Σ. Λαβρόφ: Να μην υποτιμάται ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου – Το ΝΑΤΟ συγκρούεται με τη Ρωσία δι’ αντιπροσώπου

Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, όπως διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ωστόσο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. «Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται: «Είναι καλός ηθοποιός… Αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις».

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης… Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (σ.σ.: που επέλεξε ο Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπληρώνοντας ότι η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε».

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους: «Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης… Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά… Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος».

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμο
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμό της εναντίον της χώρας του. Σε διάστημα δύο μηνών από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της η Ρωσία οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1.100 ρουκέτες και αμέτρητες βόμβες εναντίον της Ουκρανίας, επεσήμανε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε αργά χθες το βράδυ. «Αλλά δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και δεν θα πετύχουν τίποτα» υπογράμμισε και τόνισε ότι οι ρωσικές μονάδες έχουν συναντήσει «ψίχουλα» υποστήριξης στην ανατολική Ουκρανία παρά τις προσδοκίες τους.

Στη Χερσώνα, την Κάχοβκα, τη Μελιτόπολη, την Ενερχοντάρ και άλλες πόλεις που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα οι κάτοικοι δεν υπέκυψαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.