Σαφές μήνυμα της Γερμανίας στην Τουρκία: «Μη αποδεκτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας»

Θέση αναφορικά με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί περί μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παίρνει η Γερμανία. «Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή» διαμηνύει το Βερολίνο προς την Άγκυρα και καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να επιλύσουν τις ανοιχτές διαφορές με διάλογο εμπιστοσύνης».

Κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν -μεταξύ άλλων- και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπίχνερ σήμερα στο Βερολίνο. Ερωτηθείς για τη στάση του καγκελάριου, απάντησε: «Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της τωρινής κατάστασης, είναι επιβεβλημένο όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστή. Το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας. Είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, είπε ότι η Γερμανία είναι υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης με βάση το διεθνές δίκαιο.