“Πράσινο φως” στην πώληση της Vivartia από τη ΓΣ της MIG

Το “πράσινο φως” στην πώληση της Vivartia στο CVC Capital άναψε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η Γενική Συνέλευση της MIG, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 38%. Τη μεταβίβαση της Vivartia στο CVC ψήφισε πάνω από το 95% των παριστάμενων μετόχων.

Για την ολοκλήρωση του deal απαιτείται, μεταξύ άλλων, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει ενημερωθεί σχετικά από το CVC από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται έως τις 30 Μαρτίου 2021 και υπό την προϋπόθεση ότι αυτή είναι θετική, θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του deal που τοποθετείται μεταξύ Απριλίου και αρχών Ιουνίου.

Το deal, που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Vivartia, είναι το τρίτο στη 16χρονη ιστορία του ομίλου τροφίμων.

Η πρόταση του CVC, η οποία έχει εγκριθεί στα τέλη Νοεμβρίου από το διοικητικό συμβούλιο της MIG, προβλέπει την καταβολή 175 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Vivartia, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161.135.640,74 ευρώ και θα καταβληθεί ολοσχερώς κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Το CVC αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ περίπου ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρείας άνω των 600 εκατ. ευρώ. To CVC εκτός από τη Vivartia, ένα deal που αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ, φέρεται να βολιδοσκοπεί και άλλες μεγάλες εταιρείες τροφίμων, όπως τη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Στα 16 χρόνια ζωής της, η Vivartia, δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό το οποίο είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της. Το “διαμάντι του στέμματος” των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που πέρασε στον έλεγχο της MIG το 2007, ιδρύθηκε το 2006 έπειτα από τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων. Από το σχήμα αποχώρησε πρώτος το 2007 ο Δ. Δασκαλόπουλος και το 2010 ο Σπ. Θεοδωρόπουλος παίρνοντας μαζί του την Chipita.

Πέρυσι και συγκεκριμένα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο όμιλος Vivartia “έγραψε” απώλειες άνω των 60 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τζίρου. Αποτέλεσμα ο ενοποιημένος τζίρος να υποχωρήσει στα 416,1 εκατ. ευρώ έναντι 476,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης του 2019.

Η σημαντική υποχώρηση στις πωλήσεις του ομίλου τροφίμων αποδίδεται από τη διοίκησή της στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας COVID-19 που ελήφθησαν από την Πολιτεία σε συνδυασμό με την επίδραση τους στην τουριστική κίνηση που επέδρασαν αρνητικά κυρίως στον κλάδο της εστίασης αλλά και στις πωλήσεις των υπόλοιπων κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα HORECA.

Η διοίκηση του ομίλου Vivartia θεωρεί ότι η αρχική της πρόβλεψη για μείωση των πωλήσεων του κλάδου της εστίασης κατά 30%-40% για τη χρήση 2020 σε σχέση με το 2019 αντικατοπτρίζει τις βέλτιστες εκτιμήσεις στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων έως αυτή τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά στα EBITDA αυτά υποχώρησαν στα 37,9 εκατ. ευρώ από 50,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (EBIT) μειώθηκαν στα 10,2 εκατ. ευρώ από 21,8 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος της εστίασης, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στις πωλήσεις και την λειτουργική του κερδοφορία, παρουσιάζει αυξημένες ταμειακές ανάγκες. Για την κάλυψη αυτών, βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με προμηθευτές και εκμισθωτές για την διευθέτηση τους ενώ παράλληλα έχει αιτηθεί από τις τράπεζες χρηματοδότηση μέσω δανείων που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, κάνει χρήση οποιουδήποτε άλλου μέτρου στήριξης που παρέχει η Πολιτεία στις πληττόμενες επιχειρήσεις και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κλάδους (Αναστολές συμβάσεων εργασίας, Μείωση Ενοικίων, Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κλπ.).