Ρωσία: Δραματική μείωση των αεροπορικών συνδέσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Σημαντικά έχουν περιοριστεί οι πτήσεις από και προς της Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ μειώθηκαν και οι πτήσεις εντός της Ρωσίας, καθώς έντεκα αεροδρόμια στον Νότο της χώρας δεν λειτουργούν εδώ πάνω από τρεις μήνες, όπως αναφέρει το BBC.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Σερβία, απαγόρευσαν στα ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, οι δυτικοί αερομεταφορείς σταμάτησαν τις πτήσεις προς τη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία να μειωθούν κατά 62%. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν απευθείας πτήσεις μόνο σε 19 χώρες.

Ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης
Πλέον για να φτάσουν σε χώρες των οποίων ο εναέριος χώρος είναι κλειστός για τα ρωσικά αεροσκάφη, οι Ρώσοι πρέπει να κάνουν μετεπιβιβάσεις. Κύριος κόμβος μετεπιβιβάσεων έχει γίνει η Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα άλλο «παράθυρο» στην Ευρώπη παραμένει το Βελιγράδι. Η Σερβία δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τα αεροπλάνα της εκτελούν πτήσεις προς τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να φτάσουν και μέσω των χωρών του Περσικού.

Όσον αφορά τις εσωτερικές συνδέσεις, από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας απαγόρευσε τις πτήσεις σε 11 αεροδρόμια στον Νότο της χώρας. Έκτοτε η απαγόρευση αυτή έχει ανανεωθεί 18 φορές και η τελευταία έως τις 18 Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή από τους δημοφιλείς προορισμούς στον Νότο της Ρωσίας ο μόνος που έχει αεροπορική σύνδεση είναι το Σότσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, στα τέλη Μαΐου τα περισσότερα τουριστικά πακέτα πουλήθηκαν για την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, ενώ στο εσωτερικό για την Αμπχαζία και την ίδια τη Ρωσία.