Σ. Λαζαρίδης στο Bloomberg: Η Ελλάδα στους μεγάλους «νικητές» του Ταμείου Ανάκαμψης

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί σ’ έναν από τους μεγάλους «νικητές» του Ταμείου Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επενδυτές ήδη γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας.

«Οι βασικές επιδράσεις και οι δυναμικές προοπτικές του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης -όχι μόνο σε όρους κεφαλαίων αλλά και σε όρους προετοιμασίας και διαχείρισης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- εξηγούν το εν εξελίξει ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική κεφαλαιαγορά» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι κλάδοι με το υψηλότερο ενδιαφέρον

Κληθείς δε, να ιεραρχίσει τους κλάδους, οι οποίοι συγκεντρώνουν το υψηλότερο ενδιαφέρον των ξένων, ο κ. Λαζαρίδης παρέπεμψε στην τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, το real estate, την ενέργεια, τα τρόφιμα – ποτά, αλλά και τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 12% από τις αρχές του 2021, ενώ η σωρευτική άνοδος από τον Μάρτιο του 2020, όταν και η χώρα εισήλθε σε καθεστώς lockdown, αγγίζει το 63%.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει έως και 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί σε «πράσινα» projects, αλλά και σε παρεμβάσεις για την ψηφιακή μετάβαση, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάρτιση και την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χ.Α., οι επενδυτές αυτή την στιγμή εστιάζουν κυρίως στις ενεργειακές εταιρείες, δεδομένου του momentum που έχει καλλιεργηθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Νέος δείκτης στο Χ.Α. έως τον Οκτώβριο

Στο μεταξύ, ο κ. Λαζαρίδης προανήγγειλε τη δημιουργία ενός δείκτη, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Στόχος είναι να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίζουν εταιρείες με καλές επιδόσεις στα εν λόγω πεδία.

«Η συμμετοχή στον δείκτη θα βασίζεται στην “ευαισθησία” των εταιρειών να παρέχουν πληροφορίες στην επενδυτική κοινότητα για τις δραστηριότηρες ESG» κατέληξε, εκτιμώντας ότι ο δείκτης θα είναι έτοιμος έως τον Οκτώβριο του 2021.