25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ρηχή η άνοδος στο Χ.Α.

Επιστροφή στην ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη διόρθωση της Παρασκευής κατάφερε να κλείσει ανοδικά, αντικρούοντας τις επιλεκτικές πιέσεις που δέχτηκε, εμφανίζοντας, όμως, χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ρηχή η άνοδος στο Χ.Α.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 487,97 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε στο εύρος 481-494 μονάδων ή από το +0,14% έως και το +2,83%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 29,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 55,14  εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων μόνο οι 799 χιλ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2%, στις 130,52 μονάδες, ενώ στο -1,70%% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 557,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 27,64 μονάδες.

Σε χαμηλούς ρυθμούς και με χαμηλές προσδοκίες κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά το γεγονός ότι κατάγραψε κέρδη, η κίνησή του δεν προσέδωσε νέα δεδομένα για τις προθέσεις της αγοράς. Το τελικό πρόσημο ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της διάθεσης των επενδυτών να παραμείνουν σε επαφή με τα επίπεδα των 490 μονάδων (και 500 κατ’ επέκταση), προκειμένου να δημιουργηθεί ένα “μαξιλάρι ασφαλείας” από τη ζώνη των 470 μονάδων.

Παρ’ όλα αυτά, λίγο μετά τις 14:00 η αγορά έδειξε να χάνει την ορμή της, περιορίζοντας έως και το +0,14% τα κέρδη της, ωστόσο οι πληροφορίες που υπήρξαν από τη συνάντηση των τραπεζικών διοικήσεων με τον επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, έδωσαν κάποια υποστηρικτικά ερείσματα για τη διατήρηση του ανοδικού τέμπο. Ο Γ. Στουρνάρας έδειξε την πρόθεση της ΤτΕ να μην χαθεί άλλος χρόνος για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δίνοντας έτσι και ένα αποφασιστικό μήνυμα στην αγορά.

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο θα παρέχει και την δυνατότητα πωλήσεων δανείων σε funds, καθώς όπως έχει πει ο διοικητής της ΤτΕ, στις τράπεζες πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες διαχείρισης προβληματικών δανείων, ειδικά την στιγμή που παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πιο πάνω εξέλιξη θα δώσει ώθηση στην αγορά, η οποία αναβάλλει μέχρι… νεωτέρας την αναμέτρησή της με τις 500 μονάδες, καθώς ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των καταλυτών. Μέχρι στιγμής στα θετικά εντάσσονται αφενός η επίσπευση της δημοσίευσης των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και αφετέρου η αναβάθμιση του αξιόχρεού τους από τη Moody΄s την περασμένη Παρασκευή.

Από την άλλη, το βασικό τροχοπέδη για μια πιθανή ανοδική διαφυγή της αγοράς, παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αρχίζει από σήμερα σταδιακά και με.. δόσεις. Η αρχή γίνεται από τα δημοσιονομικά κλιμάκια που θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί ο “λογαριασμός” των μέτρων, ενώ αβέβαιη παραμένει η ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των θεσμών.

Στο ταμπλό τώρα, αν και ο τραπεζικός κλάδος έδειξε το δρόμο της ανόδου, γρήγορα, επιλεγμένα blue chips ανέλαβαν τα ηνία της ανοδικής κίνησης. Η Ελλάκτωρ ξεχώρισε, διευρύνοντας σταδιακά το ποσοστό ανόδου της, ώσπου έκλεισε με κέρδη 9,09%. Ακολούθησαν οι ΕΧΑΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τους τίτλους να κλείνουν στο +7,49% και +7,06% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση στο +5,22%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +10,43%.

Κέρδη που ξεπέρασαν το 4% κατέγραψαν οι Τιτάν και Eurobank, ενώ άνω του 3% ήταν η άνοδος για Εθνική, Aegean και ΕΕΕ. Σημαντική και οι συμβολή των μετοχών των Μυτιληναίος (+2,65%), ΓΕΚ Τέρνα (+2,56%), ΔΕΗ (+2,48%) και ΟΤΕ (+1,90%), ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν Motor Oil, Βιοχαλκο, ΜΕΤΚΑ και Folli Follie, με την τελευταία να καταφέρνει να απορροφά τις πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά.

Αξιοσημείωτη και η αντοχή του ΟΠΑΠ, ο οποίος αν και βρέθηκε ακόμη και στο +3,75%, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την φορολόγηση των παιγνίων του, δέχτηκε πιέσεις που τον οδήγησαν ακόμη και στο -2,39%. Τελικά έκλεισε με κέρδη 0,51%.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ επέστρεψε στις “κακές εμφανίσεις”, κλείνοντας με απώλειες 3,71%, η Λάμδα βρέθηκε στο -2,76%, ενώ η Jumbo, αν και προσπάθησε, δεν κατάφερε να κρατήσει τα 10 ευρώ, κλείνοντας στο -2,28% και στα 9,87 ευρώ. Απώλειες και για την Alpha Bank, η οποία γύρισε αρνητικά στο μέσο της συνεδρίασης, και από το +5,93% έκλεισε τελικά στο -2,22%, ενώ είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -3,70%.

Στον Mid Cap τώρα, η Frigoglass  βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες 22,36% και χάνοντας το όριο του 1 ευρώ, με τους αναλυτές να συνδέουν τη συμπεριφορά του τίτλου με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην πώληση του κλάδου της υαλουργίας. Απώλειες 6,97% κατέγραψε και ο ΟΛΠ, ενώ στο -3,36% έκλεισε η Φουρλής και στο -2,35% η Χαλκόρ. Από την άλλη, άλμα 9,37% κατέγραψε η μετοχή του Υγεία, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε MLS και ΕΥΑΘ.