Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ η λεία σπείρας που διέπραττε ηλεκτρονικές απάτες – 15 συλλήψεις

Σπείρα που είχε καταφέρει να «ξαφρίζει» ανυποψίαστους πολίτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με λεία κοντά στα 2 εκατ. ευρώ εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα, ηεγκληματική οργάνωση είχε αδειάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, διαπράττοντας ηλεκτρονικές απάτες με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, με τη συνεργασία διαφόρων τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. και με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη της σπείρας έπειτα από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση. Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που έγινε χθες Τρίτη σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 34 ατόμων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών
Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι παρείχαν στο κύκλωμα τα στοιχεία ταυτότητάς τους, τις κάρτες των κινητών τηλεφώνων τους και τους κωδικούς e-banking -αντί 300 έως 500 ευρώ- τα οποία οι δράστες στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους με τα θύματα της απάτης, ώστε να αποκρύπτεται η πραγματική ταυτότητά τους και να καλύπτονται τα ίχνη τους. Αμέσως μετά τη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των τρίτων, οι δράστες, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που είχαν στην κατοχή τους, προέβαιναν άμεσα σε ανάληψη των χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια δαπανούσαν για αγορές ακριβών αυτοκινήτων και προϊόντων και γενικώς για να διάγουν πολυτελή βίο.

Οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να ξεγελάσουν τα θύματά τους. Αρχικώς, τηλεφωνούσαν σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή ακόμα και για αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο, που ανοίγοντάς τον, εμφάνιζε ιστοσελίδα, η οποία προσομοίαζε σε επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζάς τους και τους ζητούσαν τους κωδικούς τους για να επαληθευτεί η συναλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των εξαπατηθέντων, τους οποίους και άδειαζαν, μεταφέροντας τα χρήματα στους λογαριασμούς των ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» για τον ρόλο του ενδιάμεσου αντί αμοιβής και στη συνέχεια προέβαιναν σε άμεση ανάληψη των χρημάτων.

Έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης
«Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, οι οποίες έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα και Κρήτη και σε άλλες περιοχές» επισήμανε ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος.

Η σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης των ημεδαπών -μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν- εντοπίζεται τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, με πολυάριθμα μέλη, με διαρκή δράση και με διακριτούς ρόλους και με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων. Διέθεταν καλή γνώση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καλή οργάνωση ώστε να δρουν σε περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερη πειθώ στις τηλεφωνικές επαφές με τα θύματά τους, που ήταν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό άνω των 250.000 ευρώ από μόνο δύο επιχειρήσεις!

Κατά τις έρευνες που έγιναν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

 • 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,
 • 10 βιβλιάρια καταθέσεων,
 • 75 κινητά τηλέφωνα,
 • 20 φορητοί υπολογιστές,
 • 6 αυτοκίνητα,
 • 2 συσκευές καταγραφής εικόνας,
 • διάφορα κοσμήματα,
 • το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ,
 • πλήθος εγγραφών μεταφοράς χρημάτων,
 • ένα πιστόλι με γεμιστήρα,
 • τρία φυσίγγια,
 • ένα πιστόλι κρότου,
 • ένα κυνηγετικό όπλο

Οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμισαν στους πολίτες ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ sms και email ζητώντας κωδικούς e-banking και παρέπεμψαν για αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής απάτης στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας.