Ρωσία: Απαγορεύεται στους γιατρούς να επισκεφτούν τον Αλεξέι Ναβάλνι

Μια ομάδα γιατρών, περιλαμβανομένου του προσωπικού γιατρού του Αλεξέι Ναβάλνι, δεν απέκτησε πρόσβαση στο νοσοκομείο της φυλακής όπου νοσηλεύεται.

Ο 44χρονος Ναβάλνι άρχισε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου και η ιατρική ομάδα του προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα ο επικριτής του Κρεμλίνου να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πεθάνει.

Η Ρωσική Υπηρεσία Φυλακών, η οποία έχει επανειλημμένως εμποδίσει τους γιατρούς του να τον επισκεφτούν, τον μετέφερε χθες από τις φυλακές της περιοχής Βλαντιμίρ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, στο νοσοκομείο άλλης φυλακής της ίδιας περιοχής.

Ομάδα γιατρών, μεταξύ τους και η προσωπική γιατρός του Αναστάζια Βασίλιεβα, έχει κάνει πολλαπλές προσπάθειες να τον επισκεφτεί αλλά κάθε φορά τα σχετικά αιτήματα απορρίπτονται.

Σήμερα το πρωί η ιατρική ομάδα εμποδίστηκε και πάλι να τον δει και κλήθηκε να προσπαθήσει εκ νέου αργότερα μέσα στην ημέρα. «Αυτό είναι τεράστια ασέβεια σε ανθρώπους που ήρθαν για να εκπληρώσουν το καθήκον τους σε ανθρώπινο επίπεδο, το καθήκον του γιατρού είναι να βοηθάει τον ασθενή. Μιλάμε τώρα μόνο για υγεία και ζωή» δήλωσε η Βασίλιεβα στο AFP έξω από τη φυλακή. Οι δικηγόροι του Ναβάλνι επίσης μετέβησαν σήμερα στη φυλακή και, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρών, τους επιτράπηκε η είσοδος.

Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή δυόμισι ετών για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένη. Συνελήφθη στα σύνορα κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και τον έχει χαρακτηρίσει ανατρεπτικό στοιχείο, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.

Ο γνωστός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των Αρχών της φυλακής, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, να του παράσχουν επαρκή ιατρική φροντίδα για έντονους πόνους στο πόδι και στην πλάτη του.

Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις φυλακές ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του 44χρονου αντιπολιτευόμενου πολιτικού είναι ικανοποιητική και ότι εξετάζεται από γιατρό σε καθημερινή βάση.

Οι συνεργάτες του έχουν καλέσει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν αύριο -ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους- διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείρισή του από τις σωφρονιστικές Αρχές. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, οι Αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν δώσει άδεια για τις διαδηλώσεις, ενώ στο παρελθόν είχαν διαλύσει διαδηλώσεις και συλλάβει χιλιάδες διαδηλωτές. Και αυτή τη φορά έχουν προειδοποιήσει ότι οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις είναι παράνομες και έχουν καλέσει τους πολίτες να μη συμμετάσχουν.