“Πράσινο φως” από την Κομισιόν στην παράταση του προγράμματος «Ηρακλής»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του σχεδίου “Ηρακλής”  – το οποίο στοχεύει στη δραστική μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών.

Η έγκριση της Κομισιόν δίνεται στη βάση ότι δεν προβλέπεται καμία κρατική βοήθεια.

Την εξέλιξη χαιρέτισε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

“Καλωσορίζω την παράταση του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο είχε ήδη μεγάλη επιτυχία στη παροχή μίας εναρμονισμένης με την αγορά λύσης για τη μετακίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, χωρίς τη χορήγηση βοήθειας ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού”, δήλωσε η Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, σε ανακοίνωσή της.

To σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είχε υποβάλλει προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής o υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, στις 12 Μαρτίου.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα στον «Ηρακλή», έχουν ενταχθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων που ανέρχεται σε 31,3 δισ. ευρώ. Το λεγόμενο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» αποσκοπεί στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 18 μήνες (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022), και στη μείωση των υπολειπομένων «κόκκινων» δανείων της τάξεως των 32 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να φέρει άμεσα στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο.