“Μπροστάρης” η Μάγδα Φύσσα σε έναν αγώνα απαίτησης απονομής δικαιοσύνης (της Καλ.Βαρδάκα)

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της εγκληματικής oργάνωσης Χρυσή Αυγή και με τη βούλα της δικαιοσύνης πια, σήμανε την αρχή του τέλους της και τον εν μέρει αποκεφαλισμό του ναζισμού.

  • Στο προσκήνιο η μάνα Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου. Η Μάγδα, η αποκαλούμενη “μάνα όλων μας”, αλλά και η μάνα που συγκέντρωσε ελάχιστες μεν, πολύ ηχηρές δε αντιδράσεις. Συγκρίσεις με άλλες δίκες, με άλλες οικογένειες, με άλλες μάνες, άλλων “εγκλημάτων” θεωρώ ότι είναι ατυχείς και μόνο στη σκέψη.
Γιατί ουαί και αλίμονο αν όλες οι αντιδράσεις ήταν ίδιες. Και ποιος είναι εκείνος που ορίζει ή επιβάλλει τον τρόπο που ο καθείς θα λειτουργήσει;
  • Μια μάνα δεν πενθεί μόνο όταν σπαράζει μόνη της στο σπίτι, όταν μαυροφορεμένη μέχρι το τέλος της ζωής της και όχι πάντα γιατί το θέλει, αλλά γιατί η κοινωνία το “επιβάλλει ” στέκεται μονάχη. Ο αγώνας της απώλειας είναι πολύ μοναχικός, σε ένα δρόμο που συνοδοιπόροι σου είναι μόνο ο πόνος, που με το χρόνο καταλαγιάζει, αλλά δεν περνάει ποτέ.

Η Μάγδα Φύσσα, επέλεξε το δρόμο της προβολής, γιατί ήξερε ότι μόνο έτσι θα έβρισκε δικαίωση στον αγώνα της δολοφονίας του παιδιού της. Δεν υπάρχουν απλές ή περίπλοκες δολοφονίες. Αλλά στη περίπτωση του Παύλου Φύσσα, έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική οργάνωση.

  • Μία οργάνωση που σαν λαός αποδεχτήκαμε, ψηφίσαμε και εκλέξαμε στη Βουλή των Ελλήνων, ανεμπόδιστα και δίχως ίχνος ντροπής. Ήταν εντελώς αχρείαστο να δίνουμε βήμα σε απολογητές του Χίτλερ, του δωσιλογισμού και όλων των διδακτόρων που πέρασαν από την ιστορία της χώρας μας τον 20ο αιώνα.
Ευτυχώς, γιατί σαν λαός “το κεντρί από το τσίμπημα της μέλισσας” μας πονάει όταν ξεκινήσει το αλλεργικό σοκ, αποφασίσαμε σαν πολίτες στις προ 15μήνου βουλευτικές  εκλογές να αναλάβουμε ολοκληρωτικά την ευθύνη που μας αναλογούσε και να τελειώσουμε τη Χρυσή Αυγή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πρώτα.
  • Και έπαιξε ρόλο η προβολή της μάνας Μάγδας, έπαιξε ρόλο που η ίδια ήξερε πολύ καλά και επιθυμούσε αυτή τη προβολή, ήξερε πολύ καλά “να χειρίζεται” τα μέσα ενημέρωσης,  ήξερε πως να “ξυπνήσει” ένα λαό, που φοβισμένος, αμαθής και ελλιπής στις ιστορικές του γνώσεις, επέστρεφε την Ελλάδα  στις δεκαετίες  του 1920 και του 1930.
Τότε που οι απανταχού φασίστες καταλάμβαναν τους δρόμους της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας. Αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προοπτικά έφταναν στην εξουσία, με τους εκατομμύρια νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Υπήρξε “μπροστάρης” η Μάγδα Φύσσα, σε έναν αγώνα που ξεκίνησε από τον πόνο της απώλειας του δικού της παιδιού, της απαίτησης  απονομής δικαιοσύνης.

Καλλιόπη Βαρδάκα

Επικοινωνιολόγος – ειδική συνεργάτης του μ/μ