Ράλι στα ελληνικά ομόλογα – Σε νέο ιστορικό χαμηλό το κόστος δανεισμού

Ισχυρό ράλι καταγράφουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος, παρά την έντονη επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4,50% ή κατά 4,8 μονάδες βάσης, και διαμορφώνεται στο 1,007%. Μάλιστα, πλέον κινείται πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,9200%, το οποίο είχε σημειωθεί στις αρχές του 2020, πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου σημειώνει «βουτιά» της τάξης του 8,91% ή κατά 2 μονάδες βάσης, και βρίσκεται στο 0,210%, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Εξίσου ενθαρρυντική είναι η εικόνα και στα spreads, δηλαδή στη διαφορά της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται μόλις στις 154 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «πάρτι» στην αγορά ομολόγων δεν έχει μόνο ελληνικό άρωμα, καθώς αντίστοιχο «άλμα» στις τιμές των ομολόγων καταγράφεται στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η τάση ερμηνεύεται από την έντονη επιφυλακτικότητα και ανησυχία που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές, ως απόρροια των ανησυχιών για την επιβολή ενός νέου «lockdown» στις εθνικές οικονομίες. Έτσι, οι επενδυτές στρέφονται σε άλλα επενδυτικά πεδία, όπως τα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερο «καταφύγιο».