Σχόλια και Επιλογές @Χ.Α. (12 Φεβρουαρίου 2019) – Part1

ΟΠΑΠ@8,7900 ευρώ και +2,4%:  Στο +15,7% εφέτος, μία από τις μετοχές φαινόμενα του ελληνικού χρηματιστηρίου, πόσο μάλλον όταν κανείς αναλογισθεί και την  τιμή εισαγωγής της στο ταμπλό πριν 18 περίπου έτη στα 5,5000 ευρώ + τα μερίσματα που έκτοτε διένειμε. Και τα οποία είναι σχεδόν διπλάσια της τρέχουσας τιμής της(!)…

ΟΤΕ@10,6000 και +0,28%: Αν πιάσει κανείς τα δρομολόγια που εκτελεί στις τερματικές οθόνες μας, έχει καλώς… Διαφορετικά, μία από τα ίδια και σχετική μετριότης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πόσα χαρτοφυλάκια έχει καταστρέψει η μετοχή του καθ’οδόν προς τα ιστορικά χαμηλά της των 1,2000 περίπου ευρώ(!!).

 • Μιλάμε, για τον ορισμό της εξόντωσης στην κυριολεξία.
 • Διότι εδώ ο επενδυτής δεν είχε να κάνει με τραπεζικές μετοχές στις οποίες δικαιολογημένα δεν μπορούσε να στηριχτεί κανένα χαρτοφυλάκιο, αλλά με ένα ζωντανό οργανισμό – μονοπώλιο.
 • Στο +11,34% εφέτος, με υψηλό του στα 11,1600 ευρώβ όπου και… ζαλίστηκε από τα ύψη.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Παραμένουν υποτιμημένα, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης-επιθυμίας τους…  Στη 4η θέση των Κ/φσεων, με την ομόθρησκη ΜΟΗ να ακολουθεί με μικρή διαφορά (2,4 δισ. έναντι 2,33 δισ. ευρώ). Στο +6,64% εφέτος. Απόλυτα δικαιολογημένη θα ήταν αυτή την στιγμή, μία τιμή στο ταμπλό άνω των 10,0000 ευρώ. Στα 106 εκατ. ευρώ τα ΑΥΛΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ τους στις 30.9.2018. Στοιχεία και Πληροφορίες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (2018,Εννιαμηνιαία,Μητρική-Ενοποιημένη).pdf

[email protected],7400 ευρώ και +2,79%: Στο +15,88% εφέτος, έχοντας χαρίσει αστρονομικές αποδόσεις σε όσους παρέμειναν στο μετοχολόγιο της από της εισαγωγής της. Μη σας φανεί παράξενο, υπάρχουν και τέτοιοι επενδυτές… Που την ερωτεύτηκαν και παρέμειναν έκτοτε μαζί της. Πριν μερικούς μήνες πιεζόταν αφόρητα και έφτανε μέχρι τα σύνορα των 10,0000 ευρώ συνοδευόμενη από τερατώδεις διαδόσεις.

 • Το θέμα της διαδοχής είναι το ΠΛΗΝ στη δική της υπόθεση και το κατά πόσο θα διατηρηθεί η φλόγα του νικητή που χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του ομίλου. Για την ώρα δεν υπάρχει, ούτε τίθεται θέμα. Οι φανατικοί της θέλουν να την δουν σε νέα ιστορικά υψηλά που θα έχουν το ΔΙΠΛΟ μπροστά.

!Ο.Λ.Θ@24.2000 ευρώ και σταθερός: Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της μετοχής του είναι απείρως καλύτεροι από τους αντίστοιχους του μεγάλου λιμανιού. Κάτι όμως που δεν μεταφράζεται και έμπρακτα στο ταμπλό. Αμφότεροι πολύ υποτιμημένοι, αλλά και πάλι καλά να λέμε, γιατί έχουμε να κάνουμε και με βαριά χαρτιά τα οποία ο έλλην επενδυτής δεν τα (πολυ)συμπαθεί έμπλεα διαπνεόμενος από αυτοκαταστροφικά συναισθήματα και ένστικτα.

 • Στις 658 χιλ. ευρώ τα δικά του ΑΥΛΑ, τόσα τα υπολογίζουν(!!)… Αυτή την στιγμή δεν έπρεπε να διαπραγματευόταν κάτω από τα 35,0000 ευρώ, χωρίς ίχνος υπερβολής.
 • ‘Αλλωστε, τα νέα αφεντικά μόνον ελαττωματικοί δεν είναι στον νου, έχοντας καταβάλει τίμημα 32,5000 ευρώ ανά μετοχή…
 • Το αν “κάνει χαρτιά” η συγκεκριμένη μετοχή, ουδόλως πρέπει να απασχολεί τον επενδυτή εκείνον που πονάει και σέβεται τα κεφάλαια του.

!ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ@1,3700 ευρώ και -6,80%: Το πίεσαν χθες στο -6,80% τραβώντας πιο κάτω και τα Bids, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να τους δώσουν… 6.600 κομμάτια. Με την κ/φση στα 118,8 εκατ., το ΥΓΕΙΑ στα 290 εκατ. και το ΙΑΣΩ στα 162,5 εκατ. (ΧΩΡΙΣ ΤΟ GENERAL πλέον) τι περιμένουν; Φιλανθρωπίες;

 • Στο κλάδο δεν χωρούν συγκρίσεις και συμπεράσματα βάσει των όσων εκτίθενται στις χρηματοοικονομικές εκθέσεις τους και οι λόγοι προφανείς.
 • Οπότε πορευόμεθα μόνον με 2 κριτήρια…
 • 1) την κεφαλαιοποίηση και 2) την κινητικότητα και το ενδιαφέρον για εταιρείες του κλάδου.
 • Και το ΙΑΤΡΙΚΟ – ανεξάρτητα των γνωστών και μη – είναι Leader.
 • Στο +37% εφέτος, στα 1,0000 ευρώ στις 31.12.2018, σε μία τιμή στην οποία επισημάνθηκε στους αναγνώστες μας δις και τρις και τετράκις…

ΣΧΟΛΙΑ

UBS: Οι αναλυτές της έβγαλαν νέα έκθεση ιδεών για τις 4 συστημικές – ούτε που την κοιτάξαμε. Μην χάνουμε τζάμπα και την ώρα μας. Εκατοντάδες εκθέσεις μας έχουν εμφανίσει… ‘Επεσαν μέσα σε μία – έστω – από… δαύτες; Και μην μας πουν, όταν τόσα χρόνια που τις έδιναν δεν γνώριζαν την απτή πραγματικότητα. Οπότε, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους κυρίους. Κι αυτό γιατί αν γνώριζαν, τότε είναι εγκληματικά ενεργούντες. Ενώ αν δεν γνώριζαν, τότε είναι διπλά επικίνδυνοι.

ANETA, OMOΡΦΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΙ ΑΣ ΣΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ… ΑΠΑΙΣΙΟ Χ.Α: Σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων οι οποίες καταμετρώνται στα δάκτυλα της μίας χειρός έχουμε αποδόσεις από 20% μέχρι και 55% στις μετοχές των ΟΛΥΜΠ, ΠΡΟΦ, ΡΕΒΟΙΛ, ΙΑΤΡΙΚΟ, ΚΛΜ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, ΕΛΒΕ, ΔΡΟΜΕΑΣ, ΚΑΜΠ-REDS, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΑΝΕΜΟΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΚΑΝΑΚΗΣ, ΣΕΝΤΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΟΥΛΗ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΚΑΡΑΤΖΗΣ… Μιλάμε για 25 μετοχές, όλες “κολλητές” μας… Και όχι πέντε έξι όπως μας έγραψε μία φίλη αναγνώστρια… Και στη λίστα υπάρχουν κι άλλες, αλλά αυτές δεν είναι για μας… Τις χαρίζουμε στους δικούς τους κολλητούς… (ΑΒΕ, ΣΕΛΟ, ΔΙΟΝΙΚ, ΦΡΙΓΟ π.χ.)

ΒΑΣ.ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
μ/μ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Κανόνας των Συναισθημάτων (Affect heuristic): Κανόνας των συναισθημάτων είναι ο ευριστικός κανόνας που αναφέρει ότι τα συναισθήματα μπορεί να κυριαρχήσουν στην αντικειμενική κρίση, κάνοντας τους επενδυτές να πάρουν αποφάσεις αντίθετες στην κοινή λογική ή στα συμφέροντα τους.

 • Όταν οι καταστάσεις είναι συναισθηματικά φορτισμένες (high affect) συνήθως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στα αποτελέσματα και μικρότερη βαρύτητα στις πιθανότητες.
 • Όταν οι καταστάσεις δεν είναι συναισθηματικά φορτισμένες (low affect) συνήθως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις πιθανότητες και μικρότερη βαρύτητα στα αποτελέσματα.

Παράδειγμα: Σε ένα πείραμα οι συμμετέχοντες επέλεξαν, χωρίς να βλέπουν, την μπύρα που τους άρεσε περισσότερο, π.χ. κάποιος προτίμησε την μπύρα Α από την μπύρα Β, με βάση την γεύση. Όμως εάν το άτομο αυτό έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα του ανδρισμού του μία διαφήμιση που παρουσιάζει την μπύρα Β σαν μία «ανδρική μπύρα» θα το κάνει να επιλέξει την μπύρα Β.

 • Δηλαδή, ένα θετικό συναίσθημα θα οδηγήσει σε μία μεροληπτική απόφαση που θα υπερισχύσει της αρχικής κρίσης. Αυτό επίσης οδηγεί συχνά τους ανθρώπους να έχουν την ψευδαίσθηση ότι παίρνουν ορθολογικές αποφάσεις, όταν στην πραγματικότητα πρώτα αποφασίζουν και μετά προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί όπως η διαθεσιμότητα και η αντιπροσωπευτικότητα έτσι και το συναίσθημα βοηθάει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Το να χρησιμοποιεί ένα άτομο ευριστικούς κανόνες ανακαλώντας από την μνήμη του παρελθόντα γεγονότα, μπορεί να είναι πιο εύκολο και λιγότερο κουραστικό ή χρονοβόρο από το να προσπαθήσει να ζυγίσει όλες τις πιθανές καταστάσεις και τις πραγματικές πιθανότητες, ειδικά εάν η απόφαση είναι περίπλοκη ή χρειάζεται ειδική τεχνογνωσία και πνευματικούς πόρους.

Ο κανόνας των συναισθημάτων γίνεται αντιληπτός στο χρηματιστήριο όταν οι εκτιμήσεις που κάνουν οι επενδυτές για τις αποδόσεις των μετοχών επηρεάζονται από τα συναισθήματα τους που επικρατούν εκείνη την περίοδο στην αγορά, ακόμα κι όταν όλες οι άλλες ορθολογικές παράμετροι που θα δικαιολογούσαν μια αλλαγή στις εκτιμήσεις παραμένουν σταθερές.