“Ψήφο επιστοσύνης” στη Μυτιληναίος από διεθνείς οίκους και χρηματιστηριακές

Ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της Μυτιληναίος δίνουν διεθνείς οίκοι και χρηματιστηριακές εταιρείες.
 
Η εταιρεία βρίσκεται στο πλέον hot κλάδο των χρηματιστηρίων δηλαδή την πράσινη ενέργεια

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας από την Egnatia Group. Η απόκτηση και ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αυξήσουν την ισχύ ΑΠΕ από τα 222 MW σήμερα στα περίπου 2,9 GW έως το 2023.

Αυτό θα αλλάξει, σύμφωνα με τους αναλυτές,  άρδην τα δεδομένα στην αποτίμηση του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ γιατί όπως ήδη γνωρίζετε η ξένη επενδυτική κοινότητα διψάει για πράσινες μετοχές.

Κοινοπραξία εταιρειών, με επικεφαλής τη Mytilineos, υπέγραψε συμφωνία για την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος. Το τμήμα μελέτης και κατασκευής που αναλογεί στη Μytilineos είναι το 55% του έργου των 350 εκατ. λιρών, δηλαδή 213,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τις εργασίες θα αναλάβει ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU) για λογαριασμό των εταιρειών Covanta, Biffa και Green Investment Group.

  • Επίσης παράγει αλουμίνιο  που από πέρσι έχει πάρει ένα 25% ανόδου
  • Αποτελεί μέλος του τοπ 10 των κατασκευαστικών έργων EPC
  • Και έχει έναν ιδιοκτήτη που από το μηδέν έφτασε την εταιρία του να αποτιμάται σε ΔΙΣ

Δεν θα μας προκαλέσει βέβαια έκπληξη αν η Μυτιληναίος το επόμενο χρονικό διάστημα ανακοινώσει νέο project  όμοιο με το Protos.

Με βάση αυτά τα δεδομένα καθημερινά report αυξάνουν την τιμή στόχο της μετοχής.

Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τον τίτλο της Μυτιληναίος με σύσταση «outperform» θέτει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, λαμβάνοντας ώθηση από την παγκόσμια τάση προς τη βιωσιμότητα.

Η Πειραιώς Χρ. αυξάνει  την τιμή στόχο στα 19,50 ευρώ από 14 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα η Μυτιληναίος αποτιμάται σε όρους τιμής προς κέρδη, P/E στο 11,5x για το 2021 με δείκτη EV/EBITDA στο 7,5x, ενώ αναμένονται υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε σύγκριση με το 2020 φτάνοντας τα 1,16 ευρώ το 2021, και τα 1,31 ευρώ το 2022. Πέραν αυτού ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RoE) το 2021 θα προσεγγίσει το 10,1%.

Σε μεγάλη αύξηση της τιμής-στόχου προχωρά η Wood, στα 17,3 από 12 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση buy σε σημερινή της έκθεση.

Οπως αναφέρει, αναθεωρεί το μοντέλο αποτίμησης για τη μετοχή για να συμπεριλάβει θετικούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες όπως οι υψηλότερες τιμές αλουμινίου και το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργων.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι το βραχυπρόθεσμο outlook για την εταιρία είναι θετικό αλλά το μακροπρόθεσμο ακόμη θετικότερο λόγω των επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Ειδικότερα, αναμένει την επόμενη τριετία μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 16%.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 18,7 από 14,2 ευρώ δίνει η Eurobank Equities ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση buy και διατηρεί τον τίτλο στις κορυφαίες της επιλογές.

Η τιμή-στόχος υποδηλώνει εκτιμώμενη απόδοση της μετοχής κατά 40,4%, που σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για μερισματική απόδοση 4,2% οδηγεί σε εκτιμώμενη συνολική απόδοση 44,6%.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι νέες μονάδες ΑΠΕ έχουν περιθώριο να συνεισφέρουν 80k ευρώ ανά MW ετησίως, προσθέτοντας περίπου 180-215 εκατ. EBITDA μετά από σχεδόν πλήρη ανάπτυξη (εκτίμηση για το 2024), συμβάλλοντας έτσι περισσότερο από το ένα τρίτο των λειτουργικών κερδών του ομίλου και οδηγώντας σε μια αλλαγή του EBITDA του ομίλου μετά το 2023 του ομίλου.

Ενσωματώνοντας τον «αγωγό» ΑΠΕ της Μυτιληναίος και εν μέσω θετικής δυναμικής λειτουργίας στις άλλες μονάδες, δηλαδή ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον τιμών στη μεταλλουργία και τις θετικές προοπτικές στο RSD (έργα Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας) / SES (Βιώσιμης Ανάπτυξης) ενόψει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η χρηματιστηριακή αναμένει EBITDA CAGR ήτοι, μέση ετήσια αύξηση του EBITDA στο 12% για τα επόμενα 5 χρόνια.

Πιο βραχυπρόθεσμα, βλέπει αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 19% φέτος και κατά 14% το 2022.

Παρά το ράλι της μετοχής άνω του 100% από το Μάρτιο του 2020, η μετοχή διαπραγματεύεται ακόμη με discount άνω του 15% σε σχέση με μετοχές ομοειδών εταιριών.