17/10- Ρε επενδυτές του ΧΑ, ελάτε να οργανωθούμε να κάνουμε καμιά περιουσία της προκοπής!

 • Ρε επενδυτές του ΧΑ, ελάτε να οργανωθούμε να κάνουμε καμιά περιουσία της προκοπής!

Ο πιο εύκολος τρόπος να βγάλεις λεφτά από τα χρηματιστήρια είναι να παρατηρείς! Τι να παρατηρείς; Δύο πράγματα:

 1. Τους άλλους
 2. Τις τιμές

Τόσο απλό; Ναι, τόσο απλό! Μα θα μου πείτε και με το δίκιο σας: «Αν είναι τόσο απλό γιατί δεν είναι όλοι πλούσιοι από τις χρηματιστηριακές τους επενδύσεις;» Η απάντηση είναι προφανής. Θέλει πάρα πολύ χρόνο μέχρι να φθάσουμε στο σημείο να πιστεύουμε και να ενεργούμε με βάση τη ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ, ακόμη κι όταν έχουμε την τύχη να τη βλέπουμε! Κι αν το να παρακολουθείς τις τιμές θέλει μια εμπειρία, το να παρακολουθείς τους άλλους δεν είναι τόσο δύσκολο.

 • Για παράδειγμα θα σας πω τι συμβαίνει από την παρατήρηση που κάνω στους άλλους! Θυμάμαι πριν χρόνια που ήμουν επαγγελματίας και η αγορά ήταν σε καθοδικό κύκλο, κάθε φορά που είχε πτώση, κτυπούσε το κινητό και το σταθερό μου με το εξής πάντα ερώτημα, πριν το καλημέρα ή το καλησπέρα: «Τι να αγοράσουμε;» Ποτέ κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο μετά από ένα -10% στο χαρτί του, να μου πει: «Πόσα να πουλήσουμε;»

Κάθε πτώση ήταν για τους άλλους μια ευκαιρία για αγορές! Φυσικά η πτώση πάντα σταματάει όταν τελειώσουν τα λεφτά των άλλων! Επίσης υπήρχαν και οι τύποι που πουλούσαν λίγο πριν τον τοπικό πάτο και εμφανίζονταν πριν την τοπική κορυφή! Μου πήρε καιρό, το ομολογώ, μέχρι να το καταλάβω ότι αυτοί είναι οι άλλοι και είναι «δείκτες» φωτεινοί! Τηλεφωνήματα που να μου λένε τι να αγοράσουμε μετά από πτώση έχω να δεχθώ από το 2016, ίσως και νωρίτερα!

 • Από τον προηγούμενο μήνα στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από ένα σερί πολύ καλών αποδόσεων σε μικρής κεφαλαιοποίησης μετοχές, η αγορά έχει «κάτσει» ως αποτέλεσμα και του τζίρου που έχει μειωθεί ή και εξαιτίας του τζίρου που έχει μειωθεί, ανάλογα πως το βλέπει κανείς.

Τα χαρτιά που το προηγούμενο διάστημα είχαν δώσει πολύ καλές έως και αστρονομικές αποδόσεις (π.χ. ιντραλότ) έχουν χάσει περίπου 15 έως 25% από τα υψηλά τους, η Ιντραλότ 17%. Την Ιντραλότ δεν την σχολιάζω τυχαία, είναι μια μετοχή που είχε μπει σε τροχιά χρεωκοπίας και με κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας αυτό έφυγε από το προσκήνιο.

 • Τώρα έμεινε μια εταιρεία με ετήσια EBITDA πάνω από 100 εκ. ευρώ, με δανεισμό περίπου το μισό από αυτόν που είχε πριν μερικούς μήνες – ένα μέρος του δανεισμού αυτού θα περάσει στην INTRALOT US- ενώ τα σχεδόν 200 εκ ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια της μητρικής μέχρι τον Μάρτιο του 2022 θα έχουν γυρίσει σε θετικά, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί.

Ταυτόχρονα ελέγχει περίπου το 63% της INTRALOT US, μιας εταιρείας που έχει την άδεια αλλά και το προνόμιο να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, της οποίας η στοιχηματική αγορά τώρα ανοίγει, να έχει τα τελευταία δύο χρόνια μεγάλη διψήφια επί τοις εκατό αύξηση στα έσοδα και στο EBITDA, καθώς και στις ελεύθερες ταμειακές ροές.Πριν 5 χρόνια την ίδια μετοχή με τα νούμερα πολύ χειρότερα αν την αγόραζες στο 1,5 ευρώ ήταν ευκαιρία, σήμερα που έχει βελτιωθεί δραματικά η χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας – άσχετα αν δεν έχει αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα στους ισολογισμούς της-  η μετοχή είναι στα 0,5 ευρώ και κάποιοι τη βλέπουν ακριβή! Την βλέπουν, είναι;

 • Στις εποχές που η αγορά ήταν σε καθοδική φάση, μετοχές που είχαν δώσει αποδόσεις τριψήφιες ή και διψήφιες σε μερικούς μήνες, με το που ξεκινούσε η διόρθωση έχαναν το 50% σε μια εβδομάδα βαριά! Σήμερα η Ιντραλότ που είχε 0.08 πριν 14 μήνες έχει χάσει ένα 17% από τα τελευταία υψηλά της στα 0,6 ευρώ. Αλήθεια, πιστεύετε ότι είμαστε σε καθοδική φάση και με την Ιντραλότ να έχει υποχωρήσει μόλις 17% ή να το θέσω ακόμη πιο απλά, λέτε να είναι σε καθοδική φάση η Ιντραλότ και να έχει δώσει την ευκαιρία και τον χρόνο στον κάθε μικρόμετοχο να πάρει με άνεση τα κέρδη του; Στη θέση της Ιντραλότ υπάρχουν και πολλά άλλα χαρτιά, ίσως κάποια τα έχετε ήδη. Σκεφτείτε λίγο, ψάξτε και όσοι είστε παλιοί, θυμηθείτε!

Τώρα θα μου πείτε, γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα για να οργανωθούμε! Αν στον καθοδικό κύκλο της αγοράς σε κάθε πτώση σου κόβονταν τα πόδια και δεν πουλούσες, αλλά σε κάθε μικρό ή μέτριο βύθισμα έβγαινες αγοραστής… Εεεε τότε και στον ανοδικό κύκλο της αγοράς ενήργησε ανάλογα! Δηλαδή δέσε τα χέρια σου και μην πουλάς (κράτα) και σε κάθε καλό βύθισμα αγόραζε! Δύσκολο;

Υ.Γ.1: Αν με ρωτάτε αν έχει πάνω ή κάτω το Ελληνικό χρηματιστήριο, θα έγραφα και με τα δύο χέρια: «Πολύ πάνω, αν και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το πάνω»… Και δεν αναφέρομαι προφανώς μόνο στην Ιντραλότ ή σε άλλα χαρτιά που μπορεί να έχουν πολύ παραπάνω! Φυσικά, για το πώς και αν θα επενδύσετε τα δικά σας λεφτά, υπεύθυνοι είστε εσείς και μόνο εσείς. Αλλά ρε επενδυτές, ελάτε να οργανωθούμε να κάνουμε καμιά περιουσία της προκοπής!

Υ.Γ.2: Αν με ρωτάτε που βγαίνουν εύκολα λεφτά θα σας έγραφα στις αγορές των Η.Π.Α. Εκεί υπάρχει ατελείωτη ρευστότητα που φουσκώνει τα πάντα και συγχωράει και λάθη. Αυτό αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες.

 


Ο Στοχαστικός είναι Καθηγητής Θετικών Επιστημών (Φυσικός, M.Sc. Ηλεκτρονικής, Εξ. Τραπεζική Διοίκηση) Οταν βρίσκει κάποιον ελεύθερο χρόνο και έχει κάτι ουσιαστικό να μας γράψει για το Χ.Α, θα μας… επισκέπτεται.


Σ.Σ μ/μ:
 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.