Σαρλ Μισέλ: Η Ε.Ε. θα αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στη Μολδαβία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στη Μολδαβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη σειρά επιθέσεων που εκδηλώθηκαν στο έδαφος του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, διαμοφώνοντας προϋποθέσεις αποσταθεροποίησης.

«Προβλέπουμε για φέτος σημαντική αύξηση της υποστήριξή μας προς τη Μολδαβία με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις της» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Κισινάου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη φιλοευρωπαία πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απολύτως αλληλέγγυα με την χώρα σας, τη Μολδαβία. Αποτελεί ευρωπαϊκό μας καθήκον να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τη χώρα σας και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την εδαφική σας ακεραιότητα… Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την σύμπραξή μας μαζί σας για να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα σας» πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η Μολδαβία, μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία με πληθυσμό 2,5 εκατ. κατοίκων, ανησυχεί από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου για επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία στο έδαφός της. Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν μετά τη σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Υπερδνειστερία, περιοχή που υποστηρίζεται από τη Μόσχα και έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία έπειτα από σύντομη σύρραξη το 1992.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί δύναμη 1.500 στρατιωτών στο έδαφος του φιλορωσικού θύλακα, δήλωσε «ανήσυχη» από τις «τρομοκρατικές ενέργειες» και προειδοποίησε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Την ώρα που εκφράζονται φόβοι για προβοκάτσιες καθώς πλησιάζει η 9η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, η Μάια Σαντού εμφανίστηκε καθησυχαστική: «Δεν βλέπουμε άμεσο κίνδυνο…αλλά έχουμε σχέδια για να αντιμετωπίσουμε τέτοια απαισιόδοξα σενάρια.

Σχετικά με τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία, η Μολδαβή πρόεδρος δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις κατευθύνονται προς την ευθύνη «των δυνάμεων που ευνοούν τον πόλεμο».