Ρέγκλινγκ: Η χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών – Δώστε κίνητρα στις ξένες επενδύσεις

«Βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική περίοδο εδώ και 100 χρόνια και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γυρίσουμε στα επίπεδα πριν το 2020» ανέφερε στην έναρξη της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Economist ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, σημειώνοντας πως η επιστροφή σε βιώσιμες καταστάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ο επικεφαλής του ESM κατέγραψε τις ανησυχίες του για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καθώς όπως είπε οι τράπεζες έχουν πολύ λίγα κέρδη και θα υπάρξει παράλληλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ το ύψος του δημοσίου χρέους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα δήλωσε ότι η πανδημία προσέθεσε μια επιπλέον απρόσμενη πίεση για την οικονομία. Σημείωσε ότι η χώρα επηρεάζεται σημαντικά εξαιτίας του μεγάλου μεριδίου που έχουν οι υπηρεσίες και το τουρισμός στην οικονομία.

Η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει την πανδημία σε υγειονομικό επίπεδο και έλαβε μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η ευελιξία της ΕΕ στους δημοσιονομικούς κανόνες βοήθησε, αν και βλέπουμε μεγάλα ελλείμματα φέτος, συμπλήρωσε.

«Για να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών είναι σημαντικό να βάλουμε την οικονομία σε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό μονοπάτι, ενώ παράλληλα διατηρούμε συνετή δημοσιονομική στάση. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλη εξάντληση κεφαλαίου και χρειάζεται πολύ επενδύσεις για να ξαναχτίσει κεφαλαιακό απόθεμα. Εως τώρα όμως οι επενδύσεις παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης και αυτό κόβει ‘δυνητική ανάπτυξη’».

Γι’ αυτό, συνέχισε, πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να εστιάσουν σε δομικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις πρωτοβουλίες με ειδική εστίαση στη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύσουν κυρίως την τόνωση της μακροπρόθεσμης προοπτικής αντί να εστιάσουν σε βραχυπρόθεσμα οφέλη. Εγχώριες και ξένες επενδύσεις θα πρέπει να λάβουν κίνητρα, μέσω και δημοσίων επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο επικεφαλής της ESM, αναγνωρίζουμε τα βήματα που έκανε η κυβέρνηση. Καλωσορίζουμε επίσης την αναπτυξιακή στρατηγική του «πακέτου Πισσαρίδη», Προτείνει το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας κάτι που θα βοηθήσει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Κοιτώντας μπροστά, η δουλειά σε μια αξιόπιστη ατζέντα και διατηρώντας ένα συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι, είναι σημαντικό για να στηριχθεί η έξοδος από την ύφεση και να αποκτήσει η χώρα η ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα.

Ανήσυχος για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης

Οι τράπεζες στην Ευρώπη εξακολουθούν να έχουν πολύ μικρά κέρδη, σε κάποιες χώρες υπάρχουν πολλές τράπεζες, ενώ αναμένεται αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξαιτίας της ύφεσης που επέφερε ο κορονοϊός, προειδοποίησε ο Ρεγκλινγκ.

Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την παροχή πιστώσεων στην οικονομία και να περιορίσουν την ανάπτυξη.

Αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και το δημόσιο χρέος που είναι τώρα αναγκαίο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος θεωρεί ότι η επιστροφή σε βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι δεν θα είναι εύκολη.

“Δεν πιστεύω ότι η επίδοση της οικονομίας της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν το 2022, το νωρίτερο”, είπε.