Σχόλια& εκτιμήσεις για αποτελέσματα 2019 (Το μενού περιλαμβάνει UNIBIOS, Fieratex, Ιντερτεκ, ΚΛΜ)

UNIBIOS, Fieratex, Ιντερτεκ και ΚΛΜ

Σχόλια και εκτιμήσεις για αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και κλείσιμο χρήσης 2019 – Το μενού περιλαμβάνει UNIBIOS, Fieratex, Ιντερτεκ, ΚΛΜ

UNIBIOS

Η Unibios πρώην Βιοσώλ έχει πλέον ως κύρια δραστηριότητα την κατασκευή, εμπορία και εγκατάσταση μηχανημάτων για την επεξεργασία ύδατος που αποτελεί το κύριο αντικείμενο λειτουργίας της Εταιρείας «WATERA HELLAS» καθώς και των θυγατρικών στην Βουλγαρία και την Τσεχία. Η WATERA HELLAS επικεντρώνει την δραστηριότητα της σε μεγαλύτερα έργα που αφορούν εφαρμογές επεξεργασίας ύδατος σε δημοτικά δίκτυα, την βιομηχανία, τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία. Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα γνωστή καθώς έχει εγκαταστήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αφαλάτωσης που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα. Η εταιρεία ασχολείται και με οικιακού χαρακτήρα εφαρμογές επεξεργασίας νερού, όπως φίλτρα ποσίμου ύδατος, σπα,κλπ).

Η πραγματικότητα είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια η εταιρία επιτέλους να περάσει σε κερδοφόρες χρήσεις.
Στο Α΄εξάμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 4,173 εκατ. ευρώ απο 4,791 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τα EBITDA ανήλθαν σε 493 χιλιάδες ευρώ, απο 400 χιλιάδες.
Τα προ φόρων κέρδη έφθασαν στα 81 χιλιάδες ευρώ, απο 34 χιλιάδες ευρώ.
Για να εμφανίσει μια ικανοποιητική κερδοφορία ο όμιλος θα πρέπει οι ετήσιες πωλήσεις να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ και ίσως τότε μετεξελιχθεί σε turn around story.

Στα αρνητικά έχουμε :
1) Τη δυσκολία να μπορέσουν οι βασικοί μέτοχοι και ιδιοκτήτες να σχηματίσουν απαρτία στις Γενικές Συνελεύσεις καθώς δεν έχουν ικανοποιητικά ποσοστά πλειοψηφίας.
2) Ο πρόεδρος δεν είναι δυνατόν να είναι και υπεύθυνος εξυπηρέτησης μετόχων, κάτι το οποίο παραπέμπει σε μικρή εταιρία όπου ένα ή δύο άνθρωποι τα κάνουν όλα.

Πρόκειται για μια μετοχή ερωτηματικό. Αν κάποια στιγμή, η εταιρία, αλλάξει σελίδα από το κακό παρελθόν με κάποιο τρόπο δεν θα υπάρχουν και τα αρνητικά 1 και 2 που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα εταιρία και ας είναι εισηγμένη από την 30 Αυγούστου 1972. Η προσέγγιση της θέλει προσοχή!!

Fieratex

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1988 από την οικογένεια Ανεζουλάκη και δραστηριοποιείται στον πολυπαθή κλάδο των κλωστοϋφαντουργικών εταιριών.
Η δραστηριότητα της εταιρίας είναι η παραγωγή υφασμάτων, η επεξεργασία και εμπορία αυτών είτε είναι ίδιας παραγωγής είτε παραγωγής τρίτων.

Εξαιτίας των προβλημάτων της Τουρκικής οικονομίας (κύριου ανταγωνιστή των Ελληνικών επιχειρήσεων στην εν λόγω αγορά), που παρά τις σημαντικές επιδόσεις και την μεγάλη υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, συνεχίζει να υπερθερμαίνεται και να χάνει πελάτες από την Ευρώπη, οι οποίοι στρέφονται πλέον στις χώρες της Νότιας Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Έτσι τα τελευταία 2 χρόνια, τα αποτελέσματα της Fieratex είναι βελτιωμένα.
Οι πωλήσεις στο Ά εξάμηνο του 2019 έχουν σταθεροποιηθεί στα 16,371 εκατ. ευρώ, απο 16,765 εκατ. του 2018. Είναι βελτιωμένες σε σχέση με τα 13,394 εκατ. του 2014 και τα 13,842 εκατ. ευρώ του 2016. Το 35% των πωλήσεων διενεργείται στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το 65% είναι πωλήσεις προς το εξωτερικό, όπου το 47% με 50% είναι πωλήσεις προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν σε κέρδη 1.283 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1.423 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
Τα κέρδη μετά φόρων έκλεισαν στις 241 χιλιάδες ευρώ, απο απο 81 χιλιάδες στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ωστόσο λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που έχει η εταιρία, είναι δύσκολο να καταφέρει στο κλείσιμο της χρήσης να έχει κέρδη. Οι συνολικές πωλήσεις έτους αναμένονται να κινηθούν στο επίπεδο των 30 εκατ. ευρώ, όπως συνέβηκε στα 2 τελευταία χρόνια. Το περιθώριο EBITDA δεν αναμένεται να κινηθεί πάνω απο το 6%. Επομένως τα EBITDA στο κλείσιμο της χρήσης του 2019 θα είναι δύσκολο να κινηθούν πα΄νω απο τα 1,8 εκατ. ευρώ.
Με αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα περισσότερα απο 2 εκατ. ευρώ, είναι δύσκολο να εμφανίσει η εταιρία κέρδη προ φορων.

Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 12,317 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 1,21 ευρώ ανά μετοχή. Κάποτε τα ίδια κεφάλαια ήταν 29,608 εκατ. ευρώ (2007). Μέσα σε 12 χρόνια η εταιρία έκαψε 17 εκατ. ευρώ απο τα ίδια κεφάλαια της.
Στο ταμείο υπάρχουν 55 χιλιάδες ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε μόλις 6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια νοικοκυρεμένη εταιρία, που όμως ο κλάδος που δραστηριοποιείται έχει πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να φθίνει η Fieratex αργά και σταθερά.

Ιντερτέκ

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 η κατηγορία Ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά , που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές ψυχαγωγίας (PMP, DVD-Players, Camcorders κλπ.) παρουσίασε πτώση έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2018 της τάξεως του 7% ήτοι 141 εκατ.ευρώ.
Ωστόσο η Ιντερτέκ κατάφερε να διατηρήσει τις πωλήσεις της στα 9,584 εκατ. ευρώ, έναντι 9,631 του Ά εξαμήνου 2018.

Όμως για άλλη μια φορά τα λειτουργικά έξοδα (έξοδα διάθεσης + έξοδα διοίκησης) ήταν περισσότερα από τα μικτά κέρδη της εταιρίας.
Το μεικτό κέρδος έφθασε στα 2,015 εκατ. ευρώ, από 1,904 , ενώ τα λειτουργικά έξοδα αποκλιμακώθηκαν στα 2,108 εκατ. ευρώ από 2,394 εκτ. ευρώ,
Συνεπώς, αν αφαιρέσουμε τα λειτουργικά έξοδα απο τα μεικτά κέρδη η εταιρία ξεκινάει με ζημιές 93 χιλιάδες ευρώ.

Αυτό παρατηρείται διαχρονικά στην Ιντερτέκ. Από το 2010 εμφανίζει ζημιές με το ”καλημέρα”.
Μεικτά κέρδη – Λειτουργικά έξοδα = ζημιές από το 2010. Στα ετήσια του 2008 είχε κέρδη 521 χιλιάδες ευρώ και του 2009 εμφάνισε κέρδη 669 χιλιάδες ευρώ. Κατόπιν μόνο ζημιές.

Τελικώς, η εταιρία εμφάνισε προ φόρων ζημιές 260 χιλιάδες ευρώ, απο 594 χιλιάδες ευρώ πέρσι.

Στο ταμείο της Ιντερτέκ υπάρχουν μόλις 69 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 4,258 εκατ. ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι λειτουργικές ταμειακές ροές της Ιντερτέκ δεν είναι καλές, καθότι η εταιρία είναι ζημογόνος, δημιουργούν ένα θεματάκι ρευστότητας.
Έτσι η εταιρία προέβει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και άντλησε 1,404 εκατ ευρώ, με την έκδοση 2.808.300 μετοχών.
Με τα χρήματα της ΑΜΚ, όταν εμφανιστούν στον Ισολογισμό, η Ιντερτέκ θα εμφανίζει ίδια κεφάλαια περίπου 9,4 εκατ. ευρώ, που αναλογούν σε 1,12 ευρώ ανά μετοχή ….

Εδώ να τονίσουμε ότι ο κύριος Αμοιρίδης, όπου η αγορά έχει στηρίξει πάνω του πολλές ελπίδες προκειμένου να μετεξελιχθεί η εταιρία από ζημιογόνος σε κερδοφόρος, προς το παρόν είναι ακόμη απλό μέλος στο Δ.Σ.

Κλουκίνας Λάππας

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην αγορά, εισαγωγή και εμπορία ειδών ένδυσης – υπόδησης, βρεφικών και παιδικών ειδών, παιχνιδιών, επίπλων, καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσεως. Η εμπορική δραστηριότητα της ΚΛΜ επιτυγχάνεται μέσω των καταστημάτων Mothercare και της θυγατρικής της Early Learning Centre όπου έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα franchise της εταιρίας παιχνιδιών ELC μέχρι το 2027. Η Early Learning Centre αναπτύσσει αλυσίδα καταστημάτων με παιχνίδια για μικρές ηλικίες . Ο όμιλος ΚΛΜ αριθμεί 32 καταστήματα Mothercare στην Ελλάδα και 10 καταστήματα στα Βαλκάνια.

Επίσης η ΚΛΜ δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας, μέσω του υδροηλεκτρικού σταθμού Κεράσοβου, (Βόρεια Πίνδος) όπου το κύριο μέρος της παραγωγής του σημειώνεται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους,

Κατά το Α ́ εξάμηνο του 2019, οι πωλήσεις του εμπορικού τομέα ανήλθαν σε 11,744 εκατ. ευρώ. έναντι 12,808 εκατ. μειωμένες κατά 8,31% σε σχέση με το Α ́εξάμηνο του 2018, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές 586 χιλιάδες ευρώ, έναντι κερδών 233 χιλιάδων ευρώ σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2018.

Ο κύκλος εργασιών του ενεργειακού τομέα ανήλθε σε 457 χιλιάδων ευρώ, έναντι 727 χιλιάδων ευρώ, μειωμένος κατά 37,15% σε σχέση με το Α ́εξάμηνο του 2018, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 210 χιλιάδων ευρώ, έναντι 488 χιλιάδων μειωμένα κατά 56,94% σε σχέση με το Α ́ εξάμηνο του 2018. Το πρώτο εξάμηνο του έτους 2019 η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη λόγω χαμηλού υετού στην περιοχή της Β. Πίνδου.

Έτσι, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 12,201 εκατ ευρώ, έναντι 13,535 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 9,86% σε σχέση με το Α ́εξάμηνο του 2018.
Τα αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε 2,165 εκατ. ευρώ, έναντι 1,604 εκατ. το Α ́εξάμηνο 2018 σημειώνοντας αύξηση κατά 34,97%.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ τα EBITDA είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι κατά 561 χιλιάδες ευρώ, ο όμιλος στο Α΄εξάμηνο του 2019 εμφανίζει στα προ φόρων κέρδη, ζημιά 376 χιλιάδων ευρώ, έναντι κερδών 722 χιλιάδων στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Αυτό συμβαίνει διότι οι φετινές αποσβέσεις απογειώθηκαν στα 1,836 εκατ. ευρώ, απο 0,586 εκατ. πέρσι, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν στις 727 χιλιάδες ευρώ, απο 315 χιλιάδες πέρσι.

Το γιατί είναι τόσο αυξημένες οι αποσβέσεις δεν το γνωρίζω, με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του Α εξαμήνου 2019. Το βέβαιο είναι ότι με αποσβέσεις στα 1,836 εκατ. στο εξάμηνο και πιθανόν στα 3,6 στην ετήσια χρήση,  η ΚΛΜ θα είναι σχεδόν αδύνατο να μπορεί μέσω της εμπορικής της δραστηριότητας να εμφανίζει κέρδη.

Στα αξιοσημείωτα επίσης … εμφανίζονται :

  • στο Ενεργητικό του ομίλου, περιουσιακά στοιχεία με δικαίωμα χρήσης = 24,238 εκατ. ευρώ
  • στις υποχρεώσεις του ομίλου, μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις από μισθώσεις = 22,356 εκατ. ευρώ , ενώ
  • τα χρηματοοικονομικά κόστη έχουν διπλασιαστεί στις 727 χιλιάδες ευρώ, απο 315 χιλιάδες.

Είναι γνωστή η προσπάθεια του Λουκά Σπεντζάρη να δημιουργήσει ΑΕΕΑΠ, μέσω της ΚΛΜ, ωστόσο τα αποτελέσματα 6μηνου δημιουργούν πολλά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, που μάλλον θα διευκρινιστούν στα ετήσια αποτελέσματα.
Στα υπόλοιπα … τίποτα το ιδιαίτερο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ και προσωπικό φίλο μας Τ.Μ
Στο εξαιρετικό http://mitarola.blogspot.com/