Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μ/μ (17/02)

 • Καμία ανοχή

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τον εαυτό της σε λαϊκισμό στον τομέα της Παιδείας. Η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί μια κίνηση που μόνο προβλήματα θα προκαλέσει και έχει ως στόχο την ψηφοθηρία. Η αντιπολίτευση καλό θα ήταν να αντιταχθεί στην ενέργεια αυτή, αγνοώντας τις όποιες σειρήνες του λαϊκισμού. Η ζημιά που έχει γίνει στην εκπαίδευση είναι ήδη μεγάλη και η όποια ανοχή, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, είναι αδικαιολόγητη.   Έντυπη KAΘH

 • Τα γνωστά …

Ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος αποκάλυψε ότι γιατί είχε… χαθεί από τις οθόνες μας (στο Mega) το φθινόπωρο του 2007 πριν την αναμέτρηση Παπανδρέου-Βενιζέλου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ: «Τους είπα ότι, αν βγω, θα πω ότι θα χάσει ο Βενιζέλος. Και επειδή εσείς έχετε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα κερδίσει ο Βενιζέλος, καλύτερα να μη βγω». Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι την σχετική αποκάλυψη προκάλεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, που ρώτησε τον Ηλία Νικολακόπουλο πού… είχε χαθεί τότε.

Ελλαδάρα

Απορείς πώς είναι δυνατόν να είχαν κατ’ αρχάς την ιδέα. Τι νόες φαεινοί το συνέλαβαν και πώς το προχώρησαν μέχρι του σημείου να το ανακοινώσουν! Αλλά η μεγαλύτερη ανοησία της δικαιολογίας, με την οποία μάζεψαν την αρχική, υποβάλλει την απάντηση τόσο δυνατά, ώστε η διατύπωσή της να περιττεύει. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (το πανεπιστήμιο της γεωγραφικής καρδιάς του Υπαρκτού) ανέβαλε ή ματαίωσε –δεν μου είναι σαφές– την απονομή επίτιμου διδακτορικού διπλώματος στον Πούτιν, επειδή δεν θα μπορέσει να παραστεί ο ίδιος να το παραλάβει. Θα του έτυχε κάτι έκτακτο, όλοι καταλαβαίνουμε.

 • Προφανώς, θα ήθελε πολύ να παραλάβει ο ίδιος, με τα χεράκια του, τον τίτλο του διδάκτορος Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Πάρα πολύ!
 • Αλλά του βγήκε ένα «photo shoot», γυμνόστηθος στο ποτάμι να παλεύει με την αρκούδα – να τη νικάει και να βυθίζει εκείνος τα δόντια του στη σάρκα του ζωντανού σολομού που σπαρταρά.
 • Τι να κάνουμε; Αλλη φορά.
 • Θα συμβούλευα τους ιθύνοντες του ιδρύματος, ωστόσο, να μην το βάλουν κάτω. Δοκιμάστε τον Ομπάμα, παιδιά! Μπορεί να κάτσει… [Στέφανος Κασιμάτης]

Έντυπη ΚΑΘΗ

Κοινός τόπος ότι η μαγιά του «Ρουβίκωνα» είναι οι χουλιγκάνοι της ΑΕΚ!

[Στέφανος Κασιμάτης]

Μαθαίνω εκ των υστέρων ότι οι καλά πληροφορημένοι (δεν ανήκα σε αυτούς, καθότι αναλφάβητος ποδοσφαιρικώς) δεν εξεπλάγησαν καθόλου που ο «Ρουβίκωνας» έβγαλε απειλητική ανακοίνωση για τους οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου, με την οποία χθες αγωνίστηκε η ΑΕΚ. Για τους επαΐοντες, ήταν κοινός τόπος ότι η μαγιά του «Ρουβίκωνα» είναι οι χουλιγκάνοι της ΑΕΚ.

Δεν ξενίζει πάντως η σύνδεση των δύο κόσμων· είναι διαπιστωμένο ότι ο χουλιγκανισμός των γηπέδων και η ανομία τύπου Εξαρχείων, με όλη την ποικιλία των παραγώγων της, είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Το ωραίο, ωστόσο, είναι ότι εκδηλώνεται ελεύθερα, έστω και αν αισθάνεται αμήχανα με τον νέο εαυτό του, τον αληθινό. (Φαίνεται η αμηχανία στη χαζή –δεν μπορείς να την πεις κάτι άλλο– προσπάθεια του «Ρουβίκωνα» να πολιτικοποιήσει το πάθος για την μπάλα και μάλιστα στην πιο εξυψωμένη, την ιδανική μορφή αυτού του πάθους, δηλαδή την πλέον ζωώδη…)

Δεν πειράζει. Σημασία έχει ότι το βήμα έγινε, το «outting» έγινε. Στην πορεία, ο Αναρχοχουλιγκανισμός, όπως θα ήθελα να ονομαστεί το ρεύμα, θα βρει την περπατησιά του και την αυτοπεποίθησή του.

 • Σκίτσο του Ηλία Μακρή (16.02.18)

stigmiotypo-2018-02-16-202553

Η εμπάθεια είναι κακός σύμβουλος

Το έχουμε ξαναγράψει: Η εμπάθεια είναι κακός σύμβουλος, σε συνδυασμό δε με μια, διαδεδομένη διανοητική οκνηρία, οδηγεί σε αβαθείς  αναλύσεις και λανθασμένα συμπεράσματα.

 • Όπως με το παρ` ολίγο θερμό επεισόδιο, στα Ίμια, που «έγκριτοι» δημοσιολόγοι απέδωσαν, σε, παλαιότερους, φραστικούς λεονταρισμούς, όπως τους παρουσίασαν, του υπουργού Εθνικής Άμυνας! Στον οποίο, ταυτόχρονα, οι ίδιοι, ασκούν κριτική, για υποχωρητική και ηττοπαθή στάση, στο πρόσφατο επεισόδιο….

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν οι συμπάθειες και αντιπάθειες, συσκοτίζουν την κρίση ή οδηγούν και σε επιλεκτική αμνησία. Να ξεχνούν, φερ` ειπείν, ορισμένοι, ότι το «γκρίζο καθεστώς» των Ιμίων, προέκυψε το 1996, όπως, αναλυτικά, γράψαμε και χθες.

 • Η δε τουρκική προκλητικότητα και, συναφής, «αναθεωρητική» πολιτική, της Τουρκίας, με αιχμή το Αιγαίο, με προεκτάσεις στη Θράκη, αλλά και την Κύπρο,  εκδηλώθηκε, το πρώτον, το «σωτήριο» έτος 1974, όταν ακόμη στην εξουσία βρισκόταν η δεύτερη χούντα, του Ιωαννίδη , με την πρώτη έξοδο του ωκεανογραφικού σκάφους «Σισμίκ», για πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο.

Αν κάνουν τον κόπο, οι λογής «δοκησίσοφοι» του δημόσιου βίου και ανατρέξουν στα οικεία κεφάλαια, της 12τομης αυτοβιογραφίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα διαπιστώσουν ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένη ενέργεια, αλλά για την αρχή εκδίπλωσης, μιας κλιμακούμενης στρατηγικής, απολήξεις της οποίας αποτελούν, όχι μόνο η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αρχιπέλαγος, αλλά και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

 • Είναι ενδεικτική η καταγραφόμενη, στο προαναφερθέν έργο, έκπληξη-και αιφνιδιασμός-ενός πολύπειρου πολιτικού, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που, ξεκίνησε με διάθεση ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και βρέθηκε μπροστά σε διεκδικήσεις της άλλης πλευράς, που έθεταν υπό ευθεία αμφισβήτηση, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κατοχυρωμένα από Διεθνείς Συνθήκες, όπως το δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους, στην ύπαρξη και χάραξη υφαλοκρηπίδας.

Αυτό και ως απάντηση σε μια άλλη απλοϊκή θεωρία, που διακινείται και πάλι τις τελευταίες μέρες, πως, δηλαδή, όλα οφείλονται στον απρόβλεπτο και αυταρχικό χαρακτήρα του κ. Ερντογάν. Λες και το προηγούμενο, κεμαλικό καθεστώς, με τον επικυρίαρχο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούσε «εξαγώγιμο» μοντέλο κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Ειδικά δε, ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το προηγούμενο, κεμαλικό-στρατοκρατικό καθεστώς, η ένταση ήταν πολύ μεγαλύτερη, φέρνοντας τρεις φορές, τις δύο χώρες, στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης (1976, 1987, 1996). Εξ ου και πολλοί από τους σημερινούς επικριτές, είχαν «επενδύσει» στον «εκσυγχρονιστή» κ. Ερντογάν…

Κατηγορία
«’Eφθασε η όμορφη»…
Πανικό στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικών δικτύων προκάλεσε μια ψηφιακή, τρισδιάστατη απεικόνισης της περίφημης Νεφερτίτης που κυβέρνησε την Αίγυπτο 3.000 και πλέον χρόνια πριν, καθώς οι επιστήμονες, αναπαρήγαγαν τη μορφή της λευκαίνοντας το πρόσωπό της και το αποτέλεσμα, αν και εντυπωσιακό, προκάλεσε αντιδράσεις για μια βασίλισσα που ήταν γνωστή στην Αίγυπτο και όλο τον αρχαίο κόσμο για την ομορφιά της, με το όνομά της να σημαίνει «έφθασε η όμορφη»…

 • Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (16.02.18)

stigmiotypo-2018-02-16-202524

O tempora o mores!

Λίγα χρόνια πριν, Μαυροβούνιοι εθελοντές και στρατεύσιμοι μάχονταν στο πλευρό των Σέρβων, κατά των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και βεβαίως κατά των αλβανόφωνων της τότε Γιουγκοσλαβίας, που με την υποστήριξη των ευρωατλαντιστών, είχαν δημιουργήσει τον περιβόητο ΟΥΤΣΕΚΑ και ζητούσαν ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

 • Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και το Μαυροβούνιο έγινε και αυτό ανεξάρτητο κράτος, και μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ!
 • Και δεν φτάνει αυτό.
 • Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς στο κρατικό ραδιόφωνο του Μαυροβουνίου, η χώρα θα στείλει στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο να ενσωματωθούν στην KFOR.
 • Και αυτό για τον υπουργό του Μαυροβουνίου, είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας!
 • Πρώτη φορά, στην ιστορία του Μαυροβουνίου, στρατιώτες αυτής της χώρας, οι οποίοι ιστορικά ανήκουν στο σερβικό έθνος, γίνονται μέρος ενός στρατού κατοχής, εναντίον του σερβικού έθνους και ουσιαστικά εναντίον των προγόνων τους!
 • O tempora o mores!

«Ένας λαός που θα αντισταθεί ακόμη και αν νικηθεί, μπορεί να ανακάμψει. Αντίθετα, ένας λαός που θα συμβιβαστεί και θα υποταχθεί για να αποφύγει τα χειρότερα, δεν θα ανακάμψει ποτέ» (W. Churchill)…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Aρχισαν τις εκπτώσεις και όπως λέγαμε, μ’ αυτή τη θολή πολιτική γλώσσα που δείχνει προδιάθεση προετοιμασίας του λαού τους. Φυσικά είναι ακόμη μόνο στην αρχή.

 • Ενδεικτικά δηλώσεις Ντιμιτρόφ σήμερα: “Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση.
 • Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε με την Ελλάδα για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα.”
 • Ποιές ρίζες….
 • Αύριο θα τους πει γλυκά γλυκά ότι πρέπει να αλλάξουμε και το Σύνταγμα, διότι εκ παραδρομής (sic) θεωρήσαμε ότι η ιστορία και Μ. Αλέξανδρος ήταν δικιά μας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Τι πρέπει να θυμόμαστε όταν μιλάμε για “Ξανθό γένος” & περί Ρωσίας ο λόγος, όταν ανασκαλεύουμε κάποιες περίεργες Αγιορίτικες “προφητείες” που υπαγορεύονται από την κοινή ορθόδοξη θρησκεία, σε διατεταγμένη υπηρεσία… έτσι για να μην αυτοσερβιριζόμαστε ως εύκολα θύματα.

 • Γιατί οι όποιες Ρωσοτουρκικές διαφορές δεν είχαν ποτέ ως στόχο την πραγματική Ελληνική λύτρωση.
 • Οι Ρώσοι απλά χρησιμοποιούσαν τους Ελληνες όπου τους βόλευε & τους άφηναν κατόπιν γυμνούς στο έλεος του μαχαιριού του Τούρκου.
 •  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα κάνουν & με τον Ερντογάν κάποια στιγμή.
 • Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε τόσο εύπιστοι, γιατί ασφάλεια μόνο τα δικά μας κότσια μπορούν να μας προσφέρουν. 
 • Stavros Martinidis στον τοίχο μου: Δυστυχώς η αλήθεια είναι συνήθως πικρή και κάποια στιγμή αναγκάζεσαι να έρθεις αντιμέτωπος μαζί της.
 • Ας ανατρέξουμε σε ορισμένα ιστορικά δεδομένα.:

• Αυστρία και Ρωσία ήταν οι πιο αδιάλλακτοι σε κάθε επαναστατική προσπάθεια.
• Το 1793 εγκαταλείφθηκε ο Λάμπρος Κατσώνης και οι προσπάθειες απελευθέρωσης, που είχαν υποκινηθεί και υποστηριχθεί από την Τσαρίνα Αικατερίνη, λόγω Ρωσοτουρκικής συμφωνίας.
• Το 1823 η Ρωσία ζητά δημιουργία ημιαυτόνομων επαρχιών αντιτιθέμενη στην ανεξαρτησία της Ελλάδος.
• Το 1878 (Συνθήκη Αγίου Στεφάνου) δημιουργείται μεγάλη Βουλγαρία και ο Τσάρος Νικόλαος διατάσσει το διαπραγματευτή του: «Μηδεμίαν σπιθαμή υπέρ της Ελλάδος. Και τώρα οι Έλληνες ας έλθουν κολυμπώντας
εις την Κωνσταντινούπολη».
• Το 1919 (Συνθήκη ειρήνης των Παρισίων), η Ρωσία αντιτίθεται στις διεκδικήσεις για Β. Ήπειρο, Δωδεκάνησα, Θράκη. Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν το 1946 στη τότε διάσκεψη ειρήνης.
• Μετά την εκστρατεία στην Ουκρανία, όπου η Ελλάδα συμμετείχε με σημαντική στρατιωτική δύναμη, οι Σοβιετικοί προέβησαν σε σκληρούς διωγμούς και εξορίες, διαλύοντας την ισχυρή Ελληνική κοινότητα του
Εύξεινου πόντου.
• Το 1921 (Συνθήκη Μόσχας, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας), ενισχύεται υλικά και ηθικά ο Κεμάλ Αττατούρκ.
• Το 1940 σε συζητήσεις μεταξύ Μολότωφ και Ιταλών, θέτει η Ρωσία ζήτημα μεταβολής του Ελληνικού χάρτη προς ικανοποίηση των Βουλγαρικών αξιώσεων.
• Το 1965, παρά την αρχική υποστήριξη των Κυπρίων, τελικώς ο Νικήτα Χρουτσώφ υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις.
• Αναγνώριση της F.Y.R.O.M με το συνταγματικό της όνομα (άμεσα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας) και πρόσφατα, αναγνώριση από τo Πατριαρχείο Μόσχας της σχισματικής εκκλησίας ως αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της «Μακεδονίας».
Τώρα ζητούν να μη διευκολύνουμε την είσοδό τους στο NATO.

Απόσπασμα από τα λόγια του Διονυσίου Σολωμού προς τους Επτανήσιους :
«Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι’ ηγαπημένε
Πάντα ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε»

Το σκάνδαλο Novartis σε απλά Ελληνικά…

Φωτογραφία του χρήστη JUNGLE-Report.
JUNGLE-Report

Το σκάνδαλο Novartis σε απλά Ελληνικά.

Μια φορά και ένα καιρό υπήρχαν 2 φαρμακευτικές ουσίες, η Μπεβασιζουμάμπη (Avastin) και η Ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis).
Οι … Δείτε περισσότερα

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ: Αποδοτικές επενδύσεις

“Με ένα μικρό ποσό, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορεί να προσεγγιστεί, φέρνοντας πίσω τεράστια οφέλη”. (Από email του Φρουζή προς τα κεντρικά της Novartis).

 • “Μικρό ποσό”; Τόσο χαμηλά έχουμε πέσει πρόεδρε; Να εκδοθεί πάραυτα νέος τιμοκατάλογος!

Κι όμως ο Μπουτάρης έχει δίκιο | Ανδρέας Πετρουλάκης

«Δεν υπάρχει αερολιμένας ”Κρήτη”, ”Δωδεκάνησος” ή ”Hπειρος”. Και ο δήμαρχος πρέπει αυτή τη φορά να εισακουστεί, διότι η μετονομασία του #Μακεδονία θα ήταν ένα γερό δείγμα εθνικής αυτοπεποίθησης και διπλωματικής διαλλακτικότητας. Ιδανικά θα έπρεπε να ονομαστεί ”Κωνσταντίνος Καραμανλής”…»

Δεν υπάρχει αερολιμένας «Κρήτη», «Δωδεκάνησος» ή «Hπειρος». Και ο δήμαρχος πρέπει αυτή τη φορά να εισακουστεί, διότι η μετονομασία του «Μακεδονία» θα ήταν ένα γερό ….
PROTAGON.GR
‘Αντε γειά!
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ
Φωτογραφία της Despina Bakali.