Real Estate στην μετά εποχή του κορωνοϊού – Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση και οι πωλήσεις κατοικιών στα Βόρεια Προάστια

Η ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού κομίζει την ελπίδα της επιστροφής στην κανονικότητα. Ωστόσο, αυτή ούτε τόσο άμεση θα είναι, ούτε τόσο ολοκληρωτική θα αποδειχτεί. Με απλά λόγια, μέχρις ότου επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης θα έχει περάσει περίπου ένας χρόνος, καθώς οι επιδημιολόγοι την τοποθετούν το επόμενο φθινόπωρο ή στο τέλος του 2021, ενώ κάποιες από τις αλλαγές που επέβαλλε στη ζωή μας ο Covid-19 ήρθαν για να μείνουν.

Η πιο βασική όλων, και αφορά τον χώρο του realestate, είναι η ανάγκη των πολιτών για αγορά κατοικίας με περισσότερα δωμάτια, μακριά από το κέντρο της πόλης, και άνετους εξωτερικούς χώρους για άθληση. Η κτηματομεσιτική εταιρεία Vasilopoulos Estates μας αναφέρει πως παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση για ακίνητα στην Κηφισιά, ενώ ζητούνται και στην Εκάλη σπίτια και οικόπεδα, όπως και σε άλλες περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων. Το γεγονός αυτό, με δεδομένο τη χρονική στιγμή που συμβαίνει, πιστοποιεί ότι το σπίτι γίνεται εκ νέου το κέντρο της καθημερινότητας των μελών μιας οικογένειας, αλλά και πως αυτή η εξέλιξη θα καθορίζει την επόμενη ημέρα στην αγορά κατοικίας.

Αναμένεται πως, ακόμα και έπειτα από την κυκλοφορία του εμβολίου και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, οι πωλήσεις κατοικιών στα Βόρεια Προάστια θα αυξηθούν. Προβλέπεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά σήμερα που το φως στην άκρη του τούνελ είναι ορατό, ιδιαίτερη προτίμηση σε ακίνητα με μεγάλους χώρους και πολλά δωμάτια που μπορούν να λειτουργήσουν ως γραφεία ή τόπους δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας όλης της οικογένειας και φυσικά μεγάλους κήπους, όπου τα μέλη της θα μπορούν να αλλάξουν παραστάσεις, να αθληθούν ή να φιλοξενήσουν φίλους κάτω από τον καθαρό αέρα.

Ο κορωνοϊός απομάκρυνε εδώ και έναν χρόνο τους ανθρώπους από τη ζωή εκτός των τοίχων του σπιτιού τους και τους επανέφερε στην οικογενειακή εστία, που σήμερα λόγω της υγειονομικής κρίσης αντιπροσωπεύει και τον χώρο της δουλειάς  πολλών Ελλήνων.

Με δεδομένο ότι ο κόσμος, ακόμα και όταν εξέλθει από αυτή την πρωτοφανή συνθήκη, θα έχει την ανάγκη να είναι πανέτοιμος για να αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο στο μέλλον, θεωρείται βέβαιο ότι τα μεγάλα σπίτια στα προάστια, ιδιαίτερα οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες, θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο των επίδοξων αγοραστών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άρθρο του περιοδικού Forbes, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι στο realestate γνώριζαν, ότι οι κουζίνες πωλούν κατοικίες, ωστόσο το συγκεκριμενοποιεί και τονίζει ότι στην Covid-19 εποχή ο φούρνος και το γραφείο κλέβει την παράσταση. Η επιστροφή σε μια ζωή με πυρήνα το σπίτι είναι προφανής, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, στις αλλαγές που παρατηρούνται στις ανάγκες των αγοραστών, που σε δεύτερη φάση κοιτάζουν τα μεγάλα δωμάτια που μπορούν να γίνουν επιπλέον κρεβατοκάμαρες και γραφεία και την εύκολη πρόσβαση σε άνετους εξωτερικούς χώρους που θα μπορέσουν να αποτελέσουν το σκηνικό για δραστηριότητες εκτός σπιτιού χωρίς κανείς να απομακρυνθεί από την κατοικία του. Η τελευταία άλλωστε ανταποκρίνεται στη ψυχολογία των αγοραστών, η οποία επιβαρύνθηκε από την υποχρεωτική ζωή μέσα στο σπίτι χωρίς διεξόδους για κοντινή εκτόνωση σε χώρο πρασίνου στη διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης καραντίνας.

Η τηλεργασία στο μεταξύ ήρθε για να μείνει, αφού όλες οι σχετικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν ότι σε ποσοστό 80% οι εταιρείες στον κόσμο που βάσισαν στην τηλεργασία τη συνέχιση των εργασιών τους, θα συνεχίσουν να έχουν ανοιχτή αυτή την επιλογή σε μόνιμη βάση για συγκεκριμένο τμήμα του προσωπικού τους. Ως εκ τούτου, οι πωλήσεις κατοικιών στα βόρεια προάστια, ιδιαίτερα μονοκατοικιών, ευρύχωρων διαμερισμάτων και μεζονετών με μεγάλους κήπους, έλκουν ήδη το ενδιαφέρον των αγοραστών, μια εικόνα στο realestate που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονη στο άμεσο μέλλον, όταν ο Covid-19 θα έχει περιοριστεί αποτελεσματικά .