο φάρμακο».

  • ΠΟΥ: Ο κοροναϊός έχει τη δυναμική πανδημίας

Ο κοροναϊός έχει τη δυναμική πανδημίας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι θα ήταν «ολέθριο λάθος» για οποιαδήποτε χώρα να υποθέσει ότι δεν θα πληγεί.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ,  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνει επίσης ότι  «οι πλούσιες χώρες που ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερες θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις» και καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα.

Υπογραμμίζει εξάλλου, πως τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στον κόσμο είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφεται στην Κίνα.