Σχόλια και επιλογές για επενδυτές του Χ.Α. κι άλλα πολλά (06/11)

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Οι αγορές μας στις επιλεγμένες μετοχές γίνονται πάντα σταδιακά και πάντα σε πτωτικά γυρίσματα, που οπωσδήποτε θα προκύψουν… Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκύψει κάτι τέτοιο.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Τις διαβάζουμε, για να σπάμε πλάκα τις περισσότερες φορές. Απλά, αναλογιστείτε πόσες φορές έχουν πέσει μέσα. ΕΛΕΟΣ με δαύτες και με τον σεβασμό – διαφήμιση που τις περιβάλλουν-πλασάρουν τα ΜΜΕξαπάτησης. Για όνομα του Θεού με δαύτους…Τι να κάνουμε, να αρχίσουμε να τις αραδιάζουμε μία – μία;; Δεν θα τελειώσουμε, δεν θα προλάβουμε δηλαδή, μέχρι να φύγουμε από αυτή την ζωή και ηρεμήσουμε μια και πάντα.

 • ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟΧΟΥ (προσφορά του GR invest.gr) των μετοχών που καλύπτουν τα διάφορα “σπίτια” και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Όχι δηλαδή ότι δεν τα έχετε προ πολλού βγάλει…
 • ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ και οι… ειδικοί της οικονομικής ειδησεογραφίας… Τους λύνουν το πρόβλημα τους οι εκθέσεις των ΞΕΝΩΝ ΡΙΧΤΑΔΙΚΩΝ (καλύπτουν χώρο, δικαιολογούν και την ύπαρξη τους)… Μη χάνουν και την ώρα τους να γράψουν κάτι το διαφορετικό, κάτι της προκοπής… Και δεν καταλαβαίνουν το πόσο εκτίθενται στα μάτια των συνειδητοποιημένων αναγνωστών τους…

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Σε αρνητική γυρίζει τη στάση της η BofA Merrill Lynch για τη Motor Oil και την υποβαθμίζει σε underperform (αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς) από ουδέτερη, θέτοντας την τιμή στόχο στα 17,0000 ευρώ από 20,9000 ευρώ πριν, λόγω των πρόσφατων εξαγορών του ομίλου μετά την απόκτηση του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και του 97% της IBG.

 • Όπως επισημαίνει, η λογική πίσω από αυτές τις εξαγορές παραμένει ασαφής και οι συνέργειες αυτές παραμένουν αβέβαιες
 • Ενώ βλέπει κίνδυνο επιδείνωσης της διακυβέρνησης και έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου.
 • Οι ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική αυτή θα “χτυπήσουν” την επενδυτική ψυχολογία κατά την άποψή της.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Τη διαγραφή της Τράπεζας Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Emerging Markets πιθανολογεί η UBS καθώς εκτιμά ότι η μετοχή της τράπεζας θα βρεθεί εκτός δείκτη κατά την αναθεώρηση των δεικτών στις 13 Νοεμβρίου.

 • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η έξοδος της Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Emerging Markets θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις ύψους 27,32 εκατ. δολαρίων ή 19,79 εκατ. μετοχών, αξίες που αθροίζονται στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές επτά ημερών.

Σημειώνεται ότι η Wood εκτιμά ότι οι συνολικές εκροές θα ανέλθουν στα 32 εκατ. δολάρια ή 11 φορές τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα της Πειραιώς το τελευταίο τρίμηνο.

 • H Wood θεωρεί απίθανη την αφαίρεση της ΕΤΕ από τον δείκτη, ενώ βλέπει πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% για παραμονή και της Eurobank. Οσον αφορά στον Τιτάνα, ο οίκος διαβλέπει κίνδυνο διαγραφής μετά την έξοδο της μετοχής από το ΧΑ.

ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ για τα καλά…. ΠΡΟΣΟΧΗ φίλοι μικρομέτοχοι… ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ – τις ξέρετε πολύ καλά ποιες είναι, μην τσιμπάτε στο πειρασμό, κρατηθείτε μακρυά…

!ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ@18,3000 και -0,54%: Αυτό που πέτυχε στο β’ τρίμηνο το έχει πετύχει μόνο.. η ίδια και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν. Να εμφανίσει δηλαδή σε ένα τρίμηνο καθαρές ταμειακές ροές στο ύψος σχεδόν των λειτουργικών κερδών. Σε ένα τρίμηνο η Motor Oil κατέβασε το δανεισμό της κατά 180 εκατ. ευρώ με δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη 190 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η μητρική εταιρία έχει πλέον αρνητικό καθαρό δανεισμό (91,4 εκατ. ευρώ). Τι κρίμα που δεν ρώτησε τα παιδιά της ΒΟFΑ και της CITI για να τόχε κλείσει προ πολλού το μαγαζί…

!EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ @7,1500 ευρώ και +0,85%: Στα 343,5 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 26,5%, προβλέπει η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 8,4000 ευρώ και την σύσταση ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ για την μετοχή τους. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου, εξαιρουμένων των κερδών από αποθέματα και των έκτακτων αποτελεσμάτων θα υποχωρήσουν κατά 30% και θα ανέλθουν στα 219 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA των ΕΛΠE προβλέπεται να ανέλθουν στα 721 εκατ., αυξημένα κατά 19%. Ανακοινώνει αποτελέσματα μεθαύριο 8 Νοεμβρίου.

!ΣΑΡΑΝΤΗΣ@6,7200 ευρώ και -1,75%: Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για την μετοχή στα 7,3500 από 7,5000 ευρώ έχει δώσει προ μηνός η Beta Χρηματιστηριακή που διατήρησε την σύσταση “ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ”. Τα αποτελέσματα εξαμήνου χαρακτηρίστηκαν από τις αδύναμες αλλά βελτιούμενες επιδόσεις της εταιρίας σε Ελλάδα και Ρουμανία, αναφέρει. Η χρηματιστηριακή μειώνει τις προβλέψεις της για την δραστηριότητα της εταιρίας σε Ελλάδα και Ρουμανία ενώ αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την Πολωνία. Ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο 7 Νοεμβρίου.


!ΕΥΔΑΠ@5,0300 και -2,14%: Με 322 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, χωρίς να οφείλει σεντ σε τράπεζες, με άνοδο 50% στα κέρδη και +26% στα EBITDA.

 • ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ 47 εκατ. ευρώ από 34,4 εκατ. ευρώ.
 • ΚΕΡΔΗ: 17,9 εκατ. από 11,87 εκατ.
 • ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 153,4 εκατ. από 151,8 εκατ. ευρώ
 • EBITDA: 36,7 εκατ. από 29 εκατ. ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 918,5 εκατ. ευρώ
 • ΤΑ ΑΥΛΑ υπολογίζονται σε… 1 εκατ. ευρώ(!)…
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ@5,0300 ευρώ
 • ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 535,7 εκατ. ευρλω (P/bv 0,58)
 • Αν αφαιρεθούν τα ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ λόγω μηδενικού δανεισμού η αποτίμηση πέφτει στα 213,7 εκατ. ευρώ.

[email protected],2000 και -2,6%: • P/BV 1,18 με P/e οπωσδήποτε κάτω του 7. NETDEBT/EBITDA: οπωσδήποτε κάτω του 2,5. EV/EBITDA μπορεί και κάτω του τέσσερα!!!!!!!!!! ΜΕΡΙΣΜΑ: Για το 2017 διένειμε 1,1000 ευρώ καθαρά 0,9350, με απόδοση 4,2%.

 • Η οικογένεια πραγματοποίησε προ μηνών placement για το 10,23% στη τιμή των 22,6000 ευρώ και διατηρεί τώρα το 64,15%. ΑΠΟΔΟΣΗ 2018: -5,1% (ΕΥΡΟΣ 20,4000 με 26,0000 μέσος όρος 23,2300 ευρώ) ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 2018: 2,23 εκατ. τμχ (ημερησίως 11 χιλ. τμχ) και Κ/ΦΣΗ ΟΜΙΛΟΥ: 271 εκατ. ευρώ.

!ΚΡΙ ΚΡΙ@4,2500 και -0,23% – απάντηση: Με τον ρυθμό που τρέχει η κερδοφορία του ομίλου, τα εξαιρετικά προιόντα του και την εν δυνάμει περαιτέρω δυναμική του δικαιολογείται το premium που απολαμβάνει.

 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 140,5 εκατ. ευρώ
 • ΕΥΡΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 2018: 2,9700 με 4,9000 ευρώ
 • ΑΠΟΔΟΣΗ 2018: +41,2%
 • ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: 3,49 εκατ. τμχ και 16,7 χιλ. τεμάχια ημερησίως κατά μ.ο.
 • Μέσος όρος τιμής 2018 στα 3,9500 ευρώ…
 • P/BV 2,4 • P/e Μάλλον κάτω του 10. • NETDEBT/EBITDA: ΑΡΝΗΤΙΚΟ!! • EV/EBITDA μπορεί και κάτω του 6.

!ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ@3,4000, σταθερή: Τα κέρδη του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 5,7 εκατ. ευρώ έναντι των 4,58 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Πέρυσι, για ολόκληρη την χρήση είχαν ανέλθει σε 16 εκατ. ευρώ (4,58 εκατ. στο α’ και 11,4 εκατ. στο β’ 6μηνο που είναι και το αποδοτικότερό της). Ανά μετοχή το 2017 τα κέρδη ήταν 0,5800 ευρώ. Στα 3,4000 διαπραγματεύεται τώρα η μτχ που δικαιολογεί άνετα μία Fair Value περί τα 5,5000 ευρώ τουλάχιστον, με βάση τον μηδενικό δανεισμό της και τα λοιπά εξαιρετικά χρηματοοικονομικά μεγέθη της. Στη τιμή αυτή θα παίζει με ένα εκτιμώμενο p/e περί το 7,5 με 8.

 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 93,5 εκατ. ευρώ
 • ΕΥΡΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 2018: 3,2600 με 4,0500 ευρώ
 • ΑΠΟΔΟΣΗ 2018: -5%
 • ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: 0,68 εκατ. τμχ και 3.260 τεμάχια ημερησίως κατά μ.ο.
 • Μέσος όρος τιμής 2018 στα 3,5600 ευρώ…

HEDGE FUNDS:

Το αντισταθμιστικό κεφάλαιο (αγγλικά: hedge fund, ο ακριβής όρος αποδίδεται στα ελληνικά ως «αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιo υψηλού κινδύνου») είναι επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να ενσωματώνουν μια ευρύτερη γκάμα επενδύσεων και χρηματοοικονομικών προϊόντων σε σχέση με άλλα επενδυτικά μοντέλα. Αυτά όμως τα αμοιβαία κεφάλαια είναι διαθέσιμα μόνο σε συγκεκριμένους επενδυτές όπως τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Ιδρύματα, Πανεπιστημιακά κληροδοτήματα και επενδυτές με πολύ υψηλά ποσά προς επένδυση. Το επιτρεπόμενο είδος των επενδυτών καθορίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές της κάθε χώρας. Τα hedge funds είναι συνήθως ανοιχτά, δηλαδή ο επενδυτής μπορεί να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια ή να αποσύρει μέρος του κεφαλαίου του σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

 • Η αξία μιας επένδυσης σε hedge fund υπολογίζεται ως ποσοστό της καθαρής αξίας του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις και μειώσεις της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του αμοιβαίου κεφαλαίου αντικατοπτρίζονται άμεσα στο ποσό που ένας επενδυτής μπορεί αργότερα να αποσύρει.

Οι διαχειριστές των hedge funds συνήθως επενδύουν και δικά τους κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται, ώστε να ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά τους με τους άλλους επενδυτές. Ο διαχειριστής επενδύσεων ενός hedge fund λαμβάνει συνήθως ετήσια αμοιβή διαχείρισης (management fee), η οποία υπολογίζεται ως ένα ποσοστό της συνολικής άξιας των επενδεδυμένων κεφαλαίων ετησίως, και μία αμοιβή επιτυχίας (success fee), αν η καθαρή αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων αυξηθεί.

 • Επειδή τα hedge funds πωλούνται σε περιορισμένους επενδυτές, τα κεφάλαια και οι διαχειριστές τους δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που διέπουν άλλες επενδύσεις.
 • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν νέους κανονισμούς μετά την κρίση του 2008 με στόχο την αύξηση της κρατικής εποπτείας των hedge funds και την εξάλειψη ορισμένων ρυθμιστικών κενών.

Τα «hedge funds» αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία διακρίνονται από έντονα κερδοσκοπικές τοποθετήσεις – προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες, σε συνδυασμό με εξίσου μεγάλους κινδύνους. Το τυπικό χαρακτηριστικό ενός hedge fund είναι η χρήση παραγώγων προϊόντων, καθώς επίσης ανοιχτών πωλήσεων. Ακριβώς εδώ οφείλεται η «παραπλανητική» ονομασία τους, αφού η ύπαρξη των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, επιτρέπει την ασφάλιση (hedging) των επενδύσεων σε μετοχές ή σε άλλα αξιόγραφα.

Για παράδειγμα, εάν αγοράσει κάποιος μετοχές, ευελπιστώντας στην άνοδο της τιμής τους, έχει τη δυνατότητα να ασφαλισθεί απέναντι σε ενδεχόμενη πτώση τους – εάν ταυτόχρονα συνάψει ένα «πτωτικό» συμβόλαιο παραγώγων ή πουλήσει κάποιες άλλες, αφού προηγουμένως τις δανειστεί από τον ιδιοκτήτη τους.

Το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο αυτού του είδους ιδρύθηκε το 1949 από τον κ. W. Jones, ο οποίος πούλησε «ανοιχτά» μετοχές που δανείσθηκε από τους ιδιοκτήτες τους (επιβαρυνόμενος με τόκους), για να τις αγοράσει αργότερα σε χαμηλότερη τιμή (προφανώς, περίμενε πτώση της τιμής τους) και να τις επιστρέψει – κερδίζοντας τη διαφορά. Ο Jones, με τα χρήματα που εισέπραξε από τις μετοχές που πούλησε, αγόρασε άλλες, για τις οποίες ανέμενε άνοδο της τιμής τους.

Έτσι «εφευρέθηκε» η πρώτη στρατηγική των επενδυτικών κεφαλαίων (Long-Short), για την οποία δεν απαιτούνταν ουσιαστικά κεφάλαια, αλλά «εμπορική πίστη». Εάν δηλαδή ο ιδιοκτήτης των μετοχών τις δάνειζε στον αγοραστή, εμπιστευόμενος ότι θα του τις επέστρεφε αργότερα, οι κεφαλαιακές ανάγκες του αγοραστή θα ήταν μηδενικές.

Για την «εκπλήρωση» αυτής της στρατηγικής απαιτείται η εύρεση μετοχών, η τιμή των οποίων θα μειωθεί εντός ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος, καθώς επίσης άλλων αξιών (εμπορευμάτων, μετοχών κλπ), η τιμή των οποίων θα αυξηθεί εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος. Η διπλή αυτή δυνατότητα επίτευξης κέρδους, η οποία δεν απαιτεί ουσιαστικά κεφάλαια, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, είχε σαν αποτέλεσμα το να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος τομέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια άνθισε σε μεγάλο βαθμό.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Μετά την αποτυχία της εταιρείας Long-Term Capital Management (LTCM) το 1998 και δεδομένου ότι τα hedge funds άρχισαν να αποκτούν όλο και σημαντικότερη παρουσία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, εντάθηκαν οι ανησυχίες από την πλευρά διάφορων policy-makers για την πιθανή πρόκληση συστημικού κινδύνου εξαιτίας τους. Ο συστημικός κίνδυνος αφορά στον κίνδυνο της αστάθειας σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε αντίθεση με την αστάθεια μιας και μόνο εταιρείας. Ο κίνδυνος μπορεί να προκύψει μετά από ένα αποσταθεροποιητικό γεγονός ή γεγονότα που επηρεάζουν μια ομάδα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέονται μεταξύ τους μέσω της επενδυτικής τους δραστηριότητας.

 • Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θέσης, τα hedge funds ενέχουν συστημικό κίνδυνο με δύο τρόπους:
 • Πρώτον, η αποτυχία ενός hedge fund μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που έχει άμεση έκθεση στο εν λόγω hedge fund.
 • Στην υπόθεση LTCM, 17 αντισυμβαλλόμενοι, κυρίως τράπεζες, θα είχαν υποστεί απώλειες 3-5 δις. δολαρίων εάν η LTCM δεν είχε διασωθεί από ομάδα των αντισυμβαλλομένων της.
 • Δεύτερον, η αποτυχία ενός hedge fund ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή στις αγορές με έμμεσο τρόπο, κάτι που σύμφωνα με το Basle Committee προκαλεί εντονότερη ανησυχία από το πρώτο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Timothy Geithner, πρώην πρόεδρο της Federal Reserve Bank of New York, αυτό που χαρακτηρίζει την δυναμική των οικονομικών κρίσεων είναι ο συνδυασμός μιας απότομης ανόδου στην αντίληψη κινδύνου και των επακόλουθων κινήσεων από την πλευρά των επενδυτών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να μειώσουν την έκθεσή τους σε πιθανές μελλοντικές απώλειες, όπως η μείωση των θέσεών τους, η ειδοποίηση περιθωρίου και κινήσεις αντιστάθμισης περαιτέρω απωλειών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ακόμη μεγαλύτερες πτώσεις στις τιμές και να ενισχύεται περαιτέρω η αντίληψη κινδύνου, κάτι που μεγεθύνει τις επιπτώσεις του αρχικού σοκ.

 • Στον απόηχο της υπόθεσης LTCM, το Basle Committee εντόπισε αρκετούς λόγους για τους οποίους τα hedge funds μπορεί να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για τις χρηματοοικονομικές αγορές:
 • α) η χρήση μόχλευσης συνεπάγεται ότι τα hedge funds μπορούν να επιτείνουν τις κινήσεις της αγοράς σε περίπτωση που υποχρεωθούν να πουλήσουν τίτλους για να καλύψουν την ειδοποίηση περιθωρίου,
 • β) τα hedge funds συνήθως λαμβάνουν παρόμοιες θέσεις και συνήθως επενδύουν σε δύσκολα ρευστοποιήσιμους τίτλους, με αποτέλεσμα να επιτείνεται περαιτέρω το forced selling,
 • γ) το φαινόμενο ενισχύεται όταν οι traders/brokers που προχωρούν σε ειδοποίηση περιθωρίου προτρέχουν των hedge funds,
 • δ) πολλά hedge funds έχουν μικρή διάρκεια ζωής, κάτι που σημαίνει ότι εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές που συνδυάζονται με υψηλότερο ρίσκο.

Σύμφωνα με τους Chan, Getmansky, Haas και Lo, τα hedge funds ενέχουν συστημικό κίνδυνο λόγω των διαφορών στο προφίλ ρίσκου/απόδοσης που παρουσιάζουν από τις παραδοσιακές επενδύσεις. Υποστηρίζουν ότι από την κρίση του 1998 αναδύονται δύο βασικά θέματα: η σημασία της ρευστότητας και το απρόβλεπτο των συσχετίσεων (correlations) μεταξύ εργαλείων και χαρτοφυλακίων που θεωρούνταν ασύνδετα. Επειδή πολλά hedge funds χρησιμοποιούν μόχλευση, οι θέσεις τους είναι συχνά πολύ μεγαλύτερες από τις εγγυήσεις (collateral) που στηρίζουν αυτές τις θέσεις.

Η μόχλευση λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός που μεγεθύνει ευκαιρίες μικρού κέρδους σε μεγαλύτερες, αλλά και μικρότερες απώλειες σε μεγαλύτερες απώλειες. Δυσμενείς, όμως αλλαγές στις τιμές της αγοράς, που μειώνουν την αγοραία αξία της εγγύησης μπορούν να οδηγήσουν στη ρευστοποίηση μεγάλων θέσεων σε μικρό διάστημα, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρηματοοικονομικό πανικό. Επομένως, όταν πολλά hedge funds αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση σε μία δεδομένη στιγμή, αυτό μπορεί να προκαλέσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, κι αυτό είναι συστημικός κίνδυνος.

 • Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ότι τα hedge funds ενέχουν συστημικό κίνδυνο δεν τυγχάνουν ευρείας αποδοχής.
 • Ο οικονομικός συγγραφέας Sebastian Mallaby θεωρεί ότι τα hedge funds έχουν την τάση να είναι «αρκετά μικρά για να καταρρεύσουν», δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι σχετικά μικρά σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται, και συνήθως λειτουργούν με χαμηλή μόχλευση, περιορίζοντας έτσι τη δυνητική βλάβη στο οικονομικό σύστημα, εάν κάποιο από αυτά αποτύχει.
 • Οι Ferguson και Laster θεωρούν ότι συνολικά τα hedge funds παρέχουν ρευστότητα και σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενισχύοντας τις τιμές περιουσιακών στοιχείων των οποίων οι αξίες έχουν σημειώσει απότομη πτώση, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον περιορισμό του συστημικού κινδύνου.

Μελέτη της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής Financial Services Authority (FSA) το 2010 κατέληξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα hedge funds ενέχουν συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σημειώνει ότι οι τράπεζες δεν εμφανίζουν συγκεντρωμένη έκθεση στα hedge funds και επίσης ότι τα hedge funds χρησιμοποιούν χαμηλή μόχλευση, με αποτέλεσμα κανένα hedge fund από μόνο του να μην ενέχει σημαντικό συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Με ευχαριστίες στο  grinvest.gr

ΤΙΜΕΣ – ΣΤΟΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

GR invest.gr

CITI GS BOFA MS JPM DB UBS CS WOOD
ΑΛΦΑ 1.87 2.40 1.25 2.10 2.00 2.00  2.70
ΕΤΕ 2.09 2.76 2.89 0.30 2.70  0.38
ΕΥΡΩΒ 0.95 1,03 1.19 1,05 0.78 0.97 1.40
ΠΕΙΡ 2.57 3.25  2.00 2.95 2.70 4.10
ΕΕΕ  28.86 30.84 30.90
ΟΠΑΠ 10.60 11.60
ΟΤΕ 15.00  13.30 14.00 15.00 14.10 12.90 11.20 10.70
ΤΙΤΚ 22.90  25.00
ΜΠΕΛΑ 13,50  17.00  16.80
ΜΟΗ 13.50 26.00  20.90 24.00 26.50 25.64
ΕΛΠΕ 5.30 4.89  4.50 8.50 10.15
ΦΦΓΚΡΠ  22.60 20.00
ΜΥΤΙΛ 11.50 13.00
ΔΕΗ 2.38
EXAE 5.40
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
ΤΕΝΕΡΓ
ΛΑΜΔΑ
ΑΡΑΙΓ 6,50 8.70
ΦΡΛΚ 6.74
ΣΑΡ 14.10
ΓΡΙΒ 9.11
ΟΛΠ 24,00

 

NBG SEC EFG SEC PIRAEUS SEC ALPHA FIN IBG EUROXX HSBC  BETA AXIA
ΑΛΦΑ 2.20 1.90 2.36 2.60 2.43  2.57 2.00
ΕΤΕ 3.20  2.20 2.55 3.90 3.50  2.90 2.34
ΕΥΡΩΒ  0.78 0.90 1.22 1.20 1.25 1.07
ΠΕΙΡ 2.50 2.50 4,81 3,90  3.20 2.51
ΕΕΕ  23.00 29.00
ΟΠΑΠ 09.10 10.70 10.80 11.20 12.50 10.80 11.00 9.50
ΟΤΕ 13.50 14.10 12.00 14.35 12.70 15.30 12.10
ΤΙΤΚ  22.00 19.00 24.20 27.00
ΜΠΕΛΑ  18.20 18.00 21.00 13.70 21.00 20.00 16.50
ΜΟΗ 22.20  25.00 23.45 21.90 23.20 24.00
ΕΛΠΕ 09.90  9.30  8.45 8.40 10.00
ΦΦΓΚΡΠ 23.00 22.50 18.20 28.50  22.00 26.00 29,00
ΜΥΤΙΛ 13.50 13.50 14.10 13.20 12.40  13.50 13.30
ΔΕΗ  5.10 4.00 2.50 2.10
EXAE  5.00 4,90 4.80 4.60 6.10
ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,00 3.30 2.00
ΓΕΚΤΕΡΝΑ  3.00 4.70
ΤΕΝΕΡΓ 6.50 7.20 6.50
ΛΑΜΔΑ  8,30 7,80
ΑΡΑΙΓ  10.50 7.40  9.90 10.00  11.25  9.50  10.00
ΦΡΛΚ  6.30 6.50 6.50  7.10 7.57
ΣΑΡ 15.00 7.10
ΓΡΙΒ  10,00 10,70
ΕΥΔΑΠ  5.40 6.30
ΙΝΛΟΤ  1.19 0.66
ΑΝΕΜΟΣ 1.35 2.30
ΚΡΙ 3.70
ΟΤΟΕΛ 32.30
ΠΛΑΙΣ 4.20
ΕΛΧΑ 2.40

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ AΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
26/10/2018 IBG ΙΝΛΟΤ 0,66 Ν 1,20 ΒUY
24/10/2018 BETA ΦΡΛΚ 7,57 OW 7,60 OW
22/10/2018 PIRAEUS ΜΟΗ 23,45 ΟP 22,00 OP
17/10/2018 IBG ΜΠΕΛΑ 13,70 N 12,70 N
16/10/2018 AXIA ΠΕΙΡ 2,51 ΒUY 4,57 ΒUY
16/10/2018 AXIA ΕΤΕ 2,34 ΒUY 3,57 ΒUY
16/10/2018 AXIA ΕΥΡΩΒ 1,07 ΒUY 1,19 ΒUY
16/10/2018 AXIA ΑΛΦΑ 2,00 ΒUY 2,60 ΒUY
09/10/2018 IBG ΜΠΕΛΑ 12,70 ΒUY 17,00 Ν
03/10/2018 IBG ΟΤΕ 12,70 ACC 13,50 ACC
26/09/2018 IBG ΟΠΑΠ 12,50 ΒUY 11,50 ΒUY
24/09/2018 EFG SEC MOH 25,00 ΒUY 21,80 ΒUY
24/09/2018 GS ΠΕΙΡ 3,25 Ν 3,40 Ν
24/09/2018 GS ΕΥΡΩΒ 1,03 Ν 1,04 Ν
24/09/2018 GS ΕΤΕ 2,76 Ν 2,90 Ν
24/09/2018 GS ΑΛΦΑ 2,45 ΒUY 2,50 ΒUY
24/09/2018 WOOD MOH 25,64 ΒUY 23,78 ΒUY
20/09/2018 ALPHA FIN ΕΥΡΩΒ 0,90 Ν 1,05 Ν
20/09/2018 ALPHA FIN ΠΕΙΡ 2,50 Ν 3,50 Ν
20/09/2018 ALPHA FIN ΕΤΕ 2.55 Ν 3,40 Ν
19/09/2018 PIRAEUS ΕΥΡΩΒ 0,78 Ν 0,81 Ν
19/09/2018 PIRAEUS ΕΤΕ 2,20 Ν 3,00 Ν
19/09/2018 PIRAEUS ΑΛΦΑ 1,90 ΟP 2,29 ΟP
19/09/2018 PIRAEUS ΜΠΕΛΑ 18,00 ΟP 17,00 OP
19/09/2018 PIRAEUS ΦΡΛΚ 6,50 ΟP 6,00 OP
19/09/2018 PIRAEUS EXAE 4,70 N 5,00 N
 18/09/2018 EFG  ΕΛΠΕ 9,30  ΒUY 7,20  ΒUY
18/09/2018 EFG ΠΕΙΡ 2,50 Η 3,80 Η
18/09/2018 EFG ΑΛΦΑ 2,20 ΒUY 2,65 ΒUY
14/09/2018 IBG MOH 23,20 ACC 21,50 ACC
14/09/2018 BOFA ΕΥΡΩΒ 1,19 N 1,17 N
14/09/2018 BOFA ΠΕΙΡ 2,00 UP 3,23 UP
14/09/2018 BOFA ΕΤΕ 2,89 N 3,10 N
14/09/2018 BOFA AΛΦΑ 1,25 UP 1,60 UP
11/09/2018 DB ΕΥΡΩΒ 0,78 Η 0,95 Η
11/09/2018 DB ΠΕΙΡ 2,16 Η 2,90 Η
11/09/2018 DB ΕΤΕ 2,70 ΒUY 3,20 ΒUY
11/09/2018 DB ΑΛΦΑ 2,00 ΒUY 2,50 ΒUY
10/09/2018 CITI ΕΥΡΩΒ 0,95 ΒUY 1,17 ΒUY
10/09/2018 CITI ΠΕΙΡ 2,57 Η 3,99 Η
10/09/2018 CITI ΕΤΕ 2,09 Η 3,20 Η
10/09/2018 CITI ΑΛΦΑ 1,87 ΒUY 2,68 ΒUY
04/09/2018 BOFA MOH 20,90 N 20,10 N
31/08/2018 UBS MOH 24,00 ΒUY 22,00 ΒUY
30/08/2018 WOOD TITK 25,00 ΒUY 27,00 ΒUY
30/08/2018 HSBC ΕΥΡΩΒ 1,25 ΒUY 1,02 Η
30/08/2018 HSBC ΕΤΕ 0,29 Η 0,32 ΒUY
30/08/2018 HSBC ΑΛΦΑ 2,43 ΒUY 2,70 ΒUY
30/08/2018 HSBC ΠΕΙΡ 3,20 Η 3,40 ΒUY
08/08/2018 IBG TITK 19,00 R 22,00 N
07/08/2018 IBG ΙΝΛΟΤ 1,20 ΒUY 1,20 Ν

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email