Σαρδηνία: «Εξαφανίστηκε» γιοτ Ρώσου ολιγάρχη

71

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την «εξαφάνιση» από το λιμάνι της Σαρδηνίας πολυτελούς γιοτ που ανήκε σε Ρώσο ολιγάρχη και το οποίο υποτίθεται ότι κατασχέθηκε στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε.

Ο λόγος για το γιοτ «Αλντάμπρα» το οποίο ανήκει στον Ντμίτρι Μαζεπίν, δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη εταιρείας ορυκτών λιπασμάτων και πατέρα του πρώην οδηγού της Formula 1 Νικίτα Μαζεπίν. Το σκάφος, η αξία του οποίου εκτιμάται μεταξύ 700.000 και 1 εκατ. ευρώ, είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Όλμπια και κατασχέθηκε τον Μάρτιο, όταν ο Μαζεπίν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών.

Το γιοτ παρέμεινε εκεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μετά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

«Ο Μαζεπίν γνώριζε ότι βρισκόταν στη λίστα, αλλά κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την περίοδο κατά την οποία οι Αρχές προσπαθούσαν να βρουν την τοποθεσία του γιοτ» δήλωσε πηγή της οικονομικής αστυνομίας της Σαρδηνίας, προσθέτοντας: «Ήμασταν στη διαδικασία επιβεβαίωσης (σ.σ.: της ιδιοκτησίας) όταν εξαφανίστηκε».

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Μαζεπίν προσέλαβε μια ξένη εταιρεία, η οποία με τη σειρά της προσέλαβε έναν Σαρδηνιό καπετάνιο για να μεταφέρει το σκάφος σε άγνωστη τοποθεσία.

Έπειτα από έρευνα με επικεφαλής τον Κάρλο Λαζάρι, διοικητή ομάδας της οικονομικής αστυνομίας της Όλμπια, διαπιστώθηκε ότι το γιοτ έκανε μια στάση στο μικρό λιμάνι της Μπισέρτα στην Τυνησία, ωστόσο η τρέχουσα θέση του είναι άγνωστη.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Μαζέπιν, η εταιρεία που συμμετείχε στη διοργάνωση του απόπλου και ο καπετάνιος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι το πλοίο ανήκε στον ολιγάρχη, αντιμετωπίζουν ο καθένας πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ για την παράνομη απομάκρυνση του σκάφους από την Ιταλία.

Εκτός από το γιοτ έχει δεσμευτεί και μία βίλα στη Σαρδηνία που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη, καθώς και ένα πολυτελές αυτοκίνητο αξίας 600.000 ευρώ.