Σαγκάη: Παραμένουν οι αυστηροί περιορισμοί – Αυξάνονται τα κρούσματα

Θα παραμείνουν προς το παρόν σε ισχύ οι αυστηροί περιορισμοί στη Σαγκάη, ακόμη και σε περιοχές που κατάφεραν να εκμηδενίσουν τη μετάδοση της Covid-19, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της πόλης, παρατείνοντας την αγωνία πολλών κατοίκων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μήνα.

Αυτή η δυσοίωνη εκτίμηση ήρθε ως αποτέλεσμα της απρόσμενης αύξησης στον αριθμό των κρουσμάτων εκτός των περιοχών καραντίνας, αν και υγειονομικοί αξιωματούχοι ενίσχυσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις ελπίδες για κάποια επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, λέγοντας ότι οι τάσεις τις τελευταίες ημέρες έδειξαν πως η Σανγκάη είχε «ουσιαστικά περιορίσει τη μετάδοση».

Σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αξιωματούχος στην Τσονγκμίνγκ, μια νησιωτική περιοχή της Σανγκάης, δήλωσε ότι οι περισσότεροι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και έχουν καταγραφεί μηδενικά περιστατικά εκτός των περιοχών καραντίνας και το 90% των περίπου 640.000 κατοίκων επιτρέπεται, θεωρητικά, να βγει από το σπίτι του.

«Για αυτούς που είναι σε περιοχές πρόληψης, πρέπει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνουν περιοχές “ελεύθερης μετακίνησης”» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Τζανγκ Τζιτόνγκ, αναφερόμενος σε γειτονιές που πληρούν τα κριτήρια για να επιτρέπεται στους κατοίκους να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.

Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστά για τους καταναλωτές, τα οχήματα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς έγκριση και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται να βγαίνει εκτός σπιτιού κάθε μέρα σε ορισμένα σημεία του Τσονγκμίνγκ, δήλωσε ο ίδιος.

Η κεντρική περιοχή του Τζινγκάν, όπου διαμένουν σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι και βρίσκονται κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα της πόλης, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέπει πλέον σε κατοίκους να απομακρύνονται από τα συγκροτήματα κατοικιών τους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλων συναθροίσεων.

Οι κάτοικοι, που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πίστεψαν ότι η ζωή τους ίσως αρχίσει να ανακτά τους κανονικούς ρυθμούς της, εμφανίζονται ολοένα και πιο απογοητευμένοι.

Η Σανγκάη κατέγραψε χθες 15.861 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού, τοπικής μετάδοσης, συγκριτικά με 16.407 μία ημέρα νωρίτερα. Τα κρούσματα με συμπτώματα ανήλθαν στα 2.634, από τα 2.494. Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφηκαν 441 νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας, από 390 μία ημέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις Αρχές, 8 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στη Σανγκάη λόγω της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την τωρινή έξαρση να ανέρχεται σε 25 – όλοι τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.