“Πάγωσαν” τα χαμόγελα στην ΝΔ – Ανατροπές δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Γρήγορο κλείσιμο της “ψαλίδας” ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis. Αναφερόμαστε στη δημοσκόπηση που παρουσίασε η τηλεόραση Alpha την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Εκεί που πραγματικά είναι εντυπωσιακή η μείωση της απόστασης και η οποία παίρνει χαρακτήρα ανατροπής είναι στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Είναι γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες (28% έναντι 23%). Ομως, ένα μήνα πριν, στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η διαφορά ήταν 10 μονάδες (28% με 18%).

Η στασιμότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο του πρωθυπουργού δημιουργούν νέες συνθήκες στην εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο και καθοριστικό, αν ληφθεί υπόψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και ποντάρει στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό σημαίνει ότι όσο κλείνει η “ψαλίδα” ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, τόσο περιορίζεται και το πλεονέκτημα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις (παρότι αδυνατούν να καταγράψουν τις πραγματικές διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία και το εκλογικό σώμα, όπως επανειλημμένα υποστηρίξαμε και καταδείξαμε) να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρόμοια αποκλιμάκωση, αλλά μικρότερης εμβέλειας εμφανίζουν και τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές, καθώς και για τις ευρωεκλογές.

Στις μεν εκλογές η ψαλίδα από 8,4 μονάδες έπεσε στις 7,8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου σε ένα μήνα. Το Μάρτιο στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστό 28,4$ και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%.

Στη δημοσκόπηση του Απριλίου η Ν.Δ. ανέβηκε στο 28,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21%.

Οσον αφορά στις ευρωεκλογές τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων δείχνουν μεγαλύτερο κλείσιμο της “ψαλίδας”. Από τις 9,2 εκατοστιαίες μονάδες του Μαρτίου (27,1% ΝΔ με 17,9% ΣΥΡΙΖΑ) μειώθηκε τον Απρίλιο στις 7,3 μονάδες (27,2% ΝΔ με 19,9% ΣΥΡΙΖΑ).

Πηγη: eretikos.gr

Print Friendly, PDF & Email