Ρότα μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο – Η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης

Προς τα κάτω αναθεώρησε ο ΟΠΕΚ τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο την Πέμπτη 13 Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ως κύριο παράγοντα τις κλιμακούμενες εμπορικές διενέξεις μεταξύ των κυριότερων οικονομιών του κόσμου. Παράλληλα, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών υπογράμμισε και τις πιθανότητες παράτασης των περικοπών στην παραγωγή.

  • Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΠΕΚ, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται μεν να αυξηθεί κατά 1,14 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ωστόσο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις προβλέπεται μειωμένη κατά 70.000 βαρέλια/ημέρα.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι η παραγωγή πετρελαίου από τα 14-μέλη του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 236.000 βαρέλια/ημέρα στα 29,88 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Μάιο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για αποδυνάμωση της ζήτησης συνθέτουν εκρηκτικό μίγμα, βυθίζοντας τις τιμές του πετρελαίου. Κλειδί οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ και των συμμάχων, που προσανατολίζονται σε παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Αρκούν όμως οι κινήσεις του πετρελαϊκού καρτέλ για να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης;

Οι τιμές του άλλοτε «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν σχεδόν σε χαμηλά πενταμήνου, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 2,2 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 7 Ιουνίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών στις ΗΠΑ(ΙΕΑ). Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση των αποθεμάτων κατά 481.000 βαρέλια.

Οι ενδείξεις ότι η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης, σε μια εποχή που η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης υπονομεύει και τις προοπτικές της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, η τιμή του μπρεντ έκανε βουτιά έως και 3%, υποχωρώντας κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κάτω από τα 52 δολάρια το βαρέλι.

Το μπρεντ έχει απομακρυνθεί 20% από τα υψηλά του 2019 που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποστεί απώλειες 22%.

KAI ENΩ διαβάζαμε τα ανωτέρω, οι περίεργες επιθέσεις που προκάλεσαν εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά του Κόλπου του Ομάν το πρωί της Πέμπτης έχουν εκτοξεύσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ έσπευσαν αμέσως να ενοχοποιήσουν το Ιράν, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Το περιστατικό πάντως εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 4% τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Print Friendly, PDF & Email