RED ALERT- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2019: Ποιοί πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι

RED ALERT– ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2019: ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, επειδή αυτή τη στιγμή ως έθνος περνάμε μια πολλή μεγάλη δοκιμασία και ως επενδυτές έχουμε υποστεί κραχ θα προσπαθήσουμε μέσα από τα κείμενά μας να σας βοηθήσουμε ώστε να πρυτανεύει η λογική και όχι το συναίσθημα.

 • Με το που έσκασε το νέο για τον κορωνοϊό ξεκίνησαν πολλά ηλεκτρονικά μέσα να βγάζουν απύθμενη κακία προς τις εταιρείες που σχετίζονται με τον τουρισμό. Οι ίδιοι, στην αρχή της χρονιάς αβαντάρανε άλλες εταιρείες και μας έλεγαν ότι θα εκπλαγούμε με τα κέρδη που θα έβγαζαν.

Όπως σας έχουμε πει, το 2020 πρέπει να το διαγράψουμε και όσοι έχετε σθένος και τοποθετείστε στις ελληνικές μετοχές πρέπει να έχετε ορίζοντα το 2022. Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως ξέρετε ξεκίνησαν να βγάζουν αποτελέσματα έτους οι εισηγμένες.

Μια μετοχή που την αβαντάρανε τρελά, ειδικά μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ήταν η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Να φανταστείτε, προ μηνός έγιναν δύο placement στο 1.38€ όπου πουλήθηκε το 8.1% της εταιρείας !!! σε έλληνες θεσμικούς επενδυτές. Τρελό respect στην οικογένεια Κυριακόπουλου. Έβγαλαν σχεδόν μιάμιση φορά τα λεφτά τους. Δεν σας κρύβουμε, ανυπομονούσαμε να δούμε τα αποτελέσματα. Να δούμε τι κέρδη θα έβγαζε και τι μέρισμα θα έδινε.

Image result for μοτοδυναμικη sixt

Όλοι οι έλληνες θεσμικοί που μπήκαν στο placement του 1.38€ είχαν κάνει πιπίλα τον δείκτη EV/EBITDA. Έχουν ξεχάσει φίλοι μικρομέτοχοι ότι καλός ο δείκτης EV/EBITDA αλλά πρέπει η εταιρεία πάνω από όλα να βγάζει κέρδη και μεγάλα και να δίνει και μέρισμα γιατί αλλιώς αυτός ο δείκτης είναι καλός μόνο για τους τραπεζίτες και για τους ομολογιούχους και όχι για τους μετόχους, βλέπε ΙΝΤΡΑΛΟΤ και όχι μόνο.

Η πολυδιαφημιζόμενη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ έχει πολύ αδύναμο ισολογισμό. Για να καταλάβετε, έχει ταμείο μόνο 1.258 εκ ευρώ και είχε το 2019 καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα 1.823 εκ ευρώ. Δηλαδή με λίγα λόγια, το ταμείο δεν φτάνει να καλύψει τα ετήσια χρηματοοικονομικά έξοδα. Ακόμα έχει καθαρό δανεισμό της τάξης των 31.53 εκ ευρώ και ίδια κεφάλαια 18.95 εκ ευρώ.

 • Η εταιρεία το 2019 είχε κύκλο εργασιών 94.38 εκ ευρώ, EBITDA 11.2 εκ ευρώ και ΚΜΦΔΜ 1.253 εκ ευρώ. Για να καταλάβετε φίλοι μικρομέτοχοι, στην τιμή του placement οι θεσμικοί αγόρασαν την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ με ένα P/BV= 2.12, EV/EBITDA=6.53 και ένα P/E=32.21. Μιλάμε, οι πωλητές ήταν πολύ μάγκες. Οι αγοραστές τσίμπησαν στο δόλωμα του EV/EBITDA.

Image result for μοτοδυναμικη sixt

Φίλοι μικρομέτοχοι, πολλές εταιρείες έχουν χαμηλό EV/EBITDA αλλά αν δεν έχεις δυνατό ισολογισμό και χαμηλό P/E και χαμηλό P/BV και υψηλό μέρισμα, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Και μη νομίζετε, στα 0.935€ που έκλεισε την Παρασκευή, είναι και φθηνή. Έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 27.34 εκ ευρώ δηλαδή παίζει με ένα P/E=21.81 και ένα P/BV=1.44. Οι αγοραστές του πακέτου θα σας πουν μην ανησυχείτε, τώρα έχει χαμηλό EV/EBITDA=5.35. Θα συμφωνήσουμε.

 • Όμως, υπάρχουν άλλες εταιρείες που έχουν πολύ πιο δυνατό ισολογισμό και έχουν EV/EBITDA=4, P/E=4 και μερισματική απόδοση 8.2 και τα χρηματοοικονομικά τους έξοδα είναι το 45% των μετρητών και έχουν σταθερά και επαναλαμβανόμενα έσοδα.
 • Φυσικά, σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών δεν είναι για να την πουλάς τη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, μη τρελαθούμε κιόλας …. Αλλά εμείς δεν θα κοιμόμασταν τα βράδια ήσυχοι γνωρίζοντας ότι τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι κατά 45% περισσότερα από το ταμείο.

Πάμε τώρα σε μια άλλη εταιρεία που και αυτήν την προμοτάρανε στην αρχή του χρόνου τρελά. Ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ.

Ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ την Παρασκευή έκλεισε στο 1.44€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 36.17 εκ ευρώ. Έχει καθαρό δανεισμό 5.5 εκ ευρώ δηλαδή έχει ένα Enterprise Value της τάξης του 41.673 εκ ευρώ. Έβγαλε EBITDA της τάξης των 3.72 εκ ευρώ. Δηλαδή παίζει με ένα EV/EBITDA2019=11.20!!! Πιο τζάμπα πεθαίνεις. Και τα κέρδη είχαν τρελή αύξηση. Από 1.123 εκ ευρώ σε 1.266 εκ ευρώ. Δηλαδή παίζει μόνο με ένα P/E 2019 = 28.57!!!

Image result for παπουτσανης

 • Με το χρηματιστήριο να έχει υποστεί κραχ, η αποτίμηση είναι στην στρατόσφαιρα. Φυσικά όμως, επειδή μας αρέσει να είμαστε ακριβοδίκαιοι εδώ γίνεται πολύ καλή δουλειά. Μπορεί να είναι ακριβή αλλά η διοίκηση παράγει έργο.
 • Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε από τα 6.62 εκ ευρώ στα 5.50 εκ ευρώ και οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 24.24 εκ ευρώ σε 30.66 εκ ευρώ και τα EBITDA από 2.73 εκ ευρώ σε 3.72 εκ ευρώ.

Τώρα φίλοι μικρομέτοχοι προσέξτε, ενώ ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ παίζει με ένα EV/EBITDA = 11.2 και η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ με 5.35, κάποιος θα έλεγε ότι η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι τζάμπα.

Όμως ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ επειδή κάνει πολλή καλή διαχείριση έχει ταμείο 2.65 εκ ευρώ και έχει ετήσια χρηματοοικονομικά έξοδα 597.76 χιλ ευρώ. Δηλαδή το ταμείο του είναι 4.43 φορές τα ετήσια χρηματοοικονομικά έξοδά του. Ενώ στη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι κατά 44.9% περισσότερα από το ταμείο. Μέρα με τη νύχτα.

 • Ο κ. Γκατζάρος και ο κ. Τασσόπουλος έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, ένα πραγματικόturnaround story και τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια. Αλλά μη τρελαθούμε κιόλας, στα 36.17 εκ ευρώ κεφαλαιοποίηση είναι υπερπλήρης.

Εκεί όμως που έφαγαν τρελό χαστούκι οι μικροεπενδυτές είναι στην περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Μάλιστα κάτι ψευτοαναλυτές, που ασχολούνται με το shipping και έχουν ζαλιστεί από τις ζημιές που γράφουν όλα αυτά τα χρόνια στο dry, ήταν σίγουροι ότι φέτος η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα έβγαζε πολύ δυνατά αποτελέσματα, 15-20% πάνω από τα περσινά.

 • Γιατί φίλοι μικρομέτοχοι πρέπει να είμαστε ακριβοδίκαιοι αν κάποιος αναλυτής ή επενδυτής πέσει μέσα στις εκτιμήσεις του για τα αποτελέσματα, δηλαδή βγουν πολύ καλά όπως τα περίμενε και μετά η μετοχή πέσει λόγω κορωνοϊού δεν φταίει αυτός.
 • Αλλά το να περιμένεις να βγάλει κάποια εταιρεία μεγάλα νούμερα και τελικά να είναι Βατερλό πρέπει μάλλον να τα παρατήσεις, δεν κάνεις.

Image result for βιοχαλκο

Πάμε τώρα στα αποτελέσματα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Οι πωλήσεις από 4.40 δις ευρώ πήγαν σε 4.19 δις ευρώ. Τα EBITDA από 331.8 εκ ευρώ σε 273.3 εκ ευρώ. Και τέλος, τα ΚΜΦΔΜ είχαν μια πτώση της τάξης του 89.21%!!! από 76.11 εκ ευρώ σε 8.2 εκ ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς κορωνοϊό. Μιλάμε, πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Τους πήραν το σκαλπ.

 • Και φίλοι μικρομέτοχοι, ενώ βγάζουν χολή για τις εταιρείες του τουρισμού δεν έχουν δει ακόμα τι θα γίνει στα μέταλλα γιατί ο τουρισμός στην Ελλάδα θα ανακάμψει από το 2021, οι τιμές των μετάλλων πάνε για μακροχρόνιο bear και η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι αναιμική.

Συγχρόνως, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ανταγωνιστικές εταιρείες από emerging market αγορές οι οποίες έχουν νομίσματα που έχουν υποτιμηθεί πάρα πολύ έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Στο 1.99€ που έκλεισε η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ την Παρασκευή έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 517.78 εκ ευρώ.

Ο καθαρός της δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1.612 δις ευρώ. Δηλαδή έχει ένα Enterprise Value της τάξης των 2.127 δις ευρώ. Δηλαδή παίζει με ένα EV/EBITDA 2019 =7.755, P/E 2019=62.9 και έχει Net Debt/EBITDA2019=5.9. Αλλά παίζει με ένα P/BV 2019=0.43 χωρίς όμως να ξέρουμε τα ίδια κεφάλαια στους μετόχους της μητρικής.

Ακόμα, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει ταμείο 214.49 εκ ευρώ και έχει ετήσια χρηματοοικονομικά έξοδα 98.51 εκ ευρώ. Ο όμιλος, κατά την ταπεινή μας γνώμη, μπορεί να ανταπεξέλθει τη λαίλαπα του κορωνοϊού και σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών δεν είναι για πώληση. Πρέπει να σας επισημάνουμε ότι όσοι προτίθεστε να αγοράσετε μετοχές να έχετε ορίζοντα το 2022 μίνιμουμ.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι, τώρα χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Η Κίνα χρειάστηκε 3 μήνες για να ξεκινήσει η κανονικότητα. Ευελπιστούμε ότι και στη χώρα μας, με την μέχρι στιγμής εικόνα, αυτό είναι εφικτό.

Τελειώνοντας, γιατί μας αρέσει να κλείνουμε με μια νότα αισιοδοξίας, έβγαλε αποτελέσματα και ο ΤΙΤΑΝΑΣ. Για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια που γράφουμε θεωρούμε ότι με κλείσιμο Παρασκευής στα 11.46€ και σε μια κεφαλαιοποίηση 944.85 εκ ευρώ ο ΤΙΤΑΝΑΣ αξίζει πλέον την μέγιστη μας προσοχή. Ενώ όλοι οι αναλυτές μας έλεγαν για πάρα πολλά χρόνια τι φθηνή που είναι εμείς σας λέγαμε τι ακριβή που είναι. Φέτος για πρώτη φορά σας λέμε ότι είναι φθηνή.

Image result for ΤΙΤΑΝ ΑΕ

Ο ΤΙΤΑΝΑΣ παίζει με ένα P/BV 2019=0.68, με ένα EV/EBITDA 2019=6.67, με ένα Net Debt/EBITDA 2019=3.1 και με ένα P/E 2019=18.56. Αλλά αυτό που πλέον μας αρέσει πάρα πολύ είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει πολύ υψηλές και αυξητικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Από 142.76 εκ ευρώ πέρσι είχαν μια αύξηση 15.6% και ανήλθαν στα 165 εκ ευρώ. Δηλαδή έχουν μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 17.46%.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θεωρούμε τα 50.9 εκ ευρώ που έβγαλε φέτος κέρδη είναι μια καλή βάση όπου μπορεί να σταθεροποιηθεί η κερδοφορία και σιγά-σιγά οι ελεύθερες ταμειακές ροές να πηγαίνουν για μείωση του δανεισμού.

 • Αυτό όμως που την κάνει ελκυστική είναι ότι λόγω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης για μεγάλα έργα αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για τσιμέντο και έτσι η εταιρεία θα μπορέσει σε ορίζοντα 2-3 ετών να αυξήσει την κερδοφορία της προς τα 100 εκ ευρώ.
 • Φυσικά, επειδή κανείς δεν ξέρει τον πάτο και επειδή πολύ εύκολα ο SP500 μπορεί να πάει στις 2000 μονάδες, στις μετοχές που θα επιλέξετε να τοποθετηθείτε, να κάνετε σταδιακό χτίσιμο θέσης. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε πάνω από όλα ΥΓΕΙΑ, τύχη και καλά κέρδη.

 • Από  τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου 

Σ.Σ μ/μ: Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους. Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία. Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους… 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.