Σ. Λαβρόφ: «Εξωφρενικές οι προβοκάτσιες σε Μπούτσα και Κραματόρσκ, συνεχίζουμε τις συνομιλίες»

Επέμεινε και σήμερα στη γνωστή ρητορική ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ως στόχο να βάλει τέλος στην απερίσκεπτη πορεία πλήρους κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κόσμο, ενώ χαρακτήρισε «εξωφρενικές τις προβοκάτσες στις ουκρανικές πόλεις Μπούτσα και Κραματόρσκ».

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας έχει σχεδιαστεί για να θέσει τέλος στην αλόγιστη επέκταση και την απερίσκεπτη πορεία της απόλυτης κυριαρχίας των ΗΠΑ, και υπό αυτήν των υπόλοιπων δυτικών χωρών στη διεθνή σκηνή. Μια κυριαρχία που οικοδομείται με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικο κανάλι Russia 24.

Η δυτική πολιτική απέναντι στη Μόσχα είναι «πικρόχολη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή στροφή ακόμη και στην πολιτική που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δύση στο σύνολό της, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, άρχισαν να ακολουθούν μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησηής μας, μια πολιτική που αντανακλά μια πικρόχολη, κατά κάποιον τρόπο ακόμη και άγρια στάση» δήλωσε συγκεκριμένα ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η πολιτική αυτή δεν καθορίζεται μόνο από την Ουκρανία, αλλά από το γεγονός ότι η Ουκρανία άρχισε να γίνεται εφαλτήριο για την τελική καταστολή της Ρωσίας και την υποταγή της στο παγκόσμιο σύστημα που οικοδομεί η Δύση.

«Η Ρωσία δεν θα έχει ποτέ υποδεέστερη θέση απέναντι στη Δύση» σημείωσε Λαβρόφ. «Η Ρωσία, με την ιστορία της, με τις παραδόσεις της, είναι μία από τις χώρες που δεν θα έχουν ποτέ υποδεέστερη θέση απέναντι στη Δύση. Μπορούμε να είμαστε μέλη της διεθνούς κοινότητας μόνο με ίσους όρους ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, δήλωσε ότι οι προβοκάτσιες στην Μπούτσα και το Κραματόρσκ είναι εξωφρενικές. «Οι προβοκάτσιες, πιστεύω, είναι εξωφρενικές. Σχετικά με την Μπούτσα, ο στρατός μας παρουσίασε τόσο χρονολογικά επιχειρήματα όσο και επιχειρήματα με βιντεοσκοπημένο υλικό, καθώς και επιχειρήματα που σχετίζονται με τη θέση των πτωμάτων και την εμφάνισή τους. Παρουσιάστηκαν όλα τα δυνατά στοιχεία» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αναφέρει ότι όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσίευσε το Κίεβο και υποτίθεται ότι πιστοποιούν κάποια «εγκλήματα» που διαπράχθηκαν από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Μπούτσα αποτελούν «ακόμη μία προβοκάτσια».

Η Μόσχα δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε επίσης ο Ρώσος ΥΠΕΞ: «Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο δεν μπορούμε να τις συνεχίσουμε. Αν και η ουκρανική πλευρά κάνει, μερικές φορές, στροφές180 μοιρών, απορρίπτοντας αυτά που η ίδια έχει προσφέρει. Αλλά είμαστε υπομονετικοί και επίμονοι άνθρωποι».