Σ. Φάμελλος: «Απαιτείται πρόληψη για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση»

«Την επόμενη μέρα των πυρκαγιών χρειάζεται αποκατάσταση και αποζημιώσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και επανέλαβε τις προτάσεις που διατύπωσε και χθες για άμεσες δράσεις σε τρεις άξονες: Οριοθέτηση των καμένων, κήρυξη αναδασωτέων, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση οικοσκευής και επαγγελματικής στέγης και βασικά θέματα στις υποδομές. Ύδρευση και ηλεκτρισμός.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην κάνει παρεμβάσεις την ώρα του επιχειρησιακού σχεδίου, σεβόμενος τον αγώνα εκείνων που έχουν ριχτεί στη μάχη της πυρόσβεσης, ωστόσο πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα ζήτημα που θα το αξιολογήσουμε μετά τις πυρκαγιές, αν πράγματι ήμασταν έτοιμοι, γιατί είχαμε ακούσει πάρα πολλές δηλώσεις από την κυβέρνηση». Παράλληλα, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα λανθασμένο» το ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να πετάξει το μπαλάκι στους δήμους, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της Πολιτείας και πως, αν η κυβέρνηση δίνει χρήματα σε έναν δήμο για έργα πρόληψης των πυρκαγιών, θα πρέπει και να ελέγχει αν έγιναν. «Δεν μπορεί πάντα ο κ. Μητσοτάκης να λέει “φταίνε οι άλλοι”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εφόσον εκτιμούμε ότι το πρόβλημα είναι η κλιματική κρίση, πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική κρίση και το περιβάλλον… Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να καταψηφίζει τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν λάθος… Αν φοβόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δεν θα πρέπει να δημιουργείται μια ψευδής εικόνα, να λέμε μόνο ότι είμαστε έτοιμοι, αλλά να ενισχύσουμε στην πράξη την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της κοινωνίας μας στην κλιματική κρίση. Τι σημαίνει αυτό; Ισχυρότερη Πολιτεία, ισχυρότερο κράτος, με σχεδιασμό και στελέχωση» τόνισε ο κ. Φάμελλος προσθέτοντας ότι το Κράτος Δικαίου, δηλαδή δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο, χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός, είναι η απαραίτητη βάση και για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική κρίση.

Τόνισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων και πως την προηγούμενη διετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε τροπολογία να μην κατεδαφιστούν τα τελεσίδικα κριθέντα κατεδαφιστέα στον αιγιαλό, στην παραλία και στις όχθες των ποταμών. «Ήταν λάθος μήνυμα γιατί πολλαπλασίασε την αυθαιρεσία» τόνισε και πρόσθεσε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκαν επίσης τα Παρατηρητήρια Δόμησης και η στελέχωσή τους με 400 μηχανικούς, έτσι ώστε να παρακολουθείται η αυθαίρετη δόμηση. «Άλλη μία μεταρρύθμιση που πάγωσε και δεν εφαρμόστηκε… Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν και οι δασικοί χάρτες. Φτάσαμε στο 50% και είχε προκηρυχθεί ήδη το υπόλοιπο 50%. Όμως ακόμα και τώρα υπάρχουν παραθυράκια στο Κτηματολόγιο που νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαταθέσει την τροπολογία που είχε καταθέσει το 2021 «που δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού όχι απλά να εκλεγούν αλλά και να εκλέγονται». «Η κυβέρνηση στέλνει ένα λάθος μήνυμα. Λέει “θέλω τους απόδημους, αλλά μόνο για ψηφοφόρους”. Αυτό είναι υποτίμηση. Προσπαθεί να κάνει επικοινωνία και όχι ουσία». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα των ψηφοφόρων του εσωτερικού που εργάζονται σε άλλες περιοχές και δεν μπορούν να ψηφίζουν. «Αν η κυβέρνηση πει “δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εσωτερικού που δικαιούνται και δεν θέλουμε να ψηφίζουν και να εκλέγονται οι Έλληνες του εξωτερικού”, τότε θα πρέπει να απολογηθεί στους απόδημους ότι τους θέλει μόνο για ψηφοφόρους… Εμείς διαφωνούμε» τόνισε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι οι αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν καλύπτουν τις αυξήσεις εξαιτίας του πληθωρισμού. «Έτσι, λόγου χάρη, τα διυλιστήρια μπορούν να έχουν κέρδη 3 δισ. ευρώ, ενώ οι πυροσβέστες δεν δικαιούνται αυξήσεις. Μπορούμε επίσης να συζητάμε για πυροσβέστες να στελεχώνουν το ΕΚΑΒ, ενώ βλέπουμε ότι τους χρειαζόμαστε στις φωτιές; Χρειάζεται περισσότερη σωφροσύνη και σοβαρότητα στην άσκηση πολιτικής κι όχι δημιουργία εντυπώσεων… Οποιοδήποτε θετικό για την κοινωνία μέτρο φέρνει η κυβέρνηση θα ψηφίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά θα γίνεται και η απαραίτητη κριτική στην κυβέρνηση» είπε αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ.