ΡΑΕ: Νέα έντυπα λογαριασμών και τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας – Οι τρεις επιλογές

Νέα έντυπα λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με στόχο όπως αναφέρει να ενημερωθούν έγκυρα και υπεύθυνα οι καταναλωτές, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να καταστεί εφικτή με απλό τρόπο η σύγκριση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απλότητα και η διαφάνεια των χρεώσεων αποσκοπούν στο να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέγουν μεταξύ εναλλακτικών τιμολογίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, να κάνουν συγκρίσεις και έτσι να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τον πιο οικονομικό τρόπο.  

Η πρόταση της ΡΑΕ, με τα τυποποιημένα έντυπα προβλέπει τα σταθερά τιμολόγια, τα οποία προσδιορίζονται ως τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου», τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης, τα οποία χαρακτηρίζονται τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου» και τέλος τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, τα οποία θεωρούνται ως τιμολόγια «υψηλού κινδύνου».

Η Ρυθμιστική Αρχή θεωρεί αναγκαία τη σήμανση των τιμολογίων της χαμηλής τάσης (οικιακά τιμολόγια και τιμολόγια μικρών επιχειρήσεων), με κριτήριο τον κίνδυνο τιμών που ενσωματώνουν, δηλαδή το ρίσκο της αναπροσαρμογής της Χρέωσης Προμήθειας. Ειδικά την περίοδο αυτή κατά την οποία αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων την πιθανότητα αύξησης του ενεργειακού κόστους, κυρίως για εκείνους που είναι ευάλωτοι στις διακυμάνσεις των τιμών.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά η ΡΑΕ ότι ο καταναλωτής θα διακρίνει κατά τρόπο σαφή εάν αναλαμβάνει ή όχι τον κίνδυνο αναπροσαρμογής – επαύξησης του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας που προκύπτει από τις αυξήσεις στην τιμή της χονδρεμπορικής, της τιμής δηλαδή που αγοράζουν ενέργεια οι προμηθευτές και μετακυιλίουν το κόστος στους πελάτες τους.

Το έντυπο του λογαριασμού πέρα από τα στοιχεία της παροχής και του πελάτη, περιλαμβάνει σε ξεχωριστά σημεία ενδείξεις για:

  • Τον τύπο του τιμολογίου (σταθερή ή κυμαινόμενη χρέωση)
  • Την περιοδικότητα του λογαριασμού (πχ 1, 2, 4 μήνες )
  • Το αν ο καταναλωτής είναι δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου
  • Αν ο λογαριασμός περιέχει πάγιο
  • Ποια είναι η βασική χρέωση προμήθειας και το όριο διακύμανσης (π.χ. από – 30% ως +30 % όπως έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ)
  • Αν προβλέπεται έκπτωση συνέπειας ή άλλες εκπτώσεις, επαναλαμβανόμενες ή εφάπαξ.
  • Αν υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, ρήτρα αναπροσαρμογής, ρήτρα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή άλλου τύπου ρήτρα
  • Αναλυτική περιγραφή της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Ξεχωριστή αναγραφή της βασικής τιμολόγησης και των επιπλέον ποσών που προκύπτουν από προσαυξήσεις ρητρών όπως και των εκπτώσεων που εφαρμόζονται
  • Ξεχωριστή αναγραφή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δίκτυα, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ΕΤΜΕΑΡ, δημοτικών τελών, φόρων, κ.α.

Η ΡΑΕ έθεσε επίσης σε διαβούλευση «Έντυπο Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας». Όπως αναφέρει, οι βασικές τομές της διαβούλευσης είναι:

  • η ενίσχυση της διαφάνειας της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης και της συγκρισιμότητας των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατηγοριοποίηση τιμολογίων ΧΤ βάσει συστήματος διαβάθμισης του κινδύνου τιμών
  • η ενίσχυση της διαφάνειας της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης των καταναλωτών με την τυποποίηση εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης και
  • η ενίσχυση της διαφάνειας, της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης και της συγκρισιμότητας με την τυποποίηση λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας