Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία – Αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Πάνω από 50.000 ήταν χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία -συγκεκριμένα 50.196 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, φτάνοντας τα συνολικά 4.894.250-, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, ο αριθμός των κρουσμάτων σπάει ρεκόρ, ενώ είναι η πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας στη γερμανική επικράτεια που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων ξεπέρασε το ορόσημο των 50.000 μέσα σε μία ημέρα.

Οι θάνατοι 235 ασθενών αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 97.198 νεκρούς έως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε χθες «δραματική» την άνοδο των κρουσμάτων, μια τάση που διαφαίνεται από τον Οκτώβριο. «Η πανδημία εξαπλώνεται ξανά με εντυπωσιακό τρόπο» σχολίασε ο εκπρόσωπός της, καλώντας τις Αρχές των κρατιδίων, που είναι αρμόδιες για να διαχειρίζονται τα ζητήματα υγείας, να λάβουν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η πίεση και στα νοσοκομεία.

Η έξαρση της επιδημίας αποδίδεται στο σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των Γερμανών, το οποίο ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 67%. Πολλά κρατίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, υιοθέτησαν νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους
Από τη Δευτέρα στο Βερολίνο δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να εισέρχονται σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του τοπικού κρατιδίου.

Βάσει των νέων κανόνων, μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 και όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους. Το ίδιο θα ισχύει για τα μουσεία και τις εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο, όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου.

Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους ανηλίκους και τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο, γι’ αυτούς θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι και να περιορίσουν την παρουσία στα γραφεία στο 50% του προσωπικού.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της αυξανόμενης πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερουσίας του Βερολίνου. Τα μέτρα αυτά είναι από τα πιο αυστηρά που ισχύουν στη Γερμανία.