“Μυρίζουν εκλογές” – Δίνουν 3 εκατ. άμεσα σε καμπάνια για την ψήφο των αποδήμων

Εντύπωση προκαλεί η χρονική συγκυρία που το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αποφασίζουν να «τρέξουν» ένα πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής σημαντικής αξίας.

Εν μέσω lockdown, πανδημίας και σημαντικών πιέσεων για την ελληνική οικονομία εγκρίνεται εκστρατεία ενημέρωσης ύψους 3 εκατ. ευρώ που έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν για την δυνατότητα των απόδημων Ελλήνων να συμμετάσχουν στις εκλογές. Η οποία εκστρατεία, μάλιστα, προγραμματίζεται να τρέξει μέσα στον ένα μήνα που απομένει μέχρι το τέλος του 2020.

Τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση και γιατί την συγκεκριμένη συγκυρία;

Μήπως έρχονται εκλογές νωρίτερα από ότι περιμένουμε και πρέπει και οι απόδημοι να είναι προετοιμασμένοι; 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες για αξιοποίηση του θετικού momentum που θα φέρει η έλευση του εμβολίου, αντιστροφή κλίματος και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα «κάψει» την απλή αναλογική και θα την δοθεί ευκαιρία την προσεχή τετραετία να υλοποιήσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμά της.

Στο ότι ο πρωθυπουργός «φλερτάρει» με τις πρόωρες εκλογές συνηγορεί και το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια.

Αντικείμενο του; Η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών εντός και εκτός συνόρων για τις δυνατότητες άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους!

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει πως εγκρίνεται «το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά: α) στον επικοινωνιακό σχεδιασμό-παραγωγή επικοινωνιακού και έντυπου υλικού της εκστρατείας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας και β) στις δράσεις και υπηρεσίες της καμπάνιας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας, για το υπόλοιπο του έτους 2020, συνολικού ποσού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000,00€)».

Για την καμπάνια ενημέρωσης των εντός συνόρων Ελλήνων προβλέπεται κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 2,7 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την καμπάνια ενημέρωσης των αποδήμων Ελλήνων σχετικά με την δυνατότητα τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο τόπο κατοικίας τους.

Η εκστρατεία ενημέρωσης προφανώς έχει στόχο να ενημερώσει τους απόδημους Έλληνες για το νέο καθεστώς που υπάρχει για την δυνατότητα τους να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες από τον Δεκέμβριο του 2019. Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου 1 χρόνο (12 Δεκεμβρίου 2019) η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο δίνει στους απόδημους Έλληνες το δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους και ορίζει πως  «η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών».  Σημειώνεται πως δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως στην απόφαση έγκρισης αναφέρεται πως «σε περίπτωση μη υλοποίησης του εγκριθέντος προγράμματος εντός του τρέχοντος έτους, ο φορέας δύναται να επανυποβάλει το πρόγραμμα το έτος 2021» αλλά σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή την στιγμή ούτε η επόμενη χρονιά είναι εκλογική.