(16/12) Σχόλια, Παρατηρήσεις & Επισημάνσεις για επενδυτές του Χ.Α

 • ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

Η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη 2% για FTSE και ΓΔ και με τον τραπεζικό κλάδο με κέρδη πάνω από 3% μιας και το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ παίρνει σάρκα και οστά. Την Δευτέρα το μεσημέρι έχουμε την παρουσίαση του Business Plan της ΔΕΗ με τον τίτλο βραχυπρόθεσμα να χρειάζεται προσοχή μιας και οι πιθανότητες για μία γρήγορη διόρθωση στην καλύτερη περίπτωση είναι αυξημένες.

 • Η ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ τελειώνει και καλύπτεται με χαρακτηριστική ευκολία και πλέον μένει να δοθεί ένα τέλος στο σήριαλ του διαγωνισμού για το καζίνο, γεγονός που θα είναι και η αφορμή να ξεκινήσει το έργο.

FAST_logo_1

Το οχυρό του 900-910 επιπέδου φαίνεται να δοκιμάζεται για ακόμα μία φορά ενώ κατοχύρωση του θα αναγκάσει αρκετούς να επανεκτιμίσουν την αγορά. Σε κάθε περίπτωση το στοπ μας στο long είναι οι 861 μονάδες σε κλείσιμο.

 • Εβδομάδα λήξης παραγώγων η τρέχουσα με τα Long να έχουν το πάνω χέρι ενώ ακολουθούν μερικές συνεδριάσεις για το τέλος του έτους που τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα προσπαθήσουν να κερδίσουν αποδόσεις στις σημαντικές τους θέσεις.

Στο εξωτερικό πλέον τα μάτια είναι στραμμένα στις σχέσεις ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ αν και δεν φαίνεται ότι θα βγει λευκός καπνός σύντομα. Από την άλλη το BREXIT πλέον έχει γίνει ανέκδοτο και δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις χρηματαγορές.

 • Η χρονιά φαίνεται να κλείνει με τους καλύτερους οιωνούς για το 2020 με τον ΓΔ να έχει αξιοζήλευτη απόδοση παγκοσμίως μιας και ήδη τρέχει με 45% απόδοση κάτι που σταδιακά προσελκύει και νέους ξένους και Έλληνες επενδυτές.

Οι επιλογές μας με κέρδη της τάξεως του 47,80% υπεραποδίδοντας 2,51% του ΓΔ χωρίς καν να υπολογίζουμε τις αποδόσεις από τα μερίσματα. Πρωταθλητές σε απόδοση η ΔΕΗ με 203%, η ENTERSOFTμε 117%, η ΑΛΦΑ με 72%και την ΕΥΡΩΒ να ακολουθούν με 66% και η ΚΟΥΕΣ με 64%.

 • Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι με την αγορά, μιας και ακόμα δεν έχουμε καν καταγράψει τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα αλλάζουν μήνα με τον μήνα. Η αγορά από τις εκλογές έχει ήδη συσσωρεύσει 5 μήνες και φαίνεται έτοιμη πλέον να έχεις τις πιθανότητες να ξεκινήσει μία νέα ανοδική κίνηση από την στιγμή που θα κατοχυρώσει το πολυπόθητο επίπεδο του 900-910.

****

GREEK FINANCE FORUM 

Δ.Ε.Η: Στα της ΔΕΗ τώρα, της οποίας η μετοχή συνεχίζει να κάνει ράλι το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, τον δρόμο της υπερταχείας απεξάρτησης από το λιγνίτη, με σημεία κορύφωσης τα έτη ‘21 και ’22 και με παραμονή από το 2023 και μέχρι το 2028 μόνο της υπερσύγχρονης μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660 MW , επιλέγει η κυβέρνηση.

 • Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο εμπροσθοβαρής σχεδιασμός για το σβήσιμο των φουγάρων σε Αρκαδία και Δυτική Μακεδονία έχει τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού και προβλέπει την απόσυρση συνολικά 14 λιγνιτικών μονάδων. Άμεσα προβλέπεται το κλείσιμο των μονάδων σε Καρδιά 1,2 που είναι ούτως ή άλλως εκτός συστήματος λόγω εξάντλησης των ωρών λειτουργίας για περιβαλλοντικούς όρους. Οι αντίστοιχες μονάδες Καρδιάς 3 και 4 αναμένεται να σφραγιστούν το 2021.

Εμείς όσον αφορά τη ΔΕΗ θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο έχουμε ξαναγράψει. Πως ο άμεσος κίνδυνος για την εταιρεία σε αυτή τη φάση έχει απομακρυνθεί. Και για αυτό το τελευταίο ράλι της μετοχής, το οποίο δεν αποκλείουμε να συνεχιστεί. Ωστόσο προς το 2021 – 2022 το πρόβλημα θα επιστρέψει και πάλι. Και δεν αποκλείουμε η εταιρεία να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, πιθανόν με μια μεγάλη ΑΜΚ. Ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων κ.α.

****

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ @Euro2day.gr: Δείχνει να επιμένει σε πλαγιολισθητική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 23 ευρώ (κλείσιμο 27/11) η μετοχή του ΟΛΠ (-0,46%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short”, με “stop” τα 23,50 ευρώ και επόμενες στηρίξεις τα 21,60 – 21,50 και 21,05 ευρώ.

 • Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΑΔΜΗΕ (+2,07%) και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, καθώς η μετοχή κάνει προσπάθεια να ακολουθήσει την κίνηση της ΔΕΗ. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 2,08 ευρώ και με επόμενες αντιστάσεις στα 2,28 και 2,40 ευρώ, όμως κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα των 2,35 ευρώ, θα σημάνει νέα ιστορικά υψηλά (!)

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Jumbo (+1,33%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Χωρίς θεωρητικές αντιστάσεις ο τίτλος (!).

 • Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών σε Νηρέα (+2,82%), MIG (+2,40%) , Ευρ. Πίστη (+3,59%), Άβακα (+1,61%), Λύκο (+1,38%) και Σπύρου (+2,04%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (+3,91%), Ιντρακάτ (+1,53%)  και Μοτοδυναμική (+3,57%), τέσσερις για την MLS (+2,90%), όμως τις εντυπώσεις κέρδισε το +7,27% για την Τεχν. Ολυμπιακή, προϊδεάζοντας ότι μπορεί να δικαιωθούν όσοι περιμένουν ανακοινώσεις και πιο συγκεκριμένα στις 16 τρέχοντος.

GREEK FINANCE FORUM 

Folli  – Follie: Απλά το Brand Name δεν έχει καμία αξία…

Τώρα επειδή διαβάσαμε νέα άρθρα που αναφέρονται σε πιθανή διάσωση της Folli – Follie, με αναφορές μέχρι και για επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής. Εμείς προσωπικά θα επαναλάβουμε αυτό που γράφουμε πάρα πολύ καιρό. Ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο. Πως απλά η εταιρεία δε σώζεται. Και δε σώζεται γιατί πολύ απλά δε μιλάμε για μια λογιστική απάτη. Μιλάμε για ένα brand name που δεν υπάρχει. Που δήθεν υπήρχε, με πωλήσεις μαμούθ στην Ασία. Πωλήσεις που αποδείχθηκαν η απόλυτη φούσκα.
Και σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε τα όσα είχανε γράψει πριν από μερικούς μήνες…

 • Έχουμε συνηθίσει στα λίγα σχόλια από τότε που ξεκίνημα να λειτουργεί να αναφερόμαστε σε μια εισηγμένη, με σχόλια για την αποτίμηση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αν και κατά διαστήματα θα υπάρχουνε πιο γενικόλογα σχόλια, όπως αυτό που θα κάνουμε σήμερα για τη Folli – Follie.

Τα τελευταία λοιπόν ρεπορτάζ αναφέρουνε πως το ζητούμενο είναι εάν μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η αναβληθείσα (της 10ης Σεπτεμβρίου) Α’ έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie, η εταιρεία θα έχει εξασφαλίσει κατ’ αρχήν συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της -σε νέο πλαίσιο που θα ενσωματώνει ορισμένες από τις διεκδικήσεις τους-, βασική προϋπόθεση για τη διάσωσή της. Αυτά λέει λοιπόν το τελευταίο ρεπορτάζ.

 • Ποιά είναι η άποψη μας;

Αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή στο www.greekfinanceforum.com, εδώ και περίπου 15-16 μήνες όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο. Ότι απλά η εταιρεία δε σώζεται!! Και δε σώζεται γιατί απλά αυτό που λέγεται Brand Name Folli – Follie δεν υπάρχει. Δεν έχει καμία αξία, αφού σχεδόν τα πάντα ήτανε fake. Μια εταιρεία με ανύπαρκτες τεράστιες πωλήσεις και κερδοφορία στην Ασία.

 • Είναι για παράδειγμα, σαν να λέγαμε ότι το site μας έχει καθημερινά 1.000.000 αναγνώστες και να χτίζαμε πάνω σε αυτό. Με το site όμως να έχει έναν πολύ μικρότερο αριθμός αναγνωστών, και όλα όσα λέμε να είναι ψέματα.

Το ίδιο και για τη Folli – Follie. Αν η εταιρεία είχε πωλήσεις 1δις στην Ασία και παρουσίαζε ότι έχει 1,5δις ευρώ. Ή αν είχε γίνει μια κατάχρηση από τους βασικούς μετόχους, ακόμη και μεγάλη. Ύψους για παράδειγμα 100εκ ευρώ. Ή σε όποια άλλη περίπτωση λογιστικής απάτητης …. τα πράγματα θα ήτανε διαφορετικά.

 • Εδώ όμως μιλάμε για μια εταιρεία που έλεγε πως έχει 1δις περίπου πωλήσεις στην Ασία. Και οι πραγματικές πωλήσεις δεν ήτανε ούτε 50 με 100εκ ευρώ (και αν ήτανε και τόσες, αφού ποτέ δεν έχουμε μάθει λεπτομέρειες)!

Και στη βάση των παραπάνω, επαναλαμβάνουμε πως η εταιρεία ήτανε αέρας κοπανιστός.
Όχι μια εταιρεία που έκανε απάτες. Αλλά μια εταιρεία που χτίστηκε πάνω σε απάτες και δήθεν τεράστιες πωλήσεις!!!

 • Ας κάνει κάποιος κάτι απλό. Ας πάει στην οδό Ερμού και θα δει κάτι το οποίο βλέπουμε πολύ συχνά, περνώντας από τον πεζόδρομο. Σχεδόν σε όλα τα καταστήματα γίνεται ο κακός χαμός από κόσμο και πελάτες. Και το κατάστημα της Folli – Follie είναι ουσιαστικά μόνιμα άδειο.

Μάλιστα δεν κρύβουμε την απορία μας για το πώς αυτό το κατάστημα συνεχίζει να συντηρείται. Και συζητώντας το αυτό με έναν φίλο, μας είπε πως ακριβώς αυτό συμβαίνει και με το κατάστημα στο Χαλάνδρι. Εμείς ευχόμαστε να γίνει η έκπληξη και να σωθεί η εταιρεία, κυρίως για να μη χαθούνε οι θέσεις εργασίας. Αλλά προσωπικά το θεωρούμε σχεδόν απίθανο.

****

Ιn & Out από και για τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου (15 Δεκεμβρίου 2019)

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Την περίοδο  2021-2023 τα EBITDA της ΔΕΗ θα κινηθούν μεταξύ 650 και 700 εκατ. ευρώ  κατ’ έτος και από το 2024 και μετά προβλέπεται σταθερό EBITDA 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

ΣΣ μ/μ: Εδώ δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο και κάποιοι – όποιοι κι αν είναι αυτοί – μας ανακοινώνουν για 1 δισ. ευρώ Ebitda από το 2024 και ύστερα. ‘Ελα Θεέ και Κύριε.

ΣΣ μ/μ(Ι): ΜΑΚΑΡΙ να βγάλουν και 2 δισ. βρε παιδιά! Θα χαρούμε πιο πολύ και από τους ίδιους. Αλλά κάντε λίγο κράτει, μη μας θυμίζετε τα αλήστου μνήμης Business Plans 5ετίας των τραπεζικών κολοσσών μας εν έτει 2008 που μας έλεγαν για κέρδη μαμμούθ – από μερικά δισ. και πάνω η κάθε μιά τους!!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ για ειδικούς αναλυτές και συμβουλάτορες: Πήραμε ένα μάθημα από το “ΥΓΕΙΑ”  ότι οι μετοχές δεν αποτιμώνται πάντα βάσει των κερδών, δανεισμού, book value etc etc… Υπάρχει πάντα και η πραγματική αξία, η επιχειρηματική αξία, το real value και το enterprise value…

ΣΧΟΛΙΟ: Το Χ.Α., εκτός του ότι έχει μείνει παρασάγγας πίσω σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:-

 • Το ένα είναι, ότι πολλά deals βρίσκονται “καθ΄ οδόν”, όχι μόνο λόγω των επικείμενων Ιδιωτικοποιήσεων, που ως συνήθως καθυστερούν χαρακτηριστικά, αλλά λόγω του ότι οι Τράπεζες θα συνεχίσουν την σημαντικά αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, τουλάχιστον όσον αφορά τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις, κίνηση που θα φέρει ανακατατάξεις σε πολλούς κλάδους.
Το δεύτερο είναι ότι σε σχέση με την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. το άθροισμα μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, δείχνει ιδιαίτερα δελεαστικό, σε σύγκριση με πολλές από τις Διεθνείς Αγορές και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τα Ξένα Funds, ειδικά τώρα που μειώθηκε το ρίσκο Χώρας και ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων.
ΣΧΟΛΙΟ (Ι): Μία από τις αιτίες που δεν δίνουμε καμμία σημασία στους δείκτες και στις πορείες τους είναι ότι αυτοί είναι προιόν κυρίως ενός και μόνον κριτηρίου. Αυτού της εμπορευσιμότητας(!!). Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, παρά το τι φέρνουν στις γκανιότες.
 • ΣΧΟΛΙΟ (ΙΙ): Η αγορά δεν είναι ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ… ‘Οποιος την προσεγγίζει με αυτό το σκεπτικό, πάντα έχει πικρό τέλος στο εγχείρημα του.

ΣΧΟΛΙΟ(III): Υπάρχουν κι άλλες τακτικές για την στάση που μπορεί να τηρήσει ή να ακολουθήσει ένας επενδυτής ακόμη και στην ρηχή και χειραγωγούμενη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το να ακολουθεί τις γραμμές και τους χάρακες…

 • Καλά και χρυσά αυτά τα εργαλεία προσέγγισης μίας μετοχής και κατ΄επέκταση της αγοράς, αλλά προυποθέτουν πρωτίστως ”ξεσαβούρωμα”… Τουτέστιν, όλα τα σαπάκια στον καιάδα και ενασχόληση με τα υπόλοιπα… Κάτι που καταστρατηγείται στην ελληνική αγορά, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 60% τα σαπάκια της!!

Ο επενδυτής λοιπόν που θα ασχοληθεί με τις ποιοτικές, δυναμικές και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εταιρείες αποκλείεται να βγει χαμένος, ο κόσμος να χαλάσει.

 • Πρέπει φυσικά να παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα της αγοράς και να μην τα περιμένει από τον… ουρανό, ή από τους… εκθεσιακούς αναλυτές της συμφοράς.
 • Πρέπει να επενδύει μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων του και να έχει διασπορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του.
 • ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ δεν βλάπτει…
ΔΕΗ@3,9200 ευρώ: Ουσιαστικά, η τιμή της για τους παραδοσιακούς μετόχους της είναι πλέον στα 6,1200 ευρώ (3,9200+2,2000 ο ΑΔΜΗΕ)…
 • ΑΥΡΙΟ ξεκινά με συμμετοχή στη διαμόρφωση του ΓΔ στο 2,77% και στον 25άρη με 1,70%.

ΚΟΥΙΖ: Αν το προιόν της επιβεβαιώσει τα πειράματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τότε στην μετοχή της θα γίνει του… κιγκλ(ε)ιδώματος!!

O ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΝΤΕΜΙΑΣ: Με δείκτη 660 μονάδων τον Μάρτιο του… 2016 η μετοχή της ΤΙΤΚ διαπραγματευόταν στα 22,6000 ευρώ. Όποιοι παρέμειναν, το φυσάνε και δεν κρυώνει… Τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν.

Κέρδη εις νέον: Κέρδη εις νέον ή εσωτερικά κεφάλαια σε μια επιχείρηση είναι ουσιαστικά τα παρακρατηθέντα κέρδη που δεν έχουν διανεμηθεί στους μετόχους και χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.

Η διαφορά με το τακτικό αποθεματικό είναι ότι το δεύτερο το επιβάλλει ο νόμος. Είναι μία εσωτερική (internal) πηγή κεφαλαίων. Άλλες, εξωτερικές (external) πηγές χρηματοδότησης είναι:

 • μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια
 • έκδοση μετοχών
 • έκδοση ομολογιών
 • κυβερνητικές επιδοτήσεις

Αφανή Αποθεματικά: Αφανή αποθεματικά είναι τα αποθεματικά που δεν αποκαλύπτονται στον Ισολογισμό μιας εταιρίας. Είναι δηλαδή το ποσό κατά το οποίο τα ‘Ιδια Κεφάλαια κι άρα κατ’ επέκταση η πραγματική αξία μιας επιχείρησης, υπερβαίνει την αξία που αντικατοπτρίζεται στα λογιστικά βιβλία της. Αυτό δημιουργεί μια στρεβλή εντύπωση για την πραγματική οικονομική εικόνα της εταιρίας, η οποία μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερη από ότι υποδεικνύουν οι οικονομικές καταστάσεις της.

 • Τα αφανή αποθεματικά είναι προϊόν της δημιουργικής λογιστικής (creative accounting) και προκύπτουν όταν οι λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνται παρεκκλίνουν από το πνεύμα και την σωστή ερμηνεία των ΔΛΠ.
 • Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια ή εξοπλισμός μπορεί είτε να μην συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό, είτε να εμφανίζονται σε τιμή μικρότερη από την αγοραία αξία τους.

Επιπλέον, εκτός της πλήρους απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, μία εταιρεία μπορεί να αρχίσει να αποσβένει περιουσιακά στοιχεία γρηγορότερα από την πτώση της αγοραίας αξίας τους. Προσπαθεί δηλαδή, σκοπίμως, με την υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ή με την υπερτίμηση των Υποχρεώσεων, να παρουσιάσει χαμηλότερο φορολογητέο εισόδημα.

 • Το αφανές αποθεματικό μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, προσφέροντας (αθέμιτο) πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
 • Η υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών οδηγεί σε ασυνέπεια και ανακρίβειες των οικονομικών καταστάσεων, πράγμα το οποίο μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη μετόχων και επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ – Οι TOP επιλογές των αναλυτών του (δεν έχει σημασία ποιος οίκος είναι) για το 2019:

Ξεχωρίζουν τέσσερις τίτλους, αυτούς των ΕΛΠΕ (τιμή-στόχος 9,0000 ευρώ, ΜΠΕΛΑ (τιμή-στόχος 20,1000 ευρώ, ΜΥΤΙΛ (τιμή-στόχος 14,1000 ευρώ) και Ελλάκτωρ (τιμή-στόχος 2,6000 ευρώ). Η λίστα δόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Τον Αύγουστο άλλαξαν την τιμή στόχο για την ΜΠΕΛΑ στα 25,4000 ευρώ. Και ενίσχυσαν σε ΕΛΠΕ στα 10,2000 ευρώ, ΜΥΤΙΛ στα 14,5000 ευρώ.

ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ: Ένα άλλο πεδίο που απαιτείται δράση είναι η ριζική αντιμετώπιση των μεγάλων εκπτώσεων που έχει ρημάξει τον τεχνικό κλάδο. Με τον μέσο όρο των εκπτώσεων να κινείται εδώ και 3 χρόνια πάνω από το 50% είναι κρίσιμο όχι μόνο για τις εταιρείες και τους υπεργολάβους αλλά και για τα ίδια τα έργα να θεσμοθετηθούν κανόνες αποτρεπτικοί από την στρέβλωση των τιμών και των εκπτώσεων που προσφέρονται.

 • Ένας υβριδικός διαγωνισμός που θα επιχειρήσει να το κάνει αυτό, είναι στην… επερχόμενη δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας (κωλυσιεργεί εδώ και μία 5ετία!!!) όπου αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του. Αν επιτύχει, θα αποτελέσει πιλότο για μελλοντικά μεγάλα έργα.

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ

 • ΥΜΝΟΣ στους εκάστοτε αθάνατους κυβερνώντες!!
 • Παράκαμψη Χαλκίδας

Οδικη παρακαμψηΑνακοινώθηκε η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου, παράκαμψη της Χαλκίδας, μήκους 16,5 χλμ. Από την Νέα Λάμψακο μέχρι τα Ψαχνά.

 

Την παρουσίαση του έργου έκανε από τη Χαλκίδα, όπου βρέθηκε την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Image result for δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, αντιπεριφερειαρχών των ΠΕ, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του ΥΠΟΜΕΔΙ και συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης έργων στην περιοχή.

«Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, δημοπρατείται τις επόμενες βδομάδες. Μετά τις γιορτές θα δημοσιευτεί η προκήρυξή του και υπολογίζεται, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα αρχίσει να κατασκευάζεται» τόνισε ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

Ενσωματωμένη εικόνα

 • Βασίλης Παπαθεοδώρου
 • μ/μ