Σχεδόν το 91% των κρουσμάτων Covid-19 σε παιδιά 5-11 ετών προλαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer

Το 90,7% των κρουσμάτων Covid-19 σε παιδιά 5-11 ετών προλαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer προλαμβάνει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Στην κλινική δοκιμή της Pfizer, μόνο τρία παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο προσβλήθηκαν από κορωνοϊό συγκριτικά με 16 στην ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo.

Ωστόσο, τα παιδιά που έλαβαν ψευδοφάρμακο ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την ομάδα του εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού υπερβαίνει το 90%.

Πρωτεύων στόχος της δοκιμής σε 2.268 παιδιά δεν ήταν να υπολογίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά να επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προσφέρει ο εμβολιασμός στα παιδιά είναι συγκρίσιμα με τα επίπεδα που καταγράφονται στους ενήλικλες.

Τα δεδομένα της μελέτης έχουν υποβληθεί στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ανεξάρτητη συβουλευτική επιτροπή του FDA θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη για να ψηφίσει εάν θα προτείνει έγκριση του παιδιατρικού εμβολίου. Εφόσον ο FDA δώσει το πράσινο φως, θα ακολουθήσει σύσταση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη διαδικασία χορήγησης. Έτσι, η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ θα μπορούσε έτσι να αρχίσει γύρω στα Χριστούγεννα.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσίευση ισραηλινής μελέτης που έδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι άκρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής αλλά και της ασυμπτωματικής λοίμωξης στις ηλικίες 12-18 ετών.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο «New England Journal of Medicine» εκτιμά ότι το εμβόλιο προλαμβάνει το 90% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το 93% των συμπτωματικών κρουσμάτων μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.