Ρέγκλιγκ: Με υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερα επιτόκια θα συζητήσουμε το πλεόνασμα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για πρώτη φορά της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2020 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup που εξελίσσεται στο Ελσίνκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και το 2020 αλλά για μετά από αυτό μία μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν κατάφερνε η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα και υπήρχαν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκιλγκ καλωσόρισε τις φιλικές προς την  ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, τόνισε την καλή συνεργασία με τον Yπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Πρωθυπουργό και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε την καλή συνεργασία με τον Yπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF και θα τρέξει παράλληλα με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού του 2019 και 2020.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο οι Υπουργοί καλωσόρισαν τους νέους τους συναδέλφους από την Ελλάδα και  την Ιταλία και άκουσαν τις προθέσεις τους επί των δημοσιονομικών πολιτικών και τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι ο Ρομπέρτο Γκολτιέρι δεν ήταν άγνωστός στο σώμα, λόγω της θέσης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε ότι το Eurogroup θα συζητήσει ξανά για την Ελλάδα τον Δεκέμβρη όταν θα δεχθεί την 4η έκθεση έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Όπως ξεκαθάρισε, οι Υπουργοί δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες επί των προθέσεων των δύο νέων Υπουργών.

Σε σχέση με την Ελλάδα ο Μπενουά Κερέ, επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και ως προς την ρευστότητα και τον τραπεζικό τομέα εν γένει και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει επί της προόδου που συντελείται από το 2015. Ζήτησε έμφαση και επιτάχυνση της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων , με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης. Ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πορεία αυτή.