Ραντεβού με την ιστορία ο ΠΑΟΚ

Η Μαρσέιγ που αποδίδει καλύτερα μακριά από το Βελοντρόμ, η απουσία των Ζέρσον και Μίλικ, η επιστροφή του Ρονζιέ στον άξονα και το καθαρό 4-3-3, το Plan b και τα δύο στοιχεία που πρέπει να κρατήσει ο ΠΑΟΚ από το δεύτερο ημίχρονο στη Μασσαλία. Ο Τσάρλυ αναλύει την αποψινή μάχη της Τούμπας.

  • Το βράδυ στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ (22:00 COSMOTE SPORT 2, LIVE από το SPORT24) έχει ραντεβού με την ιστορία. Βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο κοντά στο να φτάσει στα ημιτελικά σε διεθνή διοργάνωση και με το ταμπλό που έχει δημιουργηθεί, φαντάζει δύσκολο να πλησιάσει ξανά τόσο πολύ στο να διεκδικήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Αν καταφέρει να αποκλείσει την Μαρσέιγ, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Ούτε η Φέγενορντ, ούτε η Σλάβια Πράγας μπορούν να συγκριθούν με τους Μασσαλούς και δεν είναι σε θέση να φοβίσουν την ομάδα του Λουτσέσκου. Το δύσκολο, το μεγάλο βήμα για τον τελικό, είναι το αποψινό.

Αποδίδει καλύτερα μακριά από το Βελοντρόμ
Η Μαρσέιγ, όλη την σεζόν, αποδίδει καλύτερα μακριά από το Βελοντρόμ. Στο πρωτάθλημα έχει με διαφορά την καλύτερη συγκομιδή στα εκτός έδρας παιχνίδια. Μετρά 33 βαθμούς, με ρεκόρ 10-3-2 και τέρματα 25-12 μακριά από το γήπεδο της, με ένα παιχνίδι περισσότερο ακολουθεί με 28 βαθμούς η Παρί.Βλέποντας και την εικόνα του πρώτου παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ, στο Βελοντρόμ μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό.

  • Η Μαρσέιγ είναι μία ομάδα που πιέζει ψηλά, της αρέσει να έχει αυτή την μπάλα στα πόδια, όμως δεν αντιδρά καλά όταν δέχεται κλέψιμο στο μεσαίο μπλοκ, δεν διαθέτει επιθετική αναχαίτιση και σκληράδα ανάμεσα στις γραμμές της. Αυτές τις αδυναμίες αξιοποίησε ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο, όταν μπήκε ο Καντουρί στη θέση του Τσιγγάρα, κέρδισε έναν ακόμη δημιουργό και μπόρεσε και κυκλοφόρησε την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές της Μαρσέιγ.

Στα εκτός έδρας παιχνίδια, η Μαρσέιγ κατεβαίνει πιο χαμηλά, είναι πιο συμπαγής αμυντικά και μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το επιθετικό της ταλέντο.

Μόνο η απουσία του Ζέρσον είναι σημαντική
Στην Τούμπα, ο τιμωρημένος Σαμπάολι θα έχει να διαχειριστεί και τρείς απουσίες των Ζέρσον, Καμαρά, Ντιένγκ. Η αλήθεια πως η μία είναι μόνο σημαντική, αυτή του Ζέρσον. Ο Καμαρά θα αντικατασταθεί από τον Γκέιγ και πάνω κάτω είναι “6άρι” ίδιου επιπέδου και ο επιθετικός Γκέιγ είναι ο τρίτος φορ της Μαρσέιγ. Η είσοδός του στο ημίχρονο στο Βελοντρόμ στην θέση του Μπακαμπού που βγήκε με ενοχλήσεις, βοήθησε την άμυνα του ΠΑΟΚ να πάρει σοβαρές ανάσες και να κερδίσει μέτρα. Παίχτηκε πολύ εύκολα ο Ντιένγκ από το δίδυμο Κρέσπο, Ίνγκασον, αντίθετα οι δύο στόπερ είχαν βασανιστεί στο πρώτο μέρος από τα χαρακτηριστικά του Μπακαμπού.

Έξω ο Μίλικ, μέσα ο Μπακαμπού
Η άμυνα του ΠΑΟΚ έχει την τύχη σε κανένα από τα δύο παιχνίδια να μην αντιμετωπίσει τον καλύτερο φορ της Μαρσέιγ. Ο Μίλικ έμεινε εκτός αποστολής. Πρόκειται για είναι φορ υψηλής κλάσης. Έγινε γρήγορα ο αγαπημένος των οπαδών της Μαρσέιγ, καθώς η ομάδα τους είχε ξοδέψει πολλά λεφτά τα τελευταία χρόνια στην συγκεκριμένη θέση και ο ένας επιθετικός που ερχόταν ήταν χειρότερος από τον άλλον. Στην Μασσαλία πιστεύουν και μπορεί να μην έχουν άδικο πως είναι ο καλύτερος φορ που έχει έρθει στην ομάδα τους από την στιγμή που έφυγε ο μεγάλος Ντρογκμπά.

Λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος
Ο Μίλικ πέρα από την ικανότητα του στην εκτέλεση, το μεγαλύτερο του όπλο είναι πως ξέρει πολύ μπάλα και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος της ανάπτυξης της Μαρσέιγ. Αν αυτός ο ποδοσφαιριστής δεν αντιμετώπιζε στην καριέρα του συχνά προβλήματα τραυματισμού, θα έπαιζε μόνιμα στο κορυφαίο επίπεδο. Βάσει κλάσης εκεί ανήκει. Στο δεύτερο ημίχρονο στο Βελοντρόμ, έχοντας τον βραχύσωμο Ντιένγκ στην επίθεση η Μαρσέιγ, η μπάλα δεν ακούμπησε καθόλου στον φορ της και η άμυνα του ΠΑΟΚ, πήρε ανάσες και κέρδισε μέτρα μέχρι να φθάσουμε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.

Ο Ντιένγκ είναι τιμωρημένος και σαν καθαρός φορ στην αποστολή μπήκε μόνο ο Μπακαμπού που ταλαιπώρησε σημαντικά την άμυνα του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο και την αρχική του ανάπτυξη με την πίεση ψηλά. Επαναλαμβάνω, σε σχέση με τον πρώτο αγώνα, η μοναδική σημαντική απουσία της Μαρσέιγ, είναι αυτή του Ζέρσον που αθροιστικά όμως, με αυτή του Καμαρά, δημιουργεί το εξής πρόβλημα στον Σαμπάολι, δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει σκληρή τριάδα στον άξονα.

Επιστροφή Ρονζιέ στον άξονα και καθαρό 4-3-3
Είναι σίγουρο πως οι δύο χαφ στο κέντρο θα είναι ο Γκέιγ σαν 6άρι και σε ρόλο οργανωτή από χαμηλά ο Γκεντουζί. Από εκεί και πέρα, έχει δύο λύσεις που δεν αποκλείεται στην διάρκεια του αγώνα να της δούμε και τις δύο. Η πιο ασφαλής είναι να χρησιμοποιήσει τον Ρονζιέ στον φυσικό του χώρο. Ο Ρονζιέ είναι ένας καθαρός χαφ που ο Σαμπάολι στα 27 του χρόνια τον μετέτρεψε σε δεξί μπακ. Δεν είναι ιδιαίτερα σκληρός, όμως ξέρει μπάλα, όταν παίζει στα χαφ πατά περιοχή και πασάρει με 90% ευστοχία. Ο Σαμπάολι θέλει πολλές πάσες με μεγάλη ασφάλεια από την τελευταία γραμμή άμυνας και γι’ αυτόν τον λόγο τον χρησιμοποιεί σαν μπακ και αφήνει το πλάτος στον εξτρέμ της πλευράς του Ουντέρ. Στο ενδεχόμενο, λοιπόν, που ο Ρονζιέ θα παίξει στα χαφ, σαν δεξί μπακ, θα παραμείνει ο Λιρόλα που ξεκίνησε στον πρώτο αγώνα και ο σχηματισμός θα είναι σε 4-3-3. Με τον Γκέιγ στην θέση “6” και εσωτερικά τους Γκεντουζί, Ρονζιέ.

Plan b με Αρίτ
Έπαιξε πολύ καλά στο 2-0 με την Μονπελιέ, ο Μαροκινός Αρίτ και η λογική λέει πως θα τον δούμε στην Τούμπα. Όταν θα συμβεί αυτό, η Μαρσέιγ θα αγωνιστεί με ένα επιθετικό 4-2-3-1, έχοντας τέσσερεις καθαρούς επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές στην σύνθεση της. Οι Γκέιγ, Γκεντουζί, θα είναι στην πράξη μόνοι τους στον άξονα και αυτό θα πρέπει να μπορέσει να το αξιοποιήσει ο ΠΑΟΚ, αν δεν το κάνει, η Μαρσέιγ επιθετικά θα γίνεται πολύ επικίνδυνη, με τους Παγέτ, Ουντέρ, Αρίτ, Μίλικ, στο γήπεδο.

Πλάνο χωρίς στράικερ
Αν ήμασταν ένα μήνα πριν, θα κρατούσα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει με τον Παγέτ ψεύτικο “9άρι”, αλλά είναι μία επιλογή που έφερε αντιδράσεις και φαίνεται να την έχει αφήσει πίσω ο Σαμπάολι. Εκτός αν ο Μπακαμπού δεν είναι έτοιμος για 90 λεπτό και αναγκαστεί να πάει με τριάδα των Χαρίντ, Ουντέρ, Παγέτ. Πρέπει να είναι έτοιμος και γι’ αυτό το ενδεχόμενο ο ΠΑΟΚ, που θα φέρει πιο κοντά στους στόπερ τον Παγέτ και η λογική και ο κίνδυνος θα είναι να τραβήξουν εκτός περιοχής τα στόπερ του ΠΑΟΚ και να δημιουργήσουν χώρους στην πλάτη τους.

Τα δύο στοιχεία που πρέπει να κρατήσει από το δεύτερο ημίχρονο στο Βελοντρόμ
Το παιχνίδι στο Βελοντρόμ, δείχνει στον ΠΑΟΚ τι θα πρέπει να αποφύγει. Στο πρώτο ημίχρονο, που δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα και έκανε πολλά λάθη, όλα τα αστέρια της Μαρσέιγ έμοιαζαν καυτά. Οι Παγέτ, Γκεντουζί, Ζέρσον, Ουντέρ αλλά και ο Μπακαμπού που ήταν μέσα στον αγώνα, όριζαν τον ρυθμό του και έκαναν παπάδες. Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ έκανε δύο πράγματα καλά. Όρισε τον ρυθμό του αγώνα μέσα από την δική του κυκλοφορία μπάλας και έβγαλε από το παιχνίδι τον φορ της Μαρσέιγ, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να πάρουν την μπάλα ψηλά και να φτιάξουν συνεργασίες οι ποιοτικοί δημιουργοί που διαθέτει. Σε αυτό το σημείο, προσπάθησε να αξιοποιήσει το ένας με ένας του Ουντέρ με τον Βιερϊνια.

Ο Τούρκος ήταν μόνιμη απειλή για την άμυνα του ΠΑΟΚ και η αλήθεια είναι πως η Μαρσέιγ από αυτόν τον χώρο πήρε στο πρώτο παιχνίδι, λιγότερα από ότι θα μπορούσε. Ασφαλώς ήταν πιο εύκολη η αποστολή της εξουδετέρωσης του στράικερ στο δεύτερο ημίχρονο στο Βελοντρόμ, από την στιγμή που μπήκε ο Ντίενγκ στην θέση του Μπακαμπού.

Να την βγάλει από το ρυθμό της
Απόψε η αποστολή που έχουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ είναι εξαιρετικά δύσκολη, όμως το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού τού δίνει το δικαίωμα στο όνειρο. Η Μαρσέιγ είναι μία ποιοτική ομάδα, που αν καταφέρεις να της πάρεις την μπάλα, μπορείς να την βγάλεις από τον ρυθμό της. Μπορείς επίσης να της δημιουργήσεις σοβαρά προβλήματα, αν καταφέρεις να της κλέψεις την μπάλα, από την αρχική της ανάπτυξη μέχρι και το μεσαίο μπλοκ. Δεν είναι τόσο καλά τα αντανακλαστικά τους, όταν ο αντίπαλος φτιάχνει επιθέσεις ανάμεσα στις γραμμές τους.