Ράλι κρυπτονομισμάτων εν μέσω πανδημίας

Ο κορωνοϊός τρομάζει τις αγορές, την ώρα που Bitcoin και altcoins δείχνουν να ευδοκιμούν με κέρδη άνω του 50%. Υπάρχει πράγματι όμως συσχέτιση μεταξύ των δύο;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη – ARMYNEWS.GR

Τις τελευταίες εβδομάδες ο κορωνοϊός δοκιμάζει τις αντοχές της Κίνας επηρεάζοντας σοβαρά την οικονομία. Μεταφορές και αλυσίδες εφοδιασμού έχουν δεχθεί ισχυρό χτύπημα, ενώ η κεντρική τράπεζα βάζει σε καραντίνα ακόμη και τα χαρτονομίσματα, με τους πολίτες να στρέφονται στις ψηφιακές συναλλαγές. Παράλληλα αμερικανικοί κολοσσοί με εργοστάσια και σημαντική έκθεση στην Κίνα, όπως η Apple, ανακοινώνουν πλήγμα στα κέρδη τριμήνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις χρηματαγορές.

Την ίδια ώρα, η άλλοτε αμφιλεγόμενη αγορά των κρυπτονομισμάτων, που αργά αλλά σταθερά εδραιώνεται στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, δείχνει να ευδοκιμεί εν μέσω του φόβου που προκαλεί η πανδημία. Τα δύο αυτά φαινόμενα μοιάζουν να συσχετίζονται, σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς. Άλλωστε το Bitcoin έχει χαρακτηριστεί ως «ψηφιακός χρυσός» καθώς αποθηκεύει χρηματική αξία (store of value), μια αντι-πρόταση πχ. στα ομόλογα, ασφαλή δηλαδή καταφύγια σε γεγονότα «μαύροι κύκνοι», όπως τρομοκρατική επίθεση ή ξέσπασμα πανδημίας.

Πράγματι, τον τελευταίο μήνα το Bitcoin και η παρέα του καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο, έχοντας ανακτήσει σημαντικό χαμένο έδαφος από τη μεγάλη πτώση του 2018. Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων κατάφερε έστω και για λίγο να ξανασπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 δολαρίων, προτού διορθώσει. Ωστόσο τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν τα λεγόμενα altcoins, όπως XRP και DASH, με το Ethereum να ηγείται της ανόδου με μηνιαία κέρδη πάνω από 60%.

Επομένως έχουμε ταυτόχρονη έξαρση ενός ιού και μιας εναλλακτικής μορφής επενδύσεων που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο. Υπάρχει όμως πραγματικά συσχέτιση μεταξύ των δύο γεγονότων; Ορισμένοι ειδικοί της αγοράς δε βλέπουν αιτιότητα. Μεταξύ αυτών ο Mati Greenspan, ιδρυτής της Quantum Economics, ο οποίος δηλώνει πως απλώς διανύουμε πλέον «alt season», δηλαδή περίοδο ευφορίας για τα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα: “Εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε alt season και αυτό γενικά μας δείχνει πως ο κόσμος είναι πρόθυμος να ρισκάρει εφόσον του περισσεύουν λίγα χρήματα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στα χρηματιστήρια αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα γενικότερο «risk-on» επενδυτικό συναίσθημα  και αυτό είναι που κινεί και αγορά κρυπτονομισμάτων και όχι τάση φυγής προς ασφαλή καταφύγια λόγω κορωνοϊού. Δε νομίζω ότι κανένας στην Κίνα σκέφτεται αυτή τη στιγμή «οκ, πεθαίνει κόσμος εδώ πέρα, ας πάω να αγοράσω Bitcoin».”

Πράγματι, παρά την όποια οικονομική αποσταθεροποίηση λόγω κορωνοϊού, η εικόνα στα διεθνή ταμπλό φανερώνει πως υπάρχει μια γενικευμένη διάθεση για ρίσκο, αφού οι αμερικανικές μετοχές και παρά τα δυσοίωνα μηνύματα από Apple καταρρίπτουν αλλεπάλληλα ρεκόρ, με τον S&P στις 3.400 μονάδες. Το αν είναι παραφουσκωμένες και τι είναι αυτό που τις ωθεί (διότι άπαξ και αρχίσει η κατρακύλα δε θα σταματά) είναι μια άλλη ιστορία… όπως και το ότι τα ασφαλή καταφύγια καταγράφουν κέρδη. Όπως είχαμε αναφέρει από καιρό, έπειτα από χρόνια «καταπίεσης» των τιμών (suppression) έχει έρθει και πάλι η ώρα των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, ασήμι, παλλάδιο) εν μέσω οιωνών παγκόσμιας ύφεσης αλλά και ενός γενικότερα μεταβαλλόμενου σκηνικού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την απειλούμενη κυριαρχία του δολαρίου. Το 2020 είναι η χρονιά που πολλές κεντρικές τράπεζες θα στραφούν στα ψηφιακά κεντρικά νομίσματα (CBDC) και σε όλα αυτά μπορείτε πράγματι να είστε σίγουροι πως υπάρχει συσχέτιση με τα κρυπτονομίσματα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ARMYNEWS.GR