Σχόλια και επιλογές για επενδυτές του Χ.Α.(20/11)

 • ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ σε λίγες λέξεις…Μία αγορά που κινείται γύρω από αυτόν, δηλ. τον τραπεζικό κλάδο!! Κάποιοι συνετέλεσαν σε αυτό και εγκλημάτησαν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, του θεσμού του Χ.Α και των συμφερόντων των επενδυτών του.

Τα έχουμε γράψει τόσες φορές, οι αναγνώστες μας τουλάχιστον τα έχουν καταλάβει και δεν έχουμε καμμία διάθεση να τους τα ξαναγράψουμε, τους ζαλίσαμε… Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η παραμονή στους δείκτες των τραπεζικών μετοχών σε πρωταγωνιστικό ρόλο και πέραν πάσης δεοντολογίας-επιχειρημάτων οδήγησαν την αγορά μας στο να εμφανίζει αυτή την τραγική εικόνα… Πρόσφατα ξαναπαρουσιάσαμε τα αριθμητικά μεγέθη μετοχών εταιρειών όπως αυτές των ΜΟΗ, ΟΤΕ, JUMBO, COCA COLA HBC, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, AEGEAN AIRLINES, ΤΙΤΚ, ΟΛΠ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ κ.ά. όταν ο δείκτης έγραφε 1850 μονάδες… Τα τρέχοντα, τα γνωρίζετε…

ΤΟ ΛΥΠΗΡΟΝ είναι οτι παρόλα αυτά, εννέα στους δέκα έλληνες επενδυτές δεν αλλάζουν μυαλά. Προσωπικά, δεχόμουνα δεκάδες τηλεφωνήματα από γνωστούς για το αν ήρθε η στιγμή να τα…σπρώξουν(!!) σε τραπεζικές μετοχές. Τίποτα άλλο δεν τους ενδιέφερε. Οι φίλοι, ευτυχώς, δεν “τολμούσαν” να ρωτήσουν, λυπόντουσαν τα νεύρα μου… ‘Ωσπου, κατήργησα τα (2) κινητά, δεν απαντούσα στο μοναδικό σταθερό που κράτησα και ησύχασα. Δεν πήγαινε άλλο…

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ, ότι ακόμα και ξένοι πανίσχυροι διαχειριστές έπεσαν στην λούμπα, με αποτέλεσμα να χάσουν πολλά δισ. ευρώ με την ενασχόληση τους στο Χ.Α., αφού η όλη προπαγάνδα του περιστρεφόταν γύρω από τα τραπεζικά χαρτιά και το πως θα αξιοποιήσουν τα κεφάλαια τους μέσω αυτών(!)…

 • Και μιλάμε για διαχειριστές φίλα προσκείμενους προς κάθε τι το ελληνικό από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους της υφηλίου.
 • Κατάληξη; Κάποια στιγμή αποχώρησαν  ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Χάρη μας έκαναν, δεν τους κάναμε άλλωστε…
 • Και αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα, ήταν ότι στη θέση τους ήρθαν ό,τι το χειρότερο μπορούσε να προκύψει…

ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ τώρα που κάνουν την χρήση εργαλείων μόχλευσης δεν υπάρχει περίπτωση να μην στηρίζονται στα τραπεζικά χαρτιά. Οπότε, κάθε φορά που κάνουν αυτά την γνωστή άγαρμπη βουτιά τους, υποφέρουν και τα υπόλοιπα χαρτιά που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια για να έρθει ο λογαριασμός στα ίσα του, που λέμε.

ΠΡΟΕΚΥΨΕ όμως και το απίστευτο έγκλημα των εγκληματιών που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) και το οποίο έδωσε στο Χ.Α. τέτοιο αιματηρότατο χτύπημα που πολύ δύσκολα θα μπορέσει καν να το επουλώσει. Αγιάτρευτες γαρ οι πληγές του.

 • Εδώ, είχαμε να κάνουμε με κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
 • Τέτοιο έγκλημα καθοσιώσεως που και η πλέον νοσηρή φαντασία θα μπορούσε όχι καν να προβλέψει, όχι καν να διανοηθεί, όχι καν να ονειρευτεί ακόμα και στο πιο νοσηρό εφιάλτη της.
 • Και το έγκλημα αυτό αφέθηκε ελεύθερο, για να δηλητηριάσει σχεδόν όλο το επενδυτικό κορμί του Χ.Α. με την πρωτοφανή επιδειχθείσα αχαρακτήριστη τακτική αντιμετώπισης του.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΝΑ μην ξεχνάμε και τον καταστροφικό ρόλο που έπαιξε ο τραπεζικός κλάδος στην αποκαθήλωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς απορροφώντας με απίστευτα ευνοικούς όρους τις Επενδύσεις Χαρτοφυλακίου που ήκμαζαν και ισορροπούσαν το ΧΑ στη χειρότερη των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση τους από τον τερματικό χάρτη(!).

 • Μία αποψίλωση, αν μη τι άλλο, τραυματική για να μην πούμε εγκληματική.
 • Μετά, αποφάσισαν να γίνουν και οι γκρουπιέρηδες του συστήματος, για να προσελκύσουν τους επενδυτές των ιδιωτικών ΑΧΕ και να τους γαλουχήσουν στην Μεγάλη Ιδέα των Μεγάλων Χαρτιών και των Μεγάλων Αποδόσεων, τρομάρα τους!
 • Την ίδια στιγμή ανάλογες εντολές δίνονταν και στους θεσμικούς διαχειριστές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τους.
 • ‘Απληστες γαρ, ήθελαν να στραγγίξουν όλη την ρευστότητα από την αγορά για να την ρυθμίζουν/καθοδηγούν κατά το δοκούν.

!ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ@20,2500 ευρώ και +3,3%: Με μόλις μία αρνητική παρουσία στις τελευταίες δέκα (1 στις 10) και η απόλυτη δικαίωση για τους διορατικούς που τοποθετούνταν σε επίπεδα κάτω των 18,0000 ευρώ εκμεταλλευόμενοι τις ρευστοποιήσεις ξένου θεσμικού (και άλλων ομοειδών του) που δεν του(ς) άρεσαν οι επιχειρηματικές κινήσεις της διοίκησης του ομίλου. Ένα γρήγορο +12% με +14% καραμπινάτο όφελος και σε καλή μεριά.

!ΟΛΘ@26,5000, σταθερός χθες: Δεν έχει δει αρνητικό πρόσημο στις πρόσφατες δώδεκα συνεδριάσεις(!!) και από τα 23,5000 βρέθηκε τρία ευρώ παραπάνω. Κι αυτά τα  τρία ευρώ μεταφράζονται σε ένα άλλο καραμπινάτο +11% με +12% σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όπως έχουμε αναφέρει το Χ.Α πάντα θα σου δίνει 5-10 καραμπινάτες περιπτώσεις μέσα σε μία χρονιά. Και μιλάμε για τον επενδυτή μικρομεσαίου επιπέδου. Για τους υψηλού επιπέδου επενδυτές οι καραμπινάτοι ορίζοντες είναι απείρως περισσότεροι. Και δεν τα γράφουμε κατόπιν εορτής…

!ΕΛΛΑΔΟΣ@12,2000 ευρώ και -2,8%: Να την έχουμε στα υπόψη με ορίζοντα ολίγων μηνών. Ζημιωμένοι δεν θα βγούμε από τα τωρινά επίπεδα των 12,2000 με 12,5000 ευρώ.

!ΦΟΥΡΛΗΣ@4,6600 ευρώ και -4%: Δεν μας άρεσε καθόλου η χθεσινή εικόνα της μετοχής που ήταν επιεικώς απαράδεκτη… Υπό συνεχή παρακολούθηση η μετοχή που έχει την δική της ξεχωριστή συμπεριφορά, απρόβλεπτη αρκετές φορές. ‘Αλλωστε, γι αυτό κατ’επανάληψη σας παρακαλούμε να μην αγοράζετε παρά μόνον σε πτωτικές ημέρες και μάλιστα με σταδιακό κτίσιμο θέσης.

[email protected],4000 ευρώ στο -0,88% αλλά με ζήτηση: Τι να πει κανείς για την δική της περίπτωση. Αλλά δεν έκανε κομμάτια ήταν η μόνιμη επωδός των ειδημόνων. Δεν έκανε κομμάτια, με την τιμή της στα 3 και 4 ευρώ(!!!) πριν μερικά μόλις χρόνια…

!ΚΟΥΕΣ@14,0000 ευρώ και -0,36%: Τι να πει κανείς και για την δική της περίπτωση. Αλλά δεν κάνει κομμάτια, ήταν και εδώ η μόνιμη επωδός των ειδημόνων. Δεν έκανε κομμάτια, με την τιμή της στα 1 και 2 ευρώ(!!!) πριν μερικά μόλις χρόνια…(προσαρμοσμένη τιμή, αφαιρούμε την αντίστοιχη της μετοχής της ΜΠΡΙΚ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρά την καθίζηση της αγοράς, όλα τα πολύ καλά έως εξαιρετικά χαρτιά εξακολουθούν να προσφέρουν απίστευτα καλές έως αστρονομικές αποδόσεις στην πλέον μαύρη 7ετία/8ετία της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας. Οπότε, τι να μας πουν οι μαυροφόρες πένες ή για να ακριβολογούμε τα μαυροφόρα πλήκτρα;;;

 • Είναι τουλάχιστον (εξήντα) κι αν θέλουν να τα μάθουν ας ανοίξουν τα στραβάδια τους. Αλλά και να τα ανοίξουν, μήπως θα μπορέσουν να τα βρουν; Σκέτα ανέκδοτα…
 • Μήπως έχουν ακούσει άλλωστε ονόματα εταιρειών όπως αυτά των ΜΕΡΚΟ, ΙΚΤΙΝΟΣ, ASCo, Paperpack και τόσα άλλα;
 • Το πολύ πολύ το ΚΡΙ ΚΡΙ να το γνωρίζουν από τις διαφημίσεις με τα γιαούρτια στην τηλεόραση και τον Πετρόπουλο σαν τραγουδιστή…

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΑΝΑΛΥΤΕΣ IBG για την [email protected],6600: Σύσταση “ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ” και τιμή-στόχο 6,5000 ευρώ για τη μετοχή. Η εταιρία θα έχει έσοδα 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα 2,6% σε ετήσια βάση και καθαρά κέρδη 6,9 εκατ. ευρώ (+8%), ενώ θα εμφανίσει πτώση 2% στα EBITDA σε 15,1 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ για Fourlis: Αυξημένα έσοδα και κέρδη στο εννεάμηνο ενώ διατηρούν την τιμή-στόχο στα 7,5700 ευρώ και την σύσταση “Απόδοση ανώτερη της αγοράς”. Η αύξηση τζίρου θα πλησιάσει τα 326 εκατ.ευρώ, με τα EBITDA στο + 6% στα 28 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη τα αναμένουν στα 6,19 εκατ. ευρώ (+44% σε ετήσια βάση).

ΦΡΛΚ: Ανακοινώνει, ως γνωστόν, αποτελέσματα σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς…

ΑΝΑΛΥΤΕΣ WOOD για την Grivalia: Αναβάθμιση σύστασης σε ΑΓΟΡΑ από ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ και ενίσχυση της τιμής στόχου στα 9,0000 ευρώ από 7,4000 ευρώ. Και με διάφορα συνοδευτικά σχόλια για όσους ενδιαφέρονται για την μετοχή…

Σχολιάκι: Η ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ θα φέρει και την αναγέννηση… Και όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να παραμείνει στο ταμπλό, στο καλό και να μας γράφει… Δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι…

 • Οι αγορές πάντα αποκαθιστούν τις ισορροπίες τους, ποτέ δεν χάνονται, πάντα είναι εδώ… Και όταν θα τις βρει, θα επιστρέψουν και οι πραγματικοί επενδυτές που παραμένουν απαθείς παρατηρητές.
 • Μεταξύ αυτών και ξένοι θεσμικοί διαχειριστές που δικαιολογημένα έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους, έχοντας εξαπατηθεί ουκ ολίγες φορές…

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.
 • Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.
Ο μ/μ
Print Friendly, PDF & Email