Ρωσία: Παράσημο για τους πιλότους που κατέρριψαν το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα

Τους πιλότους του Σουχόι που κατέρριψαν το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα έσπευσε να τιμήσει η Μόσχα, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την περισυλλογή των συντριμμιών του.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού παρασημοφόρησε τους δύο Ρώσους πιλότους, λέγοντας ότι απέτρεψαν την είσοδο στον ρωσικό εναέριο χώρο (σ.σ.: στην περιοχή πάνω από τη ρωσοκρατούμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας) ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό MQ-9 Reaper μπήκε με κλειστούς αναμεταδότες στον εναέριο χώρο που η Ρωσία έχει (αυθαιρέτως) περιορίσει για πτήσεις εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα Σουχόι που σηκώθηκαν να το αναχαιτίσουν δεν ήρθαν σε επαφή με το MQ-9, δεν χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα όπλα και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, βίντεο που δόθηκε από την Ουάσιγκτον χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι ένα ρωσικό μαχητικό σκοπίμως άδειασε καύσιμα πάνω στο αμερικανικό ντρόουν.

Επίσης, οι αμερικανικές Αρχές ανέφεραν ότι το drone κατέπεσε όταν ρωσικό μαχητικό ήρθε σε επαφή με την οπίσθια έλικα του MQ-9 Reaper.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ουάσινγκτον δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός ότι μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις στις παράκτιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Επισήμανε ακόμη ότι τέτοιες ενέργειες των ΗΠΑ μοιάζουν με πρόκληση, με στόχο την αύξηση της έντασης. Για τον Ρώσο υπουργό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν συνεχώς ότι είναι μια υπεύθυνη δύναμη που ενδιαφέρεται για τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.