Ρουκετοπόλεμος ξανά στη Χίο έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας

«Επιστρέφει» έπειτα από δύο χρόνια ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα, ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο. Η ρίψη των ρουκετών θα διαρκέσει συνολικά μία ώρα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι δύο ενορίες που συμμετέχουν θα ανταλλάξουν περίπου 10.000 ρουκέτες!

Η έναρξη του φετινού ρουκετοπόλεμου θα γίνει στις 7 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου με τη γνωστή παρέλαση των συνεργείων, που θα συναντηθούν στην παραλιακή του Βροντάδου, θα ανταλλάξουν ευχές και στη συνέχεια θα χωριστούν παίρνοντας θέσεις «μάχης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας politischios.gr, θα γίνουν δοκιμαστικές ρίψεις περιορισμένου αριθμού ρουκετών μετά τις 8 το βράδυ, ώστε οι ρουκετοσύρτες να ρυθμιστούν σε θέσεις που δεν θα «προσβάλουν» σπίτια, ενώ ο κύριος όγκος ρουκετών θα πέσει μεταξύ 11 και 12 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, εθελοντικές ομάδες και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ η Τροχαία Χίου θα λάβει μέτρα για να ρυθμίσει την κυκλοφορία οδηγών και πεζών περιμετρικά των δύο ενοριών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και με δεδομένο ότι έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας ο ρουκετοπόλεμος προσελκύει ξανά επισκέπτες στο νησί, ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο δρομολόγησης mini bus, που θα μεταφέρει τους επισκέπτες σε διάφορα σημεία με καλή θέα, ειδικά προς την πλευρά του Αγίου Μακαρίου.

Ταυτόχρονα, ο δήμος αναμένεται να καλύψει με σύρματα και τα σπίτια που έχουν μείνει ακάλυπτα. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Σιδερής Ντομάτας, ο δήμος έχει καλύψει τις δύο εκκλησίες καθώς και 40 σπίτια τόσο στην πλευρά της Παναγίας Ερειθιανής όσο και σε αυτή του Αγίου Μάρκου.

Ερωτώμενος για την εμπλοκή του δήμου, αφού ξεκαθάρισε ότι ο δήμος μένει εκτός πλαισίου διεξαγωγής ρουκετοπόλεμου, επεσήμανε ότι στις 7.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας αλλά και εθελοντών θα προχωρήσουν στον καθαρισμό σπιτιών, ενοριών και δρόμων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Δήμος να εμπλακεί και στο κομμάτι των αποζημιώσεων για τις ζημιές που θα προκύψουν.

Πάντως, όπως  ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αν το έθιμο ξεφύγει από τα όρια, τότε από την επόμενη χρονιά ο Δήμος Χίου θα αποσυρθεί από το κομμάτι της προστασίας των σπιτιών και των ενοριών.