Σανγκάη: Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παρά τις σκληρές συνθήκες του lockdown

Περισσότερα από 27.000 κρούσματα κορωναϊού καταγράφηκαν χθες στη Σανγκάη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid» και τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Σανγκάη αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Γουχάν στα τέλη του 2019. Περίπου 25 εκατ. κάτοικοι της πόλης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε σκληρό lockdown, αν και οι περιορισμοί χαλάρωσαν εν μέρει σε ορισμένες περιοχές αυτήν την εβδομάδα.

Δημιουργώντας ελπίδες για αλλαγή πολιτικής, την Τετάρτη το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν οδηγό για καραντίνα στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους σκληρούς κανόνες της Κίνας, ακόμη και άτομα χωρίς συμπτώματα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε κεντρικές εγκαταστάσεις, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν παραπονεθεί για κακές συνθήκες.

Ο οδηγός του Κέντρου για την καραντίνα στο σπίτι -σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο εφοδιασμένο με μάσκες, απολυμαντικό και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό- δημιούργησε ελπίδες ότι ο κανόνας για καραντίνα στις κρατικές εγκαταστάσεις μπορεί να χαλαρώσει.

Ωστόσο, σε ερώτηση χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι κατάλληλος για καραντίνα στο σπίτι, το Κέντρο παρέπεμψε στους παλιούς αυστηρούς κανόνες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Πέμπτης, οι Αρχές της Σανγκάης δεν έδωσαν καμία ένδειξη για οποιαδήποτε αλλαγή στην προσέγγισή τους ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Eνας αξιωματούχος της πόλης είπε ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται παρά το lockdown εν μέρει λόγω της συσσώρευσης των αποτελεσμάτων από τα πολλά τεστ και λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης μεταξύ των μελών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια ή νοικοκυριό.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει την αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid», καθώς η παγκόσμια πανδημία παραμένει πολύ σοβαρή, υποσχόμενος ότι η επιμονή θα κερδίσει στο τέλος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας, ο Σι ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή προσέγγισης στα μέτρα ελέγχου της πανδημίας, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να εμείνει στην προσέγγισή της, με κλειστά σύνορα για τα διεθνή ταξίδια, και όχι να χαλαρώσει τα προληπτικά μέτρα.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας, ωστόσο, δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο από την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Ομικρον, βάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε διάφορες μορφές lockdown και διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ άλλες χώρες έχουν σταματήσει τους περιορισμούς, παρόλο που ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Μελέτη της 7ης Απριλίου από την Gavekal Dragonomics διαπίστωσε ότι 87 από τις 100 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας ως προς το ΑΕΠ έχουν επιβάλει κάποιας μορφής περιορισμούς καραντίνας. Την Πέμπτη, οι Αρχές στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, που έχει πληγεί επίσης αρκετά από τον κορωνοϊό, δήλωσαν ότι είχαν εξαλείψει την τοπική εξάπλωση της Covid-19 έπειτα από σκληρή μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων από τα μέσα Μαρτίου.

Αλλά η έξαρση στον νότιο τεχνολογικό κόμβος Σενζέν φαίνεται να αναζωπυρώνεται μετά την καταστολή της τοπικής επιδημίας τον περασμένο μήνα. Την Πέμπτη, οι Αρχές ανέφεραν 21 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 8 με συμπτώματα και 13 χωρίς, ο υψηλότερος αριθμός από τις 21 Μαρτίου.

Ωστόσο τον γύρο του κόσμου κάνουν οι αδιανόητες εικόνες που καταγράφονται, καθώς ολόκληρα κτίρια μετατρέπονται σε κέντρα καραντίνας, οι Αρχές χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να σταματήσουν τη διασπορά του, παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους, κατοικίδια θανατώνονται γιατί οι ιδιοκτήτες τους βρέθηκαν… θετικοί στον ιό!

Οι κάτοικοι της Σανγκάης ζουν ένα εφιάλτη, αφού το αυστηρό lockdown έχει προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στην πλειονότητα των κατοίκων της. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί αποσβολωμένη τα όσα εκτιλύσσονται.

Ολόκληρα κτίρια κατοικιών -τα οποία στεγάζουν χιλιάδες κόσμου- μετατρέπονται καθημερινά σε κέντρα καραντίνας από τις Αρχές της Σανγκάης, μια κίνηση που έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν από κορωνοϊό. Πολλές φορές μάλιστα οι πολίτες αναγκάζονται να πάνε σε αυτά, ακόμα και με τη χρήση βίας!

Χτυπούν και συλλαμβάνουν πολίτες

Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό, που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, και φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν. Μία γυναίκα ακούγεται να κλαίει την ώρα που μαγνητοσκοπεί τη σκηνή. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προτού κατέβει αιφνιδιαστικά από την πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε ότι περιείχε «επικίνδυνο περιεχόμενο».

Σε ένα άλλο βίντεο φαίνεται ένας άντρας που βγαίνει στο μπαλκόνι του για να αποφύγει τις αρχές που θέλουν να τον μεταφέρουν σε κέντρο καραντίνας. «Είστε κακοποιοί, υπόκοσμος», φωνάζει. Εκείνοι όμως βγαίνουν τον χτυπούν και τον περιορίζουν. Με ειδικά εξαρτήματα που μοιάζουν με δαγκάνες, αστυνομικοί αρπάζουν και χτυπούν πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα.

Ο όμιλος Zhangjiang, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα κτιρίων, ανακοίνωσε ότι οι Αρχές μετέτρεψαν πέντε από τα άδεια κτίρια του σε εγκαταστάσεις καραντίνας και τον ενημέρωσαν ότι το ίδιο θα γίνει και με ακόμη εννέα. Ο όμιλος πρόσθεσε ότι μετέφερε 39 ενοικιαστές σε δωμάτια σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κατοικιών και τους προσέφερε αποζημίωση.

«Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν η εταιρεία μας οργάνωσε την ανέγερση του φράχτη απομόνωσης, κάποιοι ένοικοι εμπόδισαν την κατασκευή του», επεσήμανε ο όμιλος, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Χωρίζουν γονείς και παιδιά

Οι Αρχές της Σανγκάη μάλιστα δεν διστάζουν να αποχωρίσουν παιδιά από τους γονείς- αν βρεθούν τα παιδιά θετικά- ενώ προχωρούν ακόμα και σε συλλήψεις ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους, εάν υπάρχουν υποψίες ότι έχουν κορονοϊό. Ο θυμός και η απογοήτευση έχει επιδεινωθεί από ιστορίες γονέων που χωρίστηκαν από τα μολυσμένα παιδιά τους, ακόμη και… νήπια!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το αστυνομικό τμήμα της πόλης διευκρίνισε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους και τους κάλεσε να «καταπολεμήσουν την επιδημία με μια καρδιά… και να εργαστούν μαζί για μια πρόωρη νίκη». Τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί οδηγούν όμως πολλές φορές συγκρούσεις μεταξύ των Αρχών και των πολιτών.

«Όσοι παραβιάζουν τις διατάξεις αυτής της ανακοίνωσης θα αντιμετωπίζονται αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο από τα όργανα δημόσιας ασφάλειας… Εάν συνιστά έγκλημα, θα ερευνηθούν σύμφωνα με τον νόμο» ανέφερε το τμήμα σε ανακοίνωσή του.